Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: opstap mogelijkheid radiator
Naam: peter griekspoor, van Huib Bakker Bouw (datum: 30-11-2010 15:12)

In uw antwoorden zie ik vaak staan dat een radiator in het bouwbesluit niet wordt gezien als opstapmogelijkheid.
Ik heb hier een discussie met een opdrachtgever en graag zou ik willen weten waar dit letterlijk staat in het bouwbesluit zodat ik dit af kan geven in een vergadering en daarmee de discussie gesloten wordt
Reageer
Re: opstap mogelijkheid radiator
Naam:
van den Broek (datum: 01-12-2010 11:23)

een opstapmogelijkheid wordt gezien als bouwkundige constructie.

radiator valt daar niet onder.

waar het staat durf ik niet te zeggen.
Re: opstap mogelijkheid radiator
Naam:
Jack , van SA (datum: 03-12-2010 12:22)

Onder een opstapmogelijkheid wordt een bouwkundige constructie verstaan. Bijvoorbeeld een vensterbank.
Het plaatsen van een radiator, een convector, leidingen, meubelen, enz. is geen bouwen in de zin van de Woningwet. Deze onderdelen behoren tot de inrichting van een bouwwerk en hoeven niet als opstapmogelijkheid te worden gezien.

Re: opstap mogelijkheid radiator
Naam:
JP (datum: 03-12-2010 14:39)

Zie helpdesk VROM:

Vraag 406
Is de eis van opklimmogelijkheid van artikel 2.18 van het Bouwbesluit ook van toepassing op radiatoren die onder een raam geplaatst worden?
In artikel 2.18 lid 1 van het Bouwbesluit staat dat een vloerafscheiding, ter voorkoming van het overklauteren, geen opstapmogelijkheden heeft tussen 0,2 m en 0,7 m boven de vloer. Dit voorschrift is functioneel geredigeerd. Dat betekent dat de gemeente oordeelt of iets als een opstapmogelijkheid beschouwd moet worden of niet.

Zaken als een radiator, een convector of een verwarmingsleiding worden niet beschouwd als bouwkundige voorziening, omdat het Bouwbesluit 2003 geen eisen stelt aan de aanwezigheid daarvan. Het plaatsen van een radiator of convector voor een vloerafscheiding is dan ingevolge het Bouwbesluit noch op grond van artikel 2.18 noch op grond van afdeling 5.1 van het Bouwbesluit verboden. Evenmin is het plaatsen van een radiator onder een raam verboden.

Radiatoren worden dikwijls beschouwd als onderdeel van de inrichting van het gebouw. Daarvoor kunnen, volgens artikel 8, tweede lid, onderdeel a, van de Woningwet, in de gemeentelijke bouwverordening gebruiksvoorschriften worden gegeven.
De gemeentelijke bouwverordeningen bevatten doorgaans geen gebruiksvoorschriften met het oogmerk overklauteren tegen te gaan, omdat de Model-bouwverordening van de VNG geen eisen dienaangaande bevat(te). Een dergelijk voorschrift was niet nodig zolang radiatoren met hun bovenkant meer dan 70 cm boven de aansluitende vloer werden ge?nstalleerd. Met de voortschrijding van de techniek kan met steeds kleinere radiatoren worden volstaan.
Versiedatum: 01-10-2010

Re: opstap mogelijkheid radiator
Naam:
Michel , van Ovast (datum: 03-12-2010 16:50)

Is een ligbad (onder een draairaam) wel een opstapmogelijkheid in dit kader?

Michel
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl