Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: recht van overweg
Naam: M. van Toor (datum: 20-01-2011 09:46)

Sinds 13 jaar wonen wij in een buitengebied. Om bij ons huis te kunnen komen, moeten we gebruik maken van een pad dat tussen een weiland en maisland loopt. Dat pad is eigendom van de eigenaar van die percelen.
Wij hebben recht van overweg, hoewel dat nergens beschreven staat. Niet in de hypotheekakte, noch bij het kadaster. De vorige eigenaar van het huis (heeft daar 22 jaar gewoond) heeft het pad min of meer onderhouden. Wij doen dat ook. Het probleem is dat de eigenaar niets wil doen aan het onderhoud. Na veel regenval of na de vorstperiode, is het pad niet of nauwelijks te berijden, of befietsen. Wij onderhouden het pad dan maar weer. Zodra het plantseizoen begint komt de eigenaar met zwaar materieel om te planten, te oogsten of het gras te maaien. Bij slecht weer is het pad binnen de kortste tijd niet meer begaanbaar en hebben we al het werk voor niets gedaan. Wij hebben nu gevraagd of hij wil meehelpen om het pad te onderhouden. Hij heeft tractoren e.d om dat te doen. Wij niet. Wij hebben aangegeven wel de kosten te willen betalen. Op de allerslechtste stukken willen we graag enige verharding aanbrengen, door middel van gemalen puin, of andere verharding. Zodat wij en onze kinderen er op een gemakkelijke manier met fiets of auto doorkunnen. Nu is het pad zo slecht dat het nauwelijks begaanbaar is en we worden ontzettend vuil van de modder op het pad. Daarnaast zijn er zulke diepe sporen dat we niet kunnen fietsen of soms met de auto vast komen zitten. De eigenaar wil ons dan wel met de tractor lostrekken! Dat dan wel!
We willen graag een structurele oplossing. Het moet gewoon een landweg blijven, tenslotte wonen we in het buitengebied, maar het moet wel begaanbaar blijven. De eigenaar weigert praktisch iedere medewerking. Het lastige is dus dat wij zijn weg onderhouden en hij het weer kapot rijdt. Bovendien wil hij niet dat we gemalen puin gebruiken op plaatsen waar het heel slecht is.
We hebben eigenlijk nu geen zin meer zijn weg te onderhouden, dat hij dan in de puin rijdt. We hebben ook voorgesteld het pad te kopen. Dan is het onderhoud voor ons, maar dan moet hij op zijn land een andere inrit maken. Ook dat wil hij niet.
Wat moeten we nu doen?
Reageer
Re: recht van overweg
Naam:
Pieter (datum: 20-01-2011 10:24)

U zegt dat U recht van overweg heeft maar officieel is dat niet zo. Er staat niets beschreven dat U recht van weg heeft. U ben er pas 13 jaar woonachtig en pas na 20 jaar heeft u de rechten verworven. De periode dat de vorige eigenaar gebruik heeft gemaakt van het pad tellen in deze niet mee. Echter als u naar de rechter stapt zult u toch officieel het recht van overpad krijgen omdat er kennelijk geen andere weg naar uw woning is. Wat het onderhoud betreft is de boer hiervoor verantwoordelijk. Ook als U het pad koopt is de boer niet verplicht een andere weg te maken. Hij krijgt dan het recht van pad maar het onderhoud is voor U waarop u er vervolgens het grind op kunt gooien. succes
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl