Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: geluidsoverlast in ??n woning
Naam: JaapJan Berghuijs (datum: 28-12-2010 20:49)

Wij hebben een modern vrijstaand huis laten bouwen. Onze architect heeft een aantal leuke (architectonische) voorstellen gedaan, waar wij onze twijfels over hadden i.v.m. het geluid binnen de woning. In het ontwerp is een vide en een trap opgenomen die beide de woonkamer en de overloop op de eerste verdieping met elkaar verbinden. Er zijn verder geen enkele geluidsbeperkende maatregelen opgenomen.
Wij hebben drie kleine kinderen.
De woning is nu 10 mnd geleden opgeleverd, en wij zijn inmiddels zo gek van het geluid, van boven naar beneden en omgedraaid dat wij alweer willen gaan verbouwen.
De open vide heb ik zelf al dichtgemaakt door een kozijn te plaatsen met dubbele beglazing.
De trap die de begane grond met de eerste verdieping verbind moet nu worden aangepast. Dit is een ingrijpende verbouwing die niet voor een paar honderd Euro gedaan kan worden.
De architect voelt zich op geen enkele verantwoordelijk. De architect wil op geen enkele wijze een bijdrage leveren in het oplossen van de problemen.

In ons specifieke geval speelt de galm ook nog een rol, soms doet het geluid van de kinderen aan de eettafel (onder de vide) gewoon pijn aan je oren.
Het is zo extreem dat we sindsdien regelmatig met hoofdpijn lopen, waarvan wij vermoeden dat dit veroorzaakt wordt door het voortplanten en galmen van geluid in ons huis.

Is er een norm waarin is vastgelegd hoeveel geluid zich binnen een woning mag voortplanten.
Kent u specialisten die ons hiermee kunnen helpen?

Ik verneem graag uw reactie.

Met vriendelijk groet,

JaapJan Berghuijs


Reageer
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 29-12-2010 11:39)

Voor geluid binen de eigen wonigng eldt de -20 dB eis tussen verblijfruimten. Doorgaans wordt daar niet aan voldaan in situaties met een open trap vanuit de woonkamer. Het is de vraag of u daar de architect nog op kunt aanspreken. Er is bouwvergunning voor verleend (al had dat wellicht niet gemogen) en u bent zelf bij het ontwerpproces betrokken. Een en ander is blijkbaar ook besproken en u bent accoord gegaan met het plan.

Voor wat betreft de galm zijn er geen normen in de bouwregelgeving. Ook daar kunt u waarschijnlijk de architect niet op aanspreken, de galm in een wonign is met name afhanklijk van de inrichting en daar zal de architect direct op wijzen.

Voor wat betreft de aansprakelijkheid van de architect past een voorbehoud. M.i.zijn die mogelijkheden beperkt maar bij die aansprakelijkheid spelen de deskundigheidsverhoudingen een belangrijke rol. Als u helder kunt maken dat de architect zich heeft geprofileerd als deskundig of ervaren op dit onderwerp, en hij heeft (de situatie kennende) u overtuigd dat er geen probleem zou zijn, is uw kans een stuk groter.

Voor wat betreft oplossingen:
1. vide dichtmaken
2. meer geluidabsoreberend materiaal aanbrengen, bijvoorbeeld gordijnen. Er zijn ook allerlei wand- en plafondbekledingen denkbaar. Denk niet in kliene beetjes, liefst zo dicht mogelijk bij de geluidbron aanbrengen.
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
Michel , van Ovast (datum: 29-12-2010 11:45)

In het bouwbesluit staat voor geluid aangegeven aan welke eisen de scheidingsconstructie tussen verblijfsruimten moet voldoen.
Voor luchtgeluid (b.v. praten) geldt: Ilu;k>=-20dB.
Voor contactgeluid (b.v. lopen) geldt:
ico>=-20dB.
Deze eisen gelden niet als de verblijfsruimten op 1 bouwlaag zijn gelegen en:
- met elkaar in open verbinding
staan of
- de ene ruimte vanuit de andere ruimte rechtstreeks bereikbaar is middels een deuropening.

Een vide is in dit opzicht een "lastig" geval. Als zowel de ruimte op de verdieping en de ruimte de begane grond welke met elkaar in verbinding staan middels de vide beide zijn aangemerkt als verblijfsruimte is het onmogelijk om aan de eisen te voldoen. (er is immers geen scheidingsconstructie)

Bij de bouwaanvraag is na te zien hoe de beide ruimten zijn aangemerkt. Is b.v. de ruimte op de verdieping niet als verblijfsruimte aangemerkt, geldt er ook geen geluideis.

Voor galm gelden er binnen de woning geen eisen.
Meestal is dit ook geen probleem omdat de inrichting van de woning het geluid over het algemeen wel absorbeert. (bankstel, gordijnen etc.)

Michel














Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
Patrick (datum: 29-12-2010 12:05)

De meeste problemen met galm in een woning worden veroorzaakt door strakke moderne inrichtingen (gietvloer, wanden en plafond strak gestuct, lekker weinig meubels. Dat is een keuze van de gebruiker en daar is moeilijk tegen op te ontwerpen. Als er 3 kinderen rond lopen te gillen zal je er inderdaad gek van worden. Een dik vloerkleed en dikke gordijnen aanbrengen zal iets schelen.
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-12-2010 12:39)

Als er dan toch verbouwd moet worden, en u wilt niet teveel aan het interieur veranderen, kan een spanplafond nog uitkomst bieden. Dit doet op zichzelf niets met het geluid (het gaat er dwars doorheen), maar juist hierdoor kunt u boven dit plafond onzichtbaar geluidsreducerende voorzieningen treffen, zoals baffles.

Voorwaarde is wel dat u de hoogte hiervoor heeft.
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
ak (datum: 29-12-2010 13:10)

Toch, bij iets langer nadenken, zou uw hoofdpijn ook door gebrek aan frisse lucht kunnen komen. Mogelijk heeft u bij plaatsing van de pui op de overloop ook de ventilatiestroom door uw huis dichtgezet of veranderd.
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
Cor S te B , van Gemeente (datum: 30-12-2010 14:31)

Bij nieuwbouwwoningen die door ontwerpers worden bedacht is vaak een probleem de aanwezige ventilatie. Het verdient aanbeveling om dit te laten meten.
Om de hoeveelheid galm te verminderen moet er geluidabsorberend materiaal geplaatst worden. Denk hierbij niet allen aan b.v. een spanplafond met voorzieningen (zie hiervoor) maar bv. ook aan voorzieningen onder de eetkamertafel. Geluid komt van boven, reflecteerd tegen de vlakke vloer en wordt geobserbeerd door de isolatie onder de tafel. Uit het zicht en gelijk al een paar m2. Ook vitrage en dunne overgordijnen met voering kan effectief zijn.
Een paar grand foulards of kleden op de vloer helpen ook alsmede een gevulde boekenkast. Als het maar absorbeert.
succes en beveel de ontwerper bij niemand aan.
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
Joost (datum: 03-01-2011 09:27)

absorptie onder de eetkamertafel aanbrengen zet geen zoden aan de dijk. Het oppervlakte is te beperkt en bovendien zit dit oppervlak pas in de 2e of 3e lijn reflectie, de galm heb je dus al. ook is het oppervlak beperkt. Heb je veel last van galm dan moet je denken aan het aanbrengen van geluidabsortberende materialen over een oppervlakte van +/- 50% van je vloeroppervlakte.
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
je naam (datum: 03-01-2011 15:56)

Een mogelijkheid is om bijv. plafonds te voorzien van akoestisch pleister:
http://www.sto.nl/86471_NL-Akoestiek-Akoestische_plafondsystemen_en_-producten.htm oid.
Re: geluidsoverlast in één woning
Naam:
JaapJan Berghuijs (datum: 05-01-2011 22:11)

Beste "allemaal",

Hartelijk dank voor jullie reacties, een aantal heb ik wat aan. De ventilatie is echt goed geregeld, hier worden de hoofdpijnproblemen in ieder geval niet door veroorzaakt. Wat ons verder parten speelt, zijn onder andere de leuke en tevens aparte afmetingen van onze kozijnen en ramen. Deze maken het onmogelijk om overal gordijnen op te hangen...daarnaast hebben we "goud geld" uitgegeven aan allemaal strakke plafonds met veel inbouw spots. Vooral de laatste tip m.b.t. akoestisch stucwerk gaan we verder uitzoeken. Verder ben ik ook al bezig met geluidsabsorberende materialen zoals melamine foam. Ik had overigens ook het idee om onder alle tafels banken kasten die we hebben geluidabsorberende materialen te plakken. Ik begrijp dat dit niet echt zoden aan de dijk zet. Wordt in ieder geval vervolgd.

Andere tips zijn natuurlijk nog steeds welkom.

Hartelijk dank,

JaapJan
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl