Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gelijkwaardigheid
Naam: Roel Neilen, van PH (datum: 14-02-2011 13:25)

Hallo,

We hebben een bouwplan ingedient waarbij we gebruik maken van gelijkwaardigheid. Deze gelijkwaardigheid is omschreven in de rapportage gelijkwaardigheid van 01-2009.

Nu accepteerd de ambtenaar de gelijkwaardigheid niet, maar hij wil geen toelichting geven waarom niet. Het antwoord is enkel dat hij vind dat er gewoon aan het BB moet worden voldaan.

Mijn vraag is nu, mag dit zo?...kan de ambtenaar dit zonder toelichting zomaar weigeren....?
Reageer
Re: gelijkwaardigheid
Naam:
Jeroen (datum: 14-02-2011 14:21)

Vreemd. Geen motivatie? Zwak.
waar gaat het precies over?

Re: gelijkwaardigheid
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-02-2011 15:14)

voor welk artikel bouwbesluit draag je de gelijkwaardige oplossing aan? en wat is de oplossing en hoe is aangetoond dat ze gelijkwaardig kan zijn?
Re: gelijkwaardigheid
Naam:
Roel Neilen , van PH (datum: 15-02-2011 08:49)

Hoi,

dank voor de reacties. Ik ga/wil niet omschrijven waar het over gaat omdat ik geen discussie wil over de gelijkwaardigheid zelf, maar over de manier waarop een gemeente deze moet behandelen.

Jullie mogen ervanuit gaan dat de gelijkwaardigheid is omschreven in het rapport gelijkwaardige oplossingen van de werkgroep gelijkwaardigheid, en dat wij deze exact hebben overgenomen en onderbouwd.

dank!
Re: gelijkwaardigheid
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-02-2011 09:32)

Gelijkwaardigheid als concept is iets wat is verankerd in het Bouwbesluit. Wanneer je het artikel leest is het in wezen ook geen 'keuze' van B&W om dit toe te passen. Het is niet zoals bij de ontheffingen dat B&W iets moeten 'besluiten'. Je zou dus verwachten dat B&W dit artikel toetsen zoals ze dat ook met de rest van de regels doen, en inhoudelijk beargumenteren waarom ze iets wel/niet in de regel vinden passen.

Een gemeente kan dus niet zeggen 'wij doen geen gelijkwaardigheid', ze mogen haar echter wel beoordelen.

Het feit dat je geen discussie wenst over de gelijkwaardigheid doet me vermoeden dat het om een omstreden oplossing gaat. Maar zelfs wanneer dat zo is moet de gemeente zeggen WAAROM ze het niet eens zijn met die oplossing, ze kunnen haar niet zonder meer aan de kant schuiven.
Re: gelijkwaardigheid
Naam:
Roel Neilen , van PH (datum: 15-02-2011 11:53)

Dank voor reactie.

en nee hoor, het is geen omstreden oplossing, nogmaals hij staat letterlijk in de rapportage gelijkwaardigheid.
Re: gelijkwaardigheid
Naam:
Roy (datum: 15-02-2011 16:22)

Gemeente Rotterdam doet ook vaak moeilijk over de gelijkwaardigheden, ook al worden deze door zo'n beetje elke andere gemeente meteen geaccepteerd. Zoals langer dan 15 meter vluchten in een woning, wordt niet geaccepteerd. Omdat ze zelf vinden dat het niet voldoende veilig is. Een gemeente mag altijd zelf bepalen of ze het gelijkwaardig vinden of niet.
Re: gelijkwaardigheid
Naam:
Henk Odijk , van Bureau 1232 (datum: 15-02-2011 21:08)

Gelijkwaardigheid is altijd ter beoordeling van de vergunningverlener. Het is zonder meer toe te juichen dat iemand daar ook eens over nadenkt. De meeste gelijkwaardigheden worden zonder na te denken geaccepteerd en dat is m.i. fundamenteel onjuist. Het is de verplichting van de vergunningverlener om na te denken. Die schuift dat echter graag af op een adviesbureau dat een mooie gelijkwaardigheidsverklaring heeft opgesteld. Het is zelfs zover gekomen dat leveranciers soms de achterliggende rapportages niet meer willen verstrekken, maar alleen de samenvattende verklaring. We moeten dat dan allemaal maar geloven zonder e.e.a. te kunnen controleren.

Nadeel is natuurlijk wel dat je afhankelijk wordt van de grillen van de toetsend ambtenaar.

Re: gelijkwaardigheid
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-02-2011 22:41)

Tja, vandaar ook dat die werkgroep gelijkwaardigheid destijds is opgericht. Moet eerlijk zeggen dat ik het niet in alle gelijkwaardige oplossingen met ze eens ben, maar bijvoorbeeld het verlengen van de vluchtweg in de woning, die heb ik persoonlijk nog nergens geweigerd zien worden.

Als rotterdam dat zo doet, wat is hun motivatie hier dan bij? 'Wij vinden het niet veilig' lijkt me wat kort door de bocht, wanneer er ook een inhoudelijk beargumenteerde motivatie van de aanvrager ligt waarom het wel gelijkwaardig veilig aan het bouwbesluit zou zijn... De vraag moet ook niet zozeer zijn 'is het veilig', maar 'is het even veilig als de situatie die je onder toepassing van de bouwbesluitregels zou krijgen'

Gelijkwaardigheid is niet bedoeld om een hoger veiligheids(gevoels)niveau de toetsing in te schuiven dan in eerste instantie wordt gevraagd.
Re: gelijkwaardigheid
Naam:
Roy (datum: 16-02-2011 09:48)

De toelichting van de gemeente, kan ik helaas niet terug vinden. Zodra ik deze heb gevonden, zal ik hem hier posten.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl