Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: toegestane hoogte tuinmuur
Naam: Hans van Eijk, van prive (datum: 22-02-2011 11:13)

Wij wonen op een hoekhuis , en de afscheiding van de tuin is een muur .
Aan de andere kant van de muur is een voetgangersdoorgang van + - 10 meter breed .Onze tuin is 13 meter lang ,en de muur is 170 cm hoog. Dus iedereen die langs de tuinmuur loopt kan in onze tuin kijken , dus ook op de terrassen waar we zitten.
Mijn vraag is, hoe hoog mogen we de muur opmetselen in de gemeente haarlermermeer
Reageer
Re: toegestane hoogte tuinmuur
Naam:
Appie (datum: 22-02-2011 14:44)

Geen omgevingsvergunning voor het bouwen van een erf- of perceelsafscheiding nodig:

Op eigen erf of perceel en op of tegen de grens van het naburig erf of perceel mag u vrijwel altijd vergunningvrij een scheidsmuur of andersoortige afscheiding plaatsen die lager is dan 1 meter. Of het nu aan de voor-, zij- of achterkant is.
Alleen voor monumenten en door het Rijk aangewezen beschermde stads- en dorpsgezichten
geldt hiervoor een uitzondering.

Ook als de afscheiding hoger is dan 1 meter maar niet hoger dan 2 meter kunt u deze zonder omgevingsvergunning plaatsten.
De afscheiding moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
1. U bouwt op een erf of perceel waarop al een gebouw staat;
2. De afscheiding staat achter de voorgevelrooilijn;
3. De afscheiding staat op meer dan 1 meter afstand van de weg of het openbaar groen.(Deze voorwaarde geldt niet als voor de locatie waar u woont, voor afscheidingen geen eisen gelden met
betrekking tot welstand. Uw gemeente kan u hierover meer vertellen.);
4. De afscheiding mag niet gebouwd worden bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Vergunningvrij, maar niet regelvrij
Voldoet uw bouwplan aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen, dan kunt u zonder omgevingsvergunning bouwen. De planologische regels uit bijvoorbeeld het bestemmingsplan en
redelijke eisen van welstand uit de gemeentelijke welstandsnota zijn in dat geval niet van toepassing. Het Bouwbesluit (met onder meer regels voor veiligheid en gezondheid) en het burenrecht uit
het Burgerlijk Wetboek gelden echter wel.
Als u gaat (ver)bouwen moet u er zelf voor zorgen dat u aan deze regels voldoet.

Rekening houden met de buren
Bij het bouwen heeft u ook te maken met het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Daarin is feitelijk niets anders vastgelegd dan de gebruikelijke omgangsvormen. Ze geven u (wettelijk) houvast als u er met de buren niet uitkomt.
Het belangrijkste advies is om eerst met uw buren te overleggen en ze in te lichten over uw voorgenomen bouwplannen. In veel gevallen wordt u het eens - wellicht na een kleine aanpassing van uw plan.

Komt u er niet uit ?
Vraag uw gemeente ernaar, kijk op de internetsite van het ministerie van VROM (www.vrom.nl/bouwregelgeving) of ga naar het Omgevingsloket online (www.omgevingsloket.nl) en doe de vergunningcheck.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl