Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam: Ytke (datum: 20-04-2011 14:38)

Er mag 30m2 vergunningsvrij gebouwd worden op het achtererf. Het achtererf is een rechte lijn die begint 1 meter achter de voorgevel. Maar hoe zit dat bij een schuine kavel?
Reageer
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
tim (datum: 20-04-2011 21:50)

de voorgevellijn is op zich niet afhankelijk van de kavel. maar ligt evenwijdig aan de weg, langs (het verlengde van) de voorgevels aan die weg.
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
Ytke (datum: 20-04-2011 23:10)

Het lastige is dat het een doodlopende weg betreft die voor het huis stopt en verder gaat als fietspad. De kavel is te vergelijken met een kwart taartpunt, waarbij het brede ronde stuk aan de voorkant ligt. Ik kan uit je antwoord nog niet helemaal helder krijgen of het achtererf parallel aan de kavelgrens loopt of dat het een rechte lijn betreft die parallel aan de voorgevel van de woning loopt. In dat laatste geval is de achtererfgrens een gebogen lijn.
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
henk veenstra (datum: 21-04-2011 08:14)

Bijlage II van het Bor, artikel 1, lid 1: achtererf gebied is gelegen op meer dan 1 meter voor de voorkant van het hoofdgebouw. Dus het hoogdgebouw is het referentiepunt/-lijn wat bepalend is en de weg.
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
henk veenstra (datum: 21-04-2011 08:14)

Ik bedoel dus "niet" de weg
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
Ytke (datum: 21-04-2011 08:58)

Ik heb net met de gemeente gebeld en de medewerker zegt daar dat de gemeente in het geval van een kavel die niet rechthoekig of vierkant is het volgende hanteren: het achtererf bevindt zich op 1 meter achter de voorgevel en loopt vervolgens parallel aan de kavelgrens (in een boog naar achteren). Daarmee geven zij een andere interpretatie aan van achtererf. Mag een gemeente de regels op haar eigen manier interpreteren?
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-04-2011 13:33)

Bij gebrek aan regels mogen ze hun eigen invulling eraan geven. En bij twijfel bepaalt de gemeente over vergunningvrij en vergunningplichtig.

Vraag die bij mij zou rijzen is waar op dat moment de overgang is tussen achtererf- en voorerfgebied? En hoe gaan ze om met wat er in Bor bijlage II art. 1 lid 2.a staat, dat afstanden loodrecht gemeten moeten worden?

Ik zou zelf zeggen dat de voorerflijn parallel moet lopen aan de gevel, en niet aan de weg. Op een gegeven moment kruisen die elkaar dan, maar dan zou de bepaling in werking treden dat het zij-erf wat gericht is naar de openbare weg niet als achtererfgebied geldt. Misschien krijg je dan wel hetzelfde effect als wat de gemeente nu aangeeft.

Ik denk dat je, zolang die weg of dat fietspad voor een gevel ligt, sowieso niet kunt spreken van achererf-gebied.
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-04-2011 13:34)

Het zou dus zelfs nog kunnen zijn dat je met de methode van de gemeente gunstiger uitkomt dan met je eigen uitleg, omdat je daarmee ten minste nog een gedeelte van het zij-erf als achtererfgebied mag beschouwen...
Re: achtererf (1 meter achter de voorgevel)
Naam:
Ytke (datum: 22-04-2011 07:57)

Bedankt voor je snelle reacties. Hier kan ik verder mee.
Ytke
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl