Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: toilet in nieuwbouw
Naam: John (datum: 03-02-2011 12:59)

Moet een toilet volgens bouwbesluit (huidige regelgeving) nu verplicht wel of niet bereikbaar zijn via een niet-gemeenschappelijke ruimte of verkeersruimte. Bouwbesluit online geeft grijs (?), mag een toilet rechtstreeks in een verblijfsruimte (woonkamer-keuken uitkomen, los van het feit of dit een fijne oplossing is.
Graag reactie
Reageer
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 03-02-2011 13:44)

Bouwbesluit:
Art 4.37: Lid 7.
Een toiletruimte is niet rechtstreeks toegankelijk vanuit een verblijfsruimte.
Was voorheen verplicht en lijkt mij nu ineens niet meer van toepassing ?
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
Spock (datum: 03-02-2011 13:59)

Bouwbesluiten veranderen nogal eens van inhoud.
Volgens het nu geldende bouwbesluit mag een toilet ook uitkomen in een verblijfsruimte bij woonfunctie.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 03-02-2011 14:03)

dank voor je reactie Spock !
Heb jij enig idee wanneer deze wijziging is doorgevoerd, waarom dat dat ia gedaan en of je bij een verbouwing nu gewoon het portaal mag weghalen ?

Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
Appie (datum: 03-02-2011 17:37)

Volledige tekst van het Bouwbesluit 2003 betreffende bereikbaarheid toiletruimte. Let op: niet voor alle gebruiksfuncties gelden dezelfde bepalingen. M.a.w. raadpleeg het Bouwbesluit.

Artikel 4.37 bereikbaarheid
Lid 1.
Een toiletruimte als bedoeld in artikel 4.35, eerste en tweede lid, en 4.36, eerste en tweede lid, is vanaf de toegang van de woonfunctie bereikbaar via besloten niet-gemeenschappelijke ruimten van die woonfunctie.
Lid 2.
In afwijking van het eerste lid, is de toiletruimte vanaf de toegang van de woonfunctie bereikbaar via besloten al dan niet gemeenschappelijke verkeersroutes.
Lid 3.
Een toiletruimte ligt niet buiten de standplaats.
Lid 4.
Het hoogteverschil tussen ten minste een vloer waarop een toegang van de woonfunctie zich bevindt en de vloer van ten minste een gemeenschappelijke toiletruimte als bedoeld in artikel 4.35, derde lid, is niet meer dan 3 m. Dit geldt niet voor een integraal toegankelijke toiletruimte en een woonfunctie met een niet-gemeenschappelijke toiletruimte.
Lid 5.
De loopafstand tussen ten minste een toegang van de woonfunctie en de toegang van ten minste een gemeenschappelijke toiletruimte als bedoeld in artikel 4.35, derde lid, is niet groter dan 25 m. Dit geldt niet voor een integraal toegankelijke toiletruimte en een woonfunctie met een niet-gemeenschappelijke toiletruimte.
Lid 6.
Een integraal toegankelijke toiletruimte ligt in een toegankelijkheidssector als bedoeld in artikel 4.4.
Lid 7.
Een toiletruimte is niet rechtstreeks toegankelijk vanuit een verblijfsruimte.

Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
ak (datum: 03-02-2011 21:39)

lid 7 is bij nieuwbouw woonfunctie niet van toepassing, in die situatie is het mogelijk een toilet bereikbaar te maken direct vanuit een keuken of verblijfsruimte.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 04-02-2011 09:29)

Lid 7 is idd vervallen maar lid 1 (via besloten niet-gemeenschappelijke ruimten van die woonfunctie) en lid 2 (bereikbaar via besloten al dan niet gemeenschappelijke verkeersroutes) blijven wel van toepassing ...... dus gaat die vlierger niet op !
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
Jack , van SA (datum: 04-02-2011 12:51)

@John; niet zo vlug ...

BB art.4.37:
- lid 7 is niet van toepassing op woonfunctie, maar NIET vervallen;
- lid 1 vermeld besloten niet-gemeenschappelijke ruimten van de woonfunctie; dat wil niet zeggen dat het verkeersruimten moeten zijn. Bovendien is dit lid alleen van toepassing op woonfuncties <50m? in een woongebouw;
- lid 2 vermeld besloten gemeenschappelijke verkeersroutes; ook dat wil niet zeggen dat het verkeersruimten moeten zijn! Zie hiervoor de definitie van een verkeersroute in art.1.1

Conclusie: toiletruimte mag bij een woonfunctie rechtstreeks in de verblijfsruimte uitkomen.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 04-02-2011 13:19)

@ Jack,

Gemeente (handhaving) wil hier niet in mee, bij een reeds uitgevoerd toilet uitkomend in de woonkamer wil gemeente dat er extra portaal voor komt ! Gemeente noemt lid 1 en lid 2 bepalend hierin.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
Jack , van SA (datum: 04-02-2011 14:11)

@John;

Dan kun je de gemeente dus melden dat lid 1 niet van toepassing is (ik ga er vanuit dat je woonfunctie >50m? is?);
en dat het volgens lid 2 is toegestaan.

Handhaving mag m.i. niet uitgaan van eigen interpretaties en/of voorkeuren.

Ter vergelijking: vaak zit tussen een gecombineerde bad-/toiletruimte en de aangrenzende slaapkamer een deur. Dit mag toch ook? Bouwbesluit maakt geen onderscheid tussen slaapkamer of woonkamer, want het kent alleen verblijfsruimten.

Begrijp me goed; mijn voorkeur zou het zeker niet hebben om de toiletruimte rechtstreeks in bijv. woonkamer/keuken te laten uitkomen, maar het mag volgens de regelgeving wel!
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 04-02-2011 14:44)

@Jack,
Haha, gemeente weet het ook niet meer, ik zet hem zonder portaal op papapier en dan zullen ze wel extern hulp inschakelen zeggen ze.
Jammer en vreemd (helemaal)geen reactie van J. Bolte, ligt zelfs buiten zijn gebied !!!
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-02-2011 15:59)

Ik lees wel mee hoor... :) Maar moet inderdaad toegeven dat toiletten niet echt binnen mijn interessegebied liggen.

Wanneer je in de tabel kijkt zie je dat een voorportaal alleen nodig is bij bijeenkomstfuncties, dit is omdat er een koppeling met de Arbo-wetgeving is gelegd die een portaal voorschrijft.

In een woning mag je zoals al is gezegd gewoon in de woonkamer uitkomen MITS je aan een de verkeersROUTE grenst die door die woonkamer loopt, en deze ook aangeeft (instippelt). Je moet wel checken of je daarna nog met je ruimte-eisen uitkomt, of je verkeersroute niet over je woonmatje heenloopt bijvoorbeeld.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-02-2011 16:00)

... arbo- of horecawetgeving, moet ik even om liegen...
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 04-02-2011 16:11)

@ Bolte
dank voor je raectie en fijn dat je mee leest, ik dacht die zal de griep wel hebben. Ik zal netjes de GO's en VG's gescheiden houden en de verkeersroute stippelen. Wat bedoel je met woonmatje ?
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-02-2011 18:05)

de minimale afmetingen van ten minste 1 van de verblijfsruimtes in je woning, 3,3x3,3 mtr. Meestal wordt dat in de woonkamer geprojecteerd.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 04-02-2011 18:23)

Keej dan begrijp ik je, ik zal gemeente een seintje geven als ze op zoek gaat naar een extern adviseur om mijn aanvraag te beoordelen ;o)
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 04-02-2011 18:39)

Jack van SA en Joachim van Yacht bedankt voor de hulp en meedenken in deze. Ik krijg nog een definitieve bevestiging in zake het hele euvel van VROM. (dat horen jullie nog van me)
Groet John
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-02-2011 13:09)

Je zegt trouwens: reeds uitgevoerd, ik neem aan dat het dan zo in een vergunning staat? Dan moet je de handhavers sowieso maar eens art. 1b sub 1 van de Woningwet laten lezen. Wanneer een vergunning je dit toestaat gaat dat boven de nieuwbouw-eis uit. Je mag er ten slotte vanuit gaan dat de binnendienst haar werk ook goed heeft gedaan.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 05-02-2011 13:58)

Idd reeds uitgevoerd, aannemer heeft een en ander zonder bouwvergunning gedaan. Van ??n grote woning, twee starterswoningen hemaakt. Nu komt handhaving en mag ik achteraf alle papieren aandragen om aannemer alsnog een vergunning te bezorgen. Dan ook gaan de tekeningen naar de binnendienst, dus ook de toetsing bouwbesluit. Verder moet gemeente nog bepalen of ze meewerken aan deze splitsing in 2 woningen.


Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-02-2011 21:24)

Ah, nou ja, dan heb je het op zich ook wel over jezelf afgeroepen... wat nu wanneer de gemeente NIET akkoord gaat met de splitsing?
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 06-02-2011 10:09)

Haha, ik sta hier zelf een beetje buiten, aannemer is gewoon naar eigen inzicht begonnen. Hij weet dat, als gemeente niet mee wil werken aan de splitsing, hij de boel kan terugbouwen naar de oorspronkelijke toestand.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
peter (datum: 06-02-2011 10:35)

Volgens mij staat u hier helemaal niet buiten. U bent eigenaar, en direct belanghebbende. De aannemer niet. gaat de gemeente over tot het opleggen van een dwangsom, dan komt hij wel bij U op het matje.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
John (datum: 06-02-2011 10:52)

@Peter
Ik ben geen eigenaar, aannemer is eigenaar, initiatiefnemer en bouwer in deze, ik ben maar gewoon architect.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 07-02-2011 10:49)

@ heer Bolte,

Waarom mag de verkeersroute niet door het verblijfsgebied lopen?
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 07-02-2011 19:13)

Door het verblijfsgebied wel, maar niet door een (fictieve) verblijfsruimte. Dat is het principe van vrije indeelbaarheid, dat je verblijfsgebieden naderhand kunt opdelen.
Beetje zelfde reden waarom je 60 cm achter je keukenblok niet mogen samenvallen met je woonmatje.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 07-02-2011 22:13)

????
Zowel de definitie van verblijfsruimte als van verkeersroute sluiten m.i. niet uit dat een verkeersroute door een verblijfsruimte voert. Ik zie niet wat dat met vrije indeelbaarheid van doen heeft.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-02-2011 10:40)

Tja, maar dan ga je er vanuit dat 'vrije indeelbaarheid' duidelijk omschreven staat in het bouwbesluit, en we hebben al meerdere malen de discussie gehad dat dit niet zo is. Het is een mooi verzinsel wat wordt ondersteund door de uitleg die de makers van het bouwbesluit geven in hun eigen publicaties, zoals bijvoorbeeld het Praktijkboek van VROM. Op pagina 61 daarvan zie je een voorbeeldje wat het probleem raakt, hoewel niet helemaal duidelijk maakt. Hier gaat VROM er vanuit dat, hoewel een verkeersroute niet impliceert dat de ruimte waardoorheen ze voert meteen eenverkeersruimte wordt, er wel voor zorgt dat het stukje VG waardoor de verkeersroute voert VAN ZICHZELF aangemerkt wordt als 'ruimte waardoor een verkeersroute voert'. Wanneer je hun uitleg mag geloven dat 'verblijfsruimtes' niet fysiek begrensd hoeven te zijn, krijg je dus een stippellijntje tussen de verkeersroute en de andere fictieve ruimtes.

Die hele 'vrije indeelbaarheid' blijft een slecht uitgewerkt idee.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 08-02-2011 11:55)

Dit wil allemaal nog niet zeggen dat die verkeersroute niet door een verblijfsruimte mag lopen. Er zou niets op tegen zijn als in die figuur het lijntje zou ontbreken tussen de "ruimte waardoor een verkeersroute loopt" en de verblijfsruimte.
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-02-2011 11:49)

Ik denk dat daar wel degelijk iets op tegen zou zijn, maar ja, dat wordt een welles-niettes. Kun je misschien beter vragen aan degene die het bedacht heeft... :)
Re: toilet in nieuwbouw
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 09-02-2011 14:49)

Dat is wel een hele flauwe, wat zou daar dan, vanuit het bouwbesluit natuurlijk, op tegen zijn?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl