Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: overstek rooilijn
Naam: Straathof (datum: 07-04-2011 13:34)

Ik wil rooilijn van ons huis (gebouwd in 1985) vaststellen. Op basis van kaart/tekening kom ik er niet uit. Nu heeft ons huis een grote overstek (80cm) van het dak. Ligt de rooilijn gelijk met de overstek van het dak of met de muur van het huis ?
Reageer
Re: overstek rooilijn
Naam:
Appie , van BTGS (datum: 07-04-2011 13:53)

Rooilijn

De grens tussen de openbare weg en de aangrenzende eigendommen, hetzij priv? of van de overheid. In de praktijk de uiterste bebouwingsgrens die niet overschreden mag worden. De rooilijn wordt visueel weergegeven op een rooilijnplan of in bijzondere plannen van aanleg (BPA's). Bv. rioleringsbuizen gaan van het openbare gebied tot de rooilijn, daarna is de eigenaar van het pand aansprakelijk.

Vaak is sprake van een strakke rooilijn parallel aan de openbare weg.


Het kadaster kan u (tegen vergoeding van kosten) helpen met het bepalen/inmeten van rooilijnen
Re: overstek rooilijn
Naam:
pino (datum: 07-04-2011 14:18)

zie het bestemmingsplan voor de definitie en eventueaal toestaan van overstekken op een bepaalde hoogte boven het maaiveld.

Re: overstek rooilijn
Naam:
Jeroen (datum: 07-04-2011 18:39)

Vreemd en onjuist verhaal van Appie.
Re: overstek rooilijn
Naam:
Shinato , van Lowlandlions BV (datum: 07-04-2011 18:44)

Goed, en juist verhaal van appie.
Re: overstek rooilijn
Naam:
Jeroen (datum: 07-04-2011 23:25)

Rooilijn is een lijn door de voorgevels die door bebouwing niet of beperkt mag worden overschreden!!!
Re: overstek rooilijn
Naam:
pino (datum: 08-04-2011 07:42)

De rooilijn is in Nederland een lijn, die bij het bouwen niet overschreden mag worden. Deze lijn wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voor- en achtergevelrooilijn bepalen de plaats van de voor- en achtergevel van een gebouw. Zaken die de rooilijn overschrijden, zoals luifels, stoepen of bordessen kunnen hierdoor verboden zijn of onder de precariobelasting vallen.

Als je uit belgie komt houd je appie zijn uitleg aan

Re: overstek rooilijn
Naam:
Appie , van BTGS (datum: 08-04-2011 14:31)

Zonder eigenwijs te willen zijn, de omschrijving van Rooilijn in Nederland en Belgie

Rooilijn

De rooilijn betreft in Nederland de uiterste begrenzing. Ten opzichte van de rooilijn kunnen gevelvlakken wel terug liggen.
In de praktijk wordt vaak tot op de rooilijn gebouwd. Vandaar dat huizen in Nederlandse nieuwbouwwijken vaak in een strakke lijn staan.Rooien is het uitzetten van de door de overheid vastgestelde grenzen tussen openbare en private gronden, deze grenzen worden Rooilijnen genoemd. Net als maximaal toelaatbare bouwvolumes, bouwhoogtes, nokhoogtes en goothoogtes worden rooilijnen aangewend om de ruimtelijke kwaliteit van een gebied te waarborgen.

Rooilijnen in NederlandDe rooilijn is in Nederland een lijn, die bij het bouwen niet overschreden mag worden. Deze lijn wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voor- en achtergevelrooilijn bepalen de plaats van de voor- en achtergevel van een gebouw. Zaken die de rooilijn overschrijden, zoals luifels, stoepen of bordessen kunnen hierdoor verboden zijn of onder de precariobelasting vallen.

Rooilijnen in Belgi?
Rooilijnen zijn in Belgi? een gewestaangelegenheid. Een uitzondering hierop vormen de rooilijnen bij buurtwegen die geen openbaar domein zijn, en de grenzen met autosnelwegen.

In het Vlaamse Gewest is de rooilijn de huidige of de toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangrenzende eigendommen. De procedures voor het vastleggen en wijzigen van rooilijnen in Vlaanderen staan beschreven in het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen gepubliceerd op 8 mei 2009 in het Belgisch Staatsblad. De rooilijnen worden in het Vlaamse Gewest vastgelegd in een rooilijnplan. Indien er geen rooilijnplan beschikbaar is, is de rooilijn de bestaande perceelsgrens, of een rooilijn vastgelegd volgens een vroegere wetgeving. Er zijn gewestelijke rooilijnplannen die de rooilijnen aan gewestwegen vastleggen, en gemeentelijke rooilijnplannen die dat doen voor rooilijnen aan gemeentewegen. Soms wordt een rooilijnplan samen met een ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld. In Vlaanderen is de rooilijn dus niet hetzelfde als de bouwlijn, die aangeeft waar een nieuw op te richten constructie mag geplaatst worden, vaak is er tussen de rooilijn en de bouwlijn nog een open ruimte die wordt gebruikt als een voortuin, een private parkeerplaats of een oprit naar een garage of carport.


Re: overstek rooilijn
Naam:
Alfred (datum: 14-01-2020 10:06)

mag je een nieuwe woning bouwen die onder een hoek staat tov de rooilijn? dus bv met 1 hoekpunt de rooilijn raakt en dan onder hoek van 12 graden tov rooilijn? Ben erg benieuwd! bedankt alvast!

gr, Alfred
Re: overstek rooilijn
Naam:
Leon (datum: 14-01-2020 10:18)

Dat zal in het bestemmingsplan moeten staan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl