Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam: M.Govaarts, van Van Aken Architecten (datum: 06-04-2011 16:33)

Wij ontwerpen als bureau veel zorg(groeps)woningen en zorgappartementen (pg-afdelingen). Nu ontstaat de laatste tijd vaak discussie over de gebruiksfunctie. Zoals het woord al zegt betreft hier de primaire functie wonen. Daar ontwerpen wij ook op omdat de bewoners hier permanent verblijven en het recht hebben op de kwaliteit van wonen die door het bouwbesluit wordt voorgeschreven als woonfunctie. Nu de epc verlaagd is voor woonfuncties naar 0,6, worden deze woningen steeds vaker onder de gezondheidszorgfunctie getoetst om makkelijker, en goedkoper, aan epc eis te kunnen voldoen. De gebruiker bepaalt immers de gebruiksfunctie.

In het gebuiksbesluit wordt omschreven wanneer een woning als zorgwoning bestempeld dient te worden meer er staat ook omschreven dat de woonfunctie voor zorg geen betrekking heeft op verpleeg- of verzorgingshuizen. Maar wat is dan de definitie van deze huizen en wat is dan het verschil tussen een verzorghuis en bijvoorbeeld een groepszorgwoning?

Is het niet zo dat wanneer er sprake is van een permanent verblijf er sprake is van een woonfunctie en wanneer personen voor korte of langere tijd worden opgenomen er sprake is van een gezondheidszorgfunctie?

Als er gekozen wordt voor gezondheidszorg dan wordt er in principe getoetst aan een lager woonkwaliteit. (natuurlijk blijven we zoveel mogelijk ontwerpen op de de kwaliteit van woonfuncties).
Het lijkt erop dat het bouwbesluit hierin niet eenduidig is en de gebruiker vrij spel geeft in de keuze van de kwaliteit van wonen.

Deelt iemand deze ervaring en hoe is daar vervolgens mee omgegaan?
Reageer
Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
Joost Hartman , van Bouwstudio PelserHartman b.v. (datum: 06-04-2011 16:41)

Dag oud-klasgenoot!

Ik heb onlangs een vraag van dezelfde strekking gestuurd aan de helpdesk bouwregelgeving. Het uitgangspunt om de vraag te stellen was een heel andere. maar mogelijk geeft een deel van het antwoord al meer informatie?

--------------

De vraag is dus: wat is een logiesfunctie? Bij het bepalen van wat een logiesfunctie is moet u uitgaan van het begrip gebruikseenheid (zie definitie van gebruiksfunctie in artikel 1.1 lid 1). In een woongebouw is bijv. ieder appartement een aparte gebruikseenheid, dus een aparte gebruiksfunctie. In een hotel is iedere hotelkamer of -suite aan te merken als een aparte gebruikseenheid, en dus als een aparte logiesfunctie. (Dan gaat het dus om de 'kleinst verhuurbare eenheid').

Bij een groepsaccomodatie, bijvoorbeeld een kampeerboerderij, kan het wel zo zijn dat de gehele boerderij wordt aangemerkt als een enkele logiesfunctie. Dit voor zover de kampeerboerderij in het geheel wordt verhuurd, bijvoorbeeld aan groepen, scholen, verenigingen of families.

De jeugdkliniek, gebruikt door bijv. 10 bewoners, kan dus als ??n logiesfunctie niet-gelegen in een logiesgebouw worden aangemerkt, vergelijkbaar met een studentenhuis die doorgaans als ??n woonfunctie wordt aangemerkt.
Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
Joost Hartman , van Bouwstudio PelserHartman b.v. (datum: 06-04-2011 16:42)

ah...sorry! te kort door de bocht....

Een belangrijk verschil.
Jij hebt het over de wezenlijke verschillen tussen wonen en gezondheidzorg, ik over wonen en logies....

ik zal je vraag nog eens beter bestuderen! :-)

Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 06-04-2011 16:47)

Het grootste cirterium of iets 'woonfunctie' kan zijn is of er in een vorm van gezinsverband wordt geleefd. Dat houdt ook in dat er langere tijd wordt verbleven, weinig wisselingen zijn in de bezetting etc.

Het moet het niet zo zijn dat een financiele overweging daar opeens een verschil in zou maken. En je zult ook zien dat de bouwtechnische eisen voor gezonheidszorggebouwen dusdanig veel strenger zijn dat je de winst uit de epc weer verliest aan andere voorzieningen.
Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
M.Govaarts , van Van Aken Architecten (datum: 07-04-2011 07:55)

H? Joost en oud klasgenoot,

ik ben benieuwd naar jouw gedachten.
Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
M.Govaarts , van Van Aken Architecten (datum: 07-04-2011 08:10)

Beste Bolte,

Ik ben het met uw formulering wel eens alleen is deze niet afgedekt in het bouwbesluit of gebruiksbesluit en kan de opdrachtgever de voor "hem" gunstigste route bewandelen.

gezinsverband (twee partners) kunnen ook in een verzorgingshuis wonen. Is dit dan zorg of wonen? Volgens het gebruiksbesluit zorg omdat het een verzorgingshuis is. Maar wat is een verzorgingshuis?

Wat betreft de extra kosten voor zorg:
Volledige bewaking i.p.v. gedeeltelijke.
2,5-3x meer ventileren.
Verdiepingen opdelen in minmimaal 2 brandcompartimenten.
Ik vraag me af of deze kosten de kosten afdekken die nodig zijn om de epc eis voor woningbouw te halen.

Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
Henry de Roo (datum: 07-04-2011 08:17)

Er is een algemene wens in de bouwpraktijk om tot een betere afbakening van 'woonzorg' te komen, wellicht met andere bouwtechnische eiseniveau's dan de huidige eisen in het Bouwbesluit 2003 voor een 'woonfunctie al dan niet voor minder zelfredzame personen' en de 'gezondheidszorgfunctie'. Voorlopig is dit echter nog niet zo (Bouwwerkenbesluit 2012??)

Als in het complex (ook) gezondheidszorg wordt verleend, ligt het voor de hand om een aantal ruimten aan te merken als gezondheidszorgfunctie. U kunt een gedeelte van het gebouw aanmerken als gezondheidszorgfunctie en een ander gedeelte als woonfunctie. Een ruimte kan ook tegelijkertijd worden aangemerkt als ruimte van een woonfunctie en ruimte van een gezondheidszorgfunctie. Het is dan een gemeenschappelijke ruimte. Een gemeenschappelijke ruimte moet voldoen aan de voorschriften van het Bouwbesluit 2003 die gelden voor iedere gebruiksfunctie die van de ruimte gebruik maakt. Waarbij de ?zwaarste? eis geldt?

Voor wat betreft die EPC-berekening geldt voor gecombineerde gebouwen het volgende: Voor een gebouw bestaande uit meerdere gebruiksfuncties (woningbouw en utiliteitsbouw) geldt dat voor het gehele gebouw de Qpres;totaal/Qpres;toelaatbaar niet hoger mag zijn dan 1. Wanneer de EPC voor het woningbouwdeel > 0,6, maar de Q/Q/ voor het combinatiegebouw < 1 dan wordt voldaan aan de EPC-eis.

Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 07-04-2011 08:52)

Dan zult u zich ook af moeten vragen wat de verlaging van de EPC met 0,2 punten kostentechnisch concreet tot gevolg heeft. Hoeveel duurder wordt het gebouw ten opzichte van de 'oude' situatie? Welke maatregelen gebruik je om tot een betere EPC te komen?
Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
M.Govaarts , van Van Aken Architecten (datum: 07-04-2011 09:05)

Daar heeft u gelijk in, met betrekking tot de kosten zou dat een aanvullend onderzoek betekenen.

Maar het draait natuurlijk om het toetsingscriterium en niet om de kosten zoals u al eerder aangaf. Wat is de vereiste woonkwaliteit.
Re: woonfunctie of gezonheidszorgfunctie
Naam:
Jos Ligthart , van W3 architecten en ingenieurs (datum: 29-02-2012 13:12)

Ik heb een soortgelijke vraag aan de helpdesk rijksoverheid gesteld, maar dan met het oog op de nieuwe definities en thermen in het bouwbesluit 2012,blijkbaar kun je die gewoon negeren als je wil bepalen of je gebouw een woonfunctie of gezondheidszorgfunctie is, als je het niet hebt over het hoofdstuk waar die specifieke thermen en definities staan?

vraag en antwoord: helpdesk rijksoverheid

LS,
Bijgaand ontvangt u het antwoord op de door u aan de Helpdesk Bouwregelgeving gestelde vraag.

Antwoord:
De aanvrager van de omgevingsvergunning voor het bouwen bepaalt zelf de gebruiksfuncties van de ruimten van het bouwwerk. De aangemerkte gebruiksfuncties bepalen het niveau van eisen en de gebruiksmogelijkheden van het bouwwerk.
De aanvrager moet dus zelf bepalen of een zorggebouw wordt aangemerkt als een 'woonfunctie(voor zorg)' of als een 'gezondheidszorgfunctie'. Dit bepaalt de EPC-eis die van toepassing is volgens artikel 5.2 van het Bouwbesluit 2012. Vervolgens geeft de NEN 7120 de bepalingsmethode voor de EPC.
Het Bouwbesluit noch de NEN 7120 maakt bij het eisenniveau voor de EPCof de bepalingsmethode een nader onderscheid tussen 'zorggebouw', 'woonfunctie voor zorg' of 'zorghotel'. Wat dat betreft is er dus geen wijziging ten opzichte van het Bouwbesluit 2003.

Met vriendelijke groet,
Helpdesk Bouwregelgeving

Uw vraag:
Ik wil graag weten of gebouwen; die door de vernieuwing van het bouwbesluit, met nieuwe definities,als woonfunctie met zorg en clusterwonen met zorg, etc., die eerst als zorggebouw of zorghotel aangevraagd konden door de nieuwe definities ook voor de EPW geschaard worden onder woonfuncties; welke gevolgen dat heeft voor de berekening van de EPW/EPU en de gestelde eisen voor woonfunctie met zorg.

Een gebouw van deze aard (en omvang en installatieuitrusting) vergelijken met de standaardwoning als in de EPW lijkt geen eerlijke vergelijking.
Tekening:




*******************************************************************************
LET OP:
Antwoorden op dit e-mail bericht worden niet gelezen.
Eventuele vervolgvragen op dit bericht kunt u verzenden naar de Helpdesk Bouwregelgeving via de website www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregels.
U vindt de link naar de helpdesk in het keuzemenu rechts onder 'zie ook', 'veelgestelde vragen Helpdesk Bouwregelgeving'.
Wilt u het registratienummer vermelden bij uw vervolgvraag.
*******************************************************************************

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl