Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Archeologisch onderzoek niet, maar ophogen
Naam: Floor Grotendorst (datum: 23-11-2010 20:11)

Onze gemeente heeft besloten om de oude lindbebouwing aan te merken als Archeologisch gebied.
Voordat we een bouwvergunning krijgen voor onze nieuwe woning moet er eerst bekeken moet worden of er onder onze woning ook daadwerkelijk archeologische vondsten liggen. Echter bestaat er een mogelijkheid om dit te ontlopen. We kunnen de bouwplaats dan met 30 cm ophogen met zand. Op deze manier blijft de mogelijk archeologische waarde gehandhaafd. De archeloog van de gemeente heeft hiermee ingestemt. Echter heeft de Welstand nu bezwaren, omdat de woning dan 30 cm hoger komt dan de woningen van de buren en er mogelijke problemen ontstaan met de afwatering omdat deze lager zouden liggen. Echter liggen de woningen van de buren 50 tot 10 cm hoger. Kan de Welstand met bovengenoemde gegeven bepalen dat we de grond dus niet mogen ophogen en op basis hiervan ons mogen verplichten tot een archeologisch onderzoek ? En wat mogen ze eisen als er daadwerkelijk archeologische vondsten worden aangetroffen? Geld om de schatten op te graven hebben we niet, dus het kan uiteidnelijk beteken dat we dan als nog moeten ophogen, maar dat kan misschien niet vanwege etische gezichten. Is het ook nog mogelijk dat B&W dit advies naast zich neerlegt?
Reageer
Re: Archeologisch onderzoek niet, maar ophogen
Naam:
pino (datum: 23-11-2010 20:34)

Is de hoogte nauwkeurig vastgesteld t.o.v. NAP. ?

Past het plan nog wel binnen het bestemmingsplan als het hoger komt ?

Re: Archeologisch onderzoek niet, maar ophogen
Naam:
R. van den Berg (datum: 25-11-2010 16:14)

Vergist u zich niet in de kosten van een archeologisch (voor)onderzoek. Afhankelijk van de onderzoeksopzet kan dat namelijk aardig in de papieren lopen.

Indien er bij zo'n onderzoek iets waardevols gevonden wordt, wordt onduidelijk waar het allemaal gaat eindigen. De mogelijkheden van wat er dan gaat gebeuren lopen nogal uiteen. Ophogen is mijns inziens dan ook uw beste optie.

De hoogte van bouwwerken wordt bepaald ten opzichte van de direct aangrenzende gemiddeld maaiveldhoogte. U zou kunnen stellen, dat bij ophoging het gemiddelde maaiveld dus mee omhoog gaat. Maar helaas werkt dat zo niet. Ophogen wordt in dit geval ook gezien als bouwen.

Uw bouwplan moet dus voldoen aan het bestemmingsplan, in de wetenschap dat er wordt opgehoogd. Welstand mag de mogelijkheden niet inperken. En ja, het college kan een welstandsadvies naast zich neerleggen. Dit gebeurt niet zo vaak.

Vraag om een overleg met welstand zodat u de situatie kunt uitleggen. Neem overzichtsfoto's mee van het straatbeeld en laat uw architect 'onderhandelen'. Er is vast wel een fatsoenlijke oplossing voor uw 'probleem'.

Succes.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl