Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Daglichtberekening
Naam: Mars (datum: 11-01-2011 18:38)

Geachte Mevrouw/ Mijnheer,

Als studente (V)heb ik deze week een deadline en ben eindelijk klaar met mijn studie als mijn daglichtberekening af is. Wel heb ik hier moeite mee, en lukt dit niet in mijn eentje. Het gaat om de berekening van een woning met een serre.

Als bijlage heb ik een pdf-file mee gestuurd. Hierin staan de berekeningen die ik gemaakt had en niet goed gekeurd waren door mijn docent. Ik begreep dat er iets met reductie van het glas in de serre ontbrak. Daarbij hoort een formule.

Het gaat om de woning op de linker plaatje (figuur 7-1).
Ik heb hier wel wat teksten over gevonden, maar begreep het helaas niet.

Vandaar hier mijn vraag, wat nog mijn enige hoop is.

Ik hoop dat u me hierbij kan en wilt helpen. Het betekent heel veel voor me.

Bij voorbaat dank!

Vriendelijke groet,

Mastanee




Bijlage: 35 daglichtberekening.pdf Reageer
Re: Daglichtberekening
Naam:
BK (datum: 11-01-2011 18:53)

In de NEN 2057 staan al die stappen beschreven om een daglichtberekening te maken. (laatste stap)

Is vaak wat vollediger dan schooluitleg;)


Re: Daglichtberekening
Naam:
Richard Bluemink (datum: 11-01-2011 19:59)

Het is idd niet moeilijk maar als de de norm niet hebt, dan gaat het niet. Ik ga er eigenlijk vanuit dat je ooit te maken hebt gehad met de norm.....anders zouden ze je nooit deze opgave hebben gegeven. Toch?
Re: Daglichtberekening
Naam:
ak (datum: 11-01-2011 21:18)

Daar gaat die:
- serre valt buiten thermische schil en wordt daarom aangemerkt als overige gebruiksfunctie behorende bij de woonfunctie. Dat is juist. De serre krijgt daarom een eigen daglichtberekening. De daglichteis die hoort bij een overige gebruiksfunctie is nihil (dat mag je zelf even opzoeken in het bouwbesluit, staat vast ook in tabel 3.133), dus de serre voldoet qua daglicht aan de gestelde eis.
- De constatering dat het verblijfsgebied binnen de serre het daglicht zou belemmeren in het achterliggende verblijfsgebied van de woning is onjuist.
- Stap 1 is juist.
- Stap 2, totaal VBG woonfunctie is 76m2, 10% is 7,6m2 daglicht vereist. Serre niet meerekenen dus. Maar de slaapkamer hoort ook bij het VBG van de woning en die moet dus ook berekend worden. Die ontbreekt in jouw rapport.
- Stap 3. ???? kan ik niet vinden.
- Stap 4. Kozijn 1 en 3 grenzen aan het verblijfsgebied en kun je meerekenen. Kozijn 2 blijft buiten beschouwing.
- Stap 5. breedtes akkoord, hoogte denk ik niet. Glas beneden 600mm+vlr mogen niet meegerekend worden. En daarna gaat het helemaal mis. Je hebt de NEN 2057 nodig en die heb je vast niet.

Hierin staat de berekeningswijze. Dit is de oppervlakte van het glas, maar dan met reductiefactoren. Horizontaal zitten die hier niet, waarmee de alpha op 25 graden gesteld mag worden. Verticaal zit die er niet bij kozijn 3, waarmee de beta op 0 gesteld mag worden, maar bij kozijn 1 zit een groot balkon, waardoor de beta berekend moet worden. Die schat ik hier op ca 55 graden, dan aflezen in de NEN wat de reductiefactor Cb is, voor kozijn 1 is dit 0,86, voor kozijn 3 wordt dit ongeveer 0,17. Nogmaals, in de NEN staat omschreven hoe je dit dient te berekenen, dit kan ik hier niet zo 1-2-3 uitleggen. Vervolgens de glasoppervlakten vermenigvuldigen met de reductiefactoren en dat is dan je equivalente daglichtoppervlak.

Ja, dat zal groter zijn dan 0,5m2, maar Bouwbesluit art. 4.21 eist dat 55% van de GBO van de woning een VBG is, dus dan moet je ook voldoende daglicht hebben die 55% eis te kunnen halen. Met zo'n breed balkon voor het raam wordt dat moeilijk.

Tot slot is de conclusie dat de woning van de grootouders ook voldoet niet aangetoond, omdat dit weer een nieuwe berekening vergt. De plattegrond is immers compleet anders en daarmee de verhouding tussen GBO en VBG.
Succes!
Re: Daglichtberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-01-2011 00:10)

Houdt er ook rekening mee dat de daglichttoetreding loodrecht op de scheidingsconstructie die je beschouwd moet worden bepaald. Hierdoor wordt het overstek t.p.v. het balkon wellicht dieper dan je op grond van de tekening zou zeggen.
Re: Daglichtberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-01-2011 00:24)

Kijk in de daglicht-NEN eens in hoofdstuk 8, daarin wordt je casus eigenlijk specifiek omschreven. Met de NEN in de hand kun je dit goed uitrekenen.

Probleempje wat je hebt is art. 3.134 lid 3 van het bouwbesluit:

Een equivalente daglichtoppervlakte als bedoeld in het eerste en tweede lid, wordt niet gerealiseerd door middel van een lichtopening in een inwendige scheidingsconstructie die de scheiding vormt met een aangrenzend verblijfsgebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte.

Wanneer je dat balkon dus een functie gaat geven (waardoor je effectief een VG erin hoort te hebben) ga je jezelf in de vingers snijden, omdat je over dat VG heen geen daglichtbepaling mag doen. Dat wordt ook in je studiestuk gezegd. Er zijn een aantal manieren om hieromheen te komen:
1. wanneer het balkon open is, is het een buitenruimte, en hoort het volgnes NEN2580 niet bij het GO, kan dus ook geen VG hebben. Gehele breedte gebruiken om met belemmeringsfactoren de daglichtopbrengst te bepalen.
2. Wanneer dit een serre is, zou het best kunnen zijn dat dit binnen het GO valt. Wanneer je voldoende % VG in de woning zelf hebt, houdt je het balkon 'onbenoemd GO', en kun je het alsnog volledig meepakken in de daglichtberekening.
3. Je zou de methode kunnen gebruiken die in je studieblad wordt aangedragen, maar houdt er daarbij wel rekening mee dat, naast het verplichte percentage van 55%, het VG minimale afmeningen moet hebben (tenminste 1,8 mtr. breed op zijn smalst, 5 m2 in oppervlakte en 2,6 mtr. hoog). Dat zou betekenen dat je hele balkon VG moet worden, en deze opties is dus alleen voorbehouden aan heel grote balkons/patios.

Omdat er in jouw geval een afgesloten balkon is, zou ik voor methode 2 kiezen. Dat er dan een stukje GO buiten de thermische schil valt doet er niet zozeer toe, de eisen daarvoor zijn op VG-gebied gegeven, en je balkon is geen VG. Zolang alle VG-s maar geisoleerd zijn, is het OK.
Re: Daglichtberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-01-2011 00:36)

... en als aanvulling: Je krijgt te maken met verschillende hoeken die je moet gaan beschouwen. in de doorsnede kun je de hoeken alpha (over de borstwering, minimaal 25 graden)en beta (over het gemiddeld overstek) gaan bepalen. IN principe worden deze hoeken vanuit het midden van de gevelopening bepaald, zoals gezegd loodrecht op het glasoppervlak. Houd er rekening mee dat wanneer je bruikbare gevelopening verkleint door bijv. een verblijfsgebied wat je intekent, het 'midden' van je resterende vlak ook verschuift naar de zijkant. Wanneer je daarmee te dicht bij een zijdelingse belemmering in de buurt komt, moet je hiermee ook rekening gaan houden.

Je hebt hiervoor echt een kopietje van de NEN2057 nodig, vraag je docent hiernaar. School heeft hem vast wel, of anders de stageplekken...
Re: Daglichtberekening
Naam:
Jos (datum: 13-01-2011 10:47)

NEN is onzin (zakkentrekkerij). Daar kijkt niemand naar. De norm is niet interessant, de formule wel, dat is:

Ae = Ad x Cb x Cu

Het tabellenblad is overal op internet te vinden (zonder aanschaf van die verdomde NEN).

Behalve dat de NEN juridisch ontkracht is (o.a. door Knooble) kijkt de keurende gemeente in werkelijkheid helemaal niet naar horizontale hellingshoeken. Op z'n hoogst vertikale. Ik maak reeds 12 jaar daglichtberekeningen heb nog nooit een gemeente gezien die zo spits kijkt, heb altijd vergunning binnen enkele weken.

Laat je niet gek maken...
Re: Daglichtberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-01-2011 13:21)

@Jos,

Leg dan zonder NEN gelijk even aan de vraagsteller uit hoe de alpha en beta bepaald worden die je nodig hebt om de reductiefactoren in de tabel te vinden? en welke gedeeltes van je raamopening je wel en niet mee mag tellen in de oppervlakte?

Of het geldtrekkerij is, is een andere vraag, die niet is gesteld. En ik neem aan dat de school haar eigen exemplaar heeft, zodat het de studenten niets kost.
Re: Daglichtberekening
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-01-2011 13:27)

@Jos,

wil je met je opmerking over de gemeente overigens zeggen dat je bewust onjuiste of onvolledige daglichtberekeningen maakt, omdat de gemeente toch niet controleert?

Of heeft de gemeente nooit opmerkingen omdat jouw berekeningen altijd kloppen als een bus (waarmee je dus eigenlijk alleen maar kunt zeggen dat de gemeente prima controleert maar niks vindt)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl