Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: tochtdichtheid woning
Naam: piet sieben (datum: 27-02-2011 12:56)

is de aannemer volgens het bouwbesluit verplicht om ramen en deuren rondom te voorzien van tochtwering, woning in 2010 gebouwd?
Reageer
Re: tochtdichtheid woning
Naam:
Appie (datum: 27-02-2011 13:04)

Van toepassing voor een woonfunctie is volgens Bouwbesluit 2003 het volgende:

Afdeling 5.2. Beperking van luchtdoorlatendheid, nieuwbouw
Artikel 5.8
1. Een te bouwen bouwwerk heeft een zodanige luchtdoorlatendheid dat het warmteverlies als gevolg van tocht wordt beperkt.

Artikel 5.9
1. De volgens NEN 2686 bepaalde luchtvolumestroom van het totaal aan verblijfsgebieden, toiletruimten en badruimten van een gebruiksfunctie is niet groter dan 0,2 m3/s.
4. Indien in een gebouw of een gedeelte van een gebouw meer dan een gebruiksfunctie ligt en dit gebouw of gedeelte van een gebouw op niet meer dan een perceel ligt, is, in afwijking van het eerste lid, de volgens NEN 2686 bepaalde luchtvolumestroom van het totaal aan verblijfsgebieden, toiletruimten en badruimten van de gebruiksfuncties waarvoor het eerste lid geldt, niet groter dan 0,2 m3/s.

Re: tochtdichtheid woning
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 27-02-2011 20:49)

Daarnaast is in de EPC-berekening een luchtdichtheid ingevoerd die in de praktijk ook gerealiseerd zal moeten worden. Dat is onderdeel van de bouwvergunning. Een controle daarop kan middels een luchtdichtheidsmeting volgens NEN 2686, maar als er geen enkele vorm van kierdichting is toegepast dan zal daar waarschijnlijk niet aan voldaan zijn.

Overigens speelt hier hetzelfde als bij meer vragen. De aannemer is niet per definitie gebonden aan de bouwvergunning. De aannemer hoeft alleen maar datgene te maken wat contractueel is overeengekomen, de bouwvergunning is daar niet automatisch een onderdeel van.

Re: tochtdichtheid woning
Naam:
Jeroen (datum: 27-02-2011 23:28)

Gezien de meestal gehanteerde infiltratie in de EPC-berekening zal dubbele kierdichting vereist zijn.
Re: tochtdichtheid woning
Naam:
je naam (datum: 28-02-2011 13:05)

@Henk

"Overigens speelt hier hetzelfde als bij meer vragen. De aannemer is niet per definitie gebonden aan de bouwvergunning. De aannemer hoeft alleen maar datgene te maken wat contractueel is overeengekomen, de bouwvergunning is daar niet automatisch een onderdeel van."...

Mag een aannemer dan bouwen in afwijking van de bouwvergunning/ omgevingsvergunning? Dat lijkt mij niet.
Re: tochtdichtheid woning
Naam:
pino (datum: 28-02-2011 16:35)

De Opdrachtegever mag niet bouwen in afwijking van de vergunning en of het bouwbesluit.

Dat beteknd niet dat een aannemer geen overeenkomst mag sluiten om een nog niet compleet product af te leveren.

En de opdrachtgever dit vervolgens zelf verder af maakt (laat maken)
Voordat het bouwwerk in gebruik wordt genomen.

Re: tochtdichtheid woning
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 28-02-2011 21:58)

Als de opdrachtgever zijn zaken goed geregeld heeft zal de bouwvergunning onderdeel uitmaken van het contract met de aannemer. Dat hoeft echter helemaal niet. De bouwvergunning is een publieksrechtelijk ding tussen de aanvrager en de vergunningverlener. Het contract van de aannemer is een privaaatrechtelijk ding tussen de opdrachtgever en de aannemer. Je zou hopen dat die twee dingen met elkaar overeenkomen, maar dat gaat blijkbaar nogal eens gfout (anders hadden we nu deze discussie niet).


Re: tochtdichtheid woning
Naam:
Jeroen (datum: 28-02-2011 22:44)

In principe is het voor mij simpel. Het is verboden te bouwen zonder of in afwijking van een vergunning of vergunningvrij in afwijking van het Bouwbesluit. Dat geldt voor alle bij de bouw betrokkenen.
Helaas geen jurisprudentie kunnen vinden.
Re: tochtdichtheid woning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-03-2011 15:09)

Jeroen=right

Het gaat erom wie de 'overtreder' is, en op wie een bepaald artikel betrekking kan hebben (wie is de 'normadressaat'). Overtredingen van het oude art. 40 Ww en nu 2.1 en 2.2. van de Wabo kunnen door meerdere personen worden begaan. In het geval van 'bouwen' zal het het meest logisch zijn de bouwer op zich als eerste te benaderen. Wanneer hij aantoont dat hij in opdracht handelt zal de verantwoording pas naar de opdrachtgever doorschuiven.

Wanneer je als bouwer echter een 'goede' tekening hebt, en je wijkt daar vanaf, ben je zelf als eerste het haasje. Ongeacht verdere bepalingen in een privaat contract.

http://books.google.nl/books?id=Pa7UltPip0MC&pg=PA323&lpg=PA323&dq=wie+is+overtreder+bestuursrecht&source=bl&ots=ZIYN_zvZrO&sig=4sWo8vmlvzY3c9Rq9ePSUxqtVCY&hl=nl&ei=_fxsTay3K4-VOsaO6YAD&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&sqi=2&ved=0CCIQ6AEwAg#v=onepage&q=wie%20is%20overtreder%20bestuursrecht&f=false
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl