Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl?
Naam: M.Keizer, van BBMK Bouwkundig Bureau Martijn Keizer (datum: 30-12-2010 09:54)

Goedemorgen,
Een voorgenomen verbouwing van het bijgebouw aan een woning
was in strijd met het bestemmingsplan.
Daar is voor oktober 2010 een 1e fase aanvraag voor ingediend, en is op bestemming en welstand goedgekeurd en vergunt. (ook weer voor oktober 2010)

Nu na oktober 2010 valt de verbouwing volgens Bijlage II art.3 BOR voor de activiteit bouwen onder vergunningsvrij.

De gemeente geeft alleen aan dat ik gewoon een oude stijl 2e fase moet gaan indienen omdat de uitbouw niet voldeet aan bestemmingsplan?

Bor geeft aan als je afwijkt van bestemmingsplan maar wel activiteit bouwen vergunningsvrijblijft, dan hoef je alleen een omgevingsvergunning in te dienen voor afwijking bestemmingslan.

Mijn inziens hebben we ?het in strijd zijn met het bestemmingsplan? ondervangen door de 1e fase oude stijl, en kunnen we gezien bovenstaande tekst gaan bouwen, omdat de activiteit bouwen vergunningsvrij blijft.

Wie heeft er nu gelijk?
Reageer
Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
ak (datum: 30-12-2010 10:55)

De eerste fase oude stijl heeft volgens mij geen enkele juridische status in de nieuwe omgevingsvergunning. Volgens mij kunt u er niets mee.
Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-12-2010 13:43)

Gemeente heeft gelijk, want de 1e fase bouwvergunning heeft op zichzelf geen uitvoeringstitel. Ook al zit daar een ontheffing van het BP bij, je kunt deze niet uitvoeren.

Wanneer u een gebouw wilt maken wat volgens art. 2 van Bijlage 2 Bor vergunningvrij is, is er geen probleem. U hoeft niet aan het BP te voldoen, dus dient geen tweede fase in, en de eerste fase wordt 2 jaar na afgifte van rechtswege onbruikbaar.

Wanneer dit een gevalletje is als bedoeld in art. 3 van Bijlage 2 Bor is de situatie wat complexer. Dan is er geen bouwtoestemming nodig, maar wel een ruimtelijke toestemming. Eigenlijk krijg ik het gevoel dat de wetgever BEDOELD heeft dat de oude 'ontheffingen' nog steeds gebruikt kunnen worden, beetje zoals een 19.1 of 19.2 procedure ook 'als projectbesluit' kan worden gebruikt.
Maar de gemeente kan daar haar eigen weg in kiezen. Wanneer zij graag de gefaseerd vergunning 'afmaken' kan dat. Alternatief kan zijn de eerste fase in te trekken (art. 59), en een omgevingsaanvraag te doen voor de ruimtelijke procedure. Die kan dan waarschijnlijk zeer snel worden besloten, omdat al het werk al gedaan is.
Nog een alternatief (waar u waarschijnlijk voor zou willen gaan), is de ontheffing los te koppelen van de 1e-fase bouwaanvraag, en deze te zien 'als een 2.12 toestemming. Ik denk dat je hiermee weg zou kunnen komen, maar de gemeente moet het besluit maken, dus die bepaalt.
Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-12-2010 13:44)

@ak

1e fase blijft gewoon haar 'oude' status houden, en wordt afgemaakt met een 'oude' 2e fase... staat in de Overgangswet Wabo.
Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
M.Keizer , van BBMK Bouwkundig Bureau Martijn Keizer (datum: 30-12-2010 14:30)

Dank voor de reacties,
Na wederom contact met de gemeente inderdaad besloten gewoon 2e fase oude stijl in te dienen.
Is op alle vlakken sneller/ simpeler.
Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
Jeroen (datum: 30-12-2010 15:35)

Meteen stempelen en leges innen.

Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 31-12-2010 01:19)

Zo zou Jeroen het dus doen...
Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
Jeroen (datum: 31-12-2010 08:46)

Waarom niet?
Geef mij eens een goede reden!
Re: vergunningsvrij bouwen wel of geen 2e fase nieuwe stijl
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 06-01-2011 11:04)

Omdat datgeen wat ze bouwen, ondanks dat het vergunningvrij is nu, nog steeds aan de bouwregelgeving moet voldoen. Die wetswijziging moet voor de gemeente dus ook geen excuus zijn om een bouwtechnische toets te laten schieten. Je gaat toch ook niet zeggen dat je van ongefaseerde bouwaanvragen die nu nog lopen opeens de bouwkundige toets niet meer gaat doen?

Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren wanneer er grote fouten in die aanvraag staan, de gemeente de vergunning ongezien afgeeft, en er daarna iemand gaat klagen over die fouten? De vergunninghouder mag die vergunning met fouten en al gewoon uitvoeren, je kunt op dat moment echt niet zeggen: "ja, maar het is NU vergunningvrij te bouwen".

Het gaat over een stukje verantwoordelijkheid. Of je er nou leges voor krijgt of niet doet er wat mij betreft niet zozeer toe, maar blijkbaar is dat voor jou toch wel belangrijk.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl