Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: opeisen recht van overpad na 46 jaar?
Naam: Trudy (datum: 08-02-2011 00:03)

Achter ons huis loopt een brandgang die eindigt op de blinde muur van de schuur van de buren links van ons. Wij zijn de eigenaar van de grond. Al sinds de oplevering van de huizen, in 1965, is de brandgang bij onze tuin getrokken, omdat wij de laatste in de rij zijn. De brandgang eindigt dus op onze deur naar de tuin. De buren links van ons verlaten hun tuin door de zijdeur aan de andere kant van hun tuin, die uitkomt op hun oprit links van hun huis. In onze koopovereenkomst staat dat indien er door de bouw van bijzondere gebouwen er recht van overpad ontstaat, dat recht dient te worden gehandhaafd. Ik weet niet precies wat daarmee bedoeld wordt, maar aangezien er in de schuur van de buren nooit een deur naar de brandgang heeft gezeten, is volgens mij dat recht van overpad nooit ontstaan. Bijzondere bijkomstigheid is dat de deur wel in de tekening van het kadaster staat ingetekend.
Nu is het huis in andere handen overgegaan en de nieuwe buren willen een deur in de schuur maken en gebruik gaan maken van de brandgang. Is dat nog mogelijk na 46 jaar?
Reageer
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Jeroen (datum: 08-02-2011 08:04)

Vreemde tekst.

Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Trudy (datum: 08-02-2011 11:10)

Ja, Jeroen. Inderdaad een vreemde tekst/verhaal. Maar wij zitten er mee en ik hoopte via dit forum wat wijzer te worden.
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Robin (datum: 08-02-2011 12:26)

als ik uw tekst letterlijk vertaal, en dan dus op de letter bedoeld, schrijft u dat:

Als er ergens in de toekomst (gelezen vanaf oorspronkelijke bouw) een bouwwerk wordt gebouwd dat aan de eis voldoet om een uitgang te hebben op de brandgang waardoor een recht van overpad situatie geforceerd ontstaat dan dient u hieraan meedewerking te verlenen.

Het verbouwen van een bouwwerk is niet gelijk aan het oprichten ervan.

Zou dus persoonlijk mijn poot stijfhouden en aangeven dat dit alleen geld voor nieuwbouwprojecten, niet voor bestaande bouw wat bewust gewijzigd wordt.
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Jeroen (datum: 08-02-2011 18:56)

Het meest vreemd vind ik nog dat er staat bijzondere gebouwen.
Ik zou gewoon eens met een notaris gaan praten.
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Pieter (datum: 08-02-2011 19:40)

Als er gedurende meer dan 20 jaar geen gebruik is gemaakt van de erfdienstbaarheid en er zelfs geen mogelijkheid toe was omdat er geen deur was had u dat ondertussen middels een rechter teniet kunnen doen. Uw nieuwe buren mogen naar mijn mening GEEN nieuwe in(uit)gang maken zeker niet als er meerdere ingangen zijn naar hun woning. Met de regel in de akte , door de bouw van bijzondere gebouwen, kan uw buurman geen aanspraak op maken. Er wordt geen bijzonder gebouw geplaatst. U moet een de regel in een akte altijd letterlijk nemen. succes
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Trudy (datum: 08-02-2011 20:20)

Als we enig vermoeden van erfdienstbaarheid hadden gehad, dan hadden we inderdaad samen met onze oude buurman naar de notaris kunnen stappen. Met het was ons nooit bekend. Aan de ene kant deed de blinde muur dat niet vermoeden, aan de andere kant is ons bij de koop, 12 jaar geleden, door de vorige eigenaar verteld dat de situatie zoals die op dat moment was, dus de brandgang bij zijn tuim getrokken, al sinds het begin zo was en dat het geoorloofd was omdat het eigen grond was. Ook gaf het koopcontract geen aanleiding te denken aan een erfdienstbaarheid. Na het overlijden van onze buurman is het huis verkocht. Zelfs de dochter van buurman kwam pas bij de verkoop er achter dat op de tekening een deur in hun schuur stond ingetekend. Zij verzekerde mij ook dat de deur er nooit is geweest.



Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Pieter (datum: 08-02-2011 21:09)

Hallo Trudy, bij de aankoop van uw woning was u inderdaad niet bekend dat er een erfdienstbaarheid op zit.Ook de makelaar had u hierop duidelijk moeten wijzen. In principe is dat ook niet zo, tenminste wat de bestaande situatie betreft. U heeft de woning 12 jr. geleden ook gekocht in deze situatie, geen erfdienstbaarheid toentertijd niet en ook nu niet. De dochter van de eerdere buren is dan ook een goede getuige. Als er geen noodzaak is m.b.t. een erfdienstbaarheid zal de rechter u in het gelijk stellen. Per slot van rekening gaat het om uw privicy. Maar ik zou eerst met de buren gaan praten dat u het er niet mee eens bent, het gaat hier per slot van rekening niet om de bouw van een bijzonder gebouw zoals in de akte vermeld.
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Jeroen (datum: 08-02-2011 21:10)

Een erfdienstbaarheid moet vastgelegd zijn in het kadaster.
Is dat het geval?
Ik vraag mij af of er wel een erfdienstbaarheid is?
Nogmaals: Ga eens praten met een notaris.
Of informeer eens bij het kadaster of er een erfdienstbaarheid gevestigd is.
Gewoon weigeren kan ook. Laat de buren dan maar hun vermeende recht zien te krijgen.
Het is echter altijd beter om er gezamenlijk uit te komen.
As u ze kunt overtuigen dan heeft dat de voorkeru.
Hoe weten ze overigens van die tekst in uw akte?
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Trudy (datum: 08-02-2011 22:14)

Beste Jeroen,

zij weten niet welke tekst in onze akte staat, maar wij weten natuurlijk ook niet wat in hun akte staat. Ik ben het met je eens dat we er in eerste instantie samen moeten zien uit te komen. En als dat niet lukt, tja ... dan zullen we de uitspraak van de rechter respecteren.

Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Jeroen (datum: 08-02-2011 22:20)

Zoek eerst via het kadaster uit of er inderdaad een erfdienstbaarheid gevestigd is.
Als dat niet het geval is, dan zal er via een notaris een erfdienstbaarheid gevestigd moeten worden.
Vraag is dan of uw buren dan op uw akte terug kunnen vallen.
Dat woord "bijzondere" is heel erg vreemd.
Wat is eigenlijk bijzonder bij een woning? Ik kan mij daarbij eigenlijk niets voorstellen.
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Pieter (datum: 08-02-2011 23:09)

Beste Jeroen waar baseer je dat op ?dan zal er door de Notaris een erfdienstbaarheid gevestigd moeten worden? . Hier is geen sprake van een erfdienstbaarheid en kan naar mijn mening ook niet opgeeist worden. Er staat niets in de akte m.b.t. een erfdienstbaarheid en hoeft dan ook niet verleend te worden. Er is ook geen sprake van een bouw van een bijzonder gebouw. Een erfdienstbaarheid wordt uitsluitend vertrekt in deze als er geen andere mogelijkheid bestaat om bij de woning te komen.
Re: opeisen recht van overpad na 46 jaar
Naam:
Jeroen (datum: 09-02-2011 11:03)

Zo zie ik het eienlijk ook, maar die tekst is gewoon uitzonderlijk vreemd. Daar zal een ebpaalde gedachet achter hebben gezeten. Maar welke? Als je dat weet dan wordt het misschien wel duidelijk.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl