Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: isolatie aanbouw
Naam: arjan (datum: 23-11-2010 10:11)

Wij gaan een stukje aanbouwen 2 a 3 meter vergunningsvrij, aan onze woning uit 1960. Wij zitten op een hoek, daarnaast zit nog wel een garage. Onze muur is een spouwmuur en deze hebben we afgelopen jaar laten isoleren. Ik heb begrepen dat je dan ongeveer een isolatie hebt van Rc 1.3

Nu zou volgens bouwbesluit de aanbouw moeten voldoen aan de eisen van nieuwbouw wat inhoud dat rc waarde 2.5 moet zijn. Dit betekend als we met kalkzandsteen bouwen( metsel- spouw- kalkzandsteen) de muur dus minimaal 5 cm dikker wordt dan oude muur van woning. Dit willen we natuurlijk niet. Nu zijn er echter ook uitzonderingen (of iets dergelijks) in bouwbesluit maar ik begrijp die niet helemaal. Er staat wel iets over dat je er dan 1.2 vanaf mag trekken.

We vinden het sowieso erg raar dat we een muur hebben van 9 meter met Rc 1.3 en dat dan dat kleine stukje van 2 a 3 meter opeens Rc 2.5 moet zijn. Dit lijkt ons nou niet echt veel uit te maken op het geheel en zouden we liever voor Rc 1.3 kiezen. Is dit nu wel of niet toegestaan volgens bouwbesluit ?



Zijn er nog andere opties, misschien moeten we naar houtskeletbouw gaan kijken. Kunnen jullie aangeven wat voor en nadelen zijn van houtskeletbouw t.o.v. kalkzandsteen.



Of moet kalkzandsteen vervangen worden door iets als Ytong aangezien die ook nog een thermische waarde hebben maar ik dacht dat dat aan dat soort bouwstenen weer andere nadelen zaten?





Graag jullie advies



arjan




ReplyReply All
Reageer
Re: isolatie aanbouw
Naam:
van den Broek (datum: 23-11-2010 10:22)

De aanbouw is vergunningsvrij. Je moet officieel aan het bouwbesluit voldoen.

Maar de gemeente zal hierop niet controleren waarschijnlijk. er zijn meerdere mogelijkheden:

1. gewoon dezelfde rc handhaven als bestaand. Kans is groot dat er geen haan naar kraait.
2. ander soort isolatie zodat de dikte van de muur als bestaand kan zijn maar wel Rc 2,5 gehaald wordt.
3. houtskelet binnenwand. Dan is Rc 2,5 heel makkelijk te halen.

Het is wel erg theoretisch want de warmte verlies je toch wel door de rest van het huis.
Re: isolatie aanbouw
Naam:
arjan (datum: 23-11-2010 10:36)

welk ander soort isolatie bedoel je dan ? deze is dan waarschijnlijk een stuk duurder ?

weet je toevallig of er nog nadelen verbonden zijn aan houtskeletbouw t.o.v. kalkzandsteen?
Re: isolatie aanbouw
Naam:
van den Broek (datum: 23-11-2010 11:02)

nadeel van HSB is dat het geen massa heeft. Zomers zal de aanbouw sneller warm worden binnen.

Daarnaast is het misschien een nadeel dat er alleen ter plaatse van de stijlen wat opgehangen kan worden.

Er is een isolatie zoals Eurowall die meer isoleerd dan glas of steenwol. Waarscijnlijk zal dit duurder zijn.
Re: isolatie aanbouw
Naam:
ben bomers , van bbbouwadvies (datum: 23-11-2010 11:53)

heren we zitten op een bouwhelpdesk. wat inhoud dat we mensen een advies geven hoe het moet en niet hoe we de zaak zullen besotemieteren. Dat is mijns inziens niet de bedoeling van deze site.
Om een hogere isolatiewaarde te behalen kun je ook kiezen voor de K8 plaat van Kingstpan of diens gelijke zoals ecotherm. Dan heb je een relatief dunne plaat met een goede isolatie.
Re: isolatie aanbouw
Naam:
Robin (datum: 23-11-2010 12:28)

Als je de toelichting goed had gelezen, welke hoort bij het betreffende BB artikel staat er in dat bij een aan / verbouw gewoon een RC mag worden gehandhaafd welke als minimumeis geld voor bestaande bouw.

Deze is zo laag dat je wel enorm op je achtergevel geland moet zijn om hier niet aan te willen voldoen want het is een ivestering die zichzelf binnan 1 a 2 jaar terugverdient.

Dus je hoeft de boel helemaal niet te besodemieteren, en geen dief te zijn van je eigen portefeule, door gewoon te voldoen aan de wettelijke bepalingen. Tenzij je geld weg wilt gooien natuurlijk, maar roep dan even want dan kom ik wel vangen...
Re: isolatie aanbouw
Naam:
M. van Osta , van SA (datum: 23-11-2010 12:41)

Er is geen eis voor bestaande bouw. Maar goed, je antwoord komt in de richting. De gemeente mag 1,2 lager afwijken van de gestelde eis van 2,5. Een Rc van 1,3 is mogelijk (art. 5.6), maar officieel na vrijstelling van de gemeente dus. Gezien de vergunningsvrije situatie en een aanwezige Rc van 1,3 ben ik van mening dat het toepassen van 1,3 in het nieuwe gedeelte een verantwoorde en te verdedigen keuze is.
Re: isolatie aanbouw
Naam:
arjan (datum: 23-11-2010 12:52)

Dank vast voor jullie hulp. ik zal sowieso even kijken naar de andere materialen. Heeft iemand enig idee wat de extra kosten zouden zijn als ik beide zijmuren van de uitbouw met 5cm pir (of andere) ipv 10cm steenwol (denk muuroppervlakte ongeveer 13m2) mijn inschatting is dan ongeveer 200 euro duurder ?

Beste Robin, kan je mij de link geven naar dat stukje in BB waar staat dat je aan/uitbouw mag voldoen aan isolatiewaarde van bestaande huis, ik kan het niet zo snel vinden.
Re: isolatie aanbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-11-2010 13:41)

Bij de vergunningvrije bouw wordt de ontheffing geacht van rechtswege te zijn gegeven. Dit omdat het inderdaad geen waarde heeft om een aanbouw op een hoger niveau uit te voeren dan het hoofdgebouw.

Zelfde geldt voor de vrije hoogte en de andere zaken welke niet in redelijkheid aan de nieuwbouweis kunnen voldoen.
Re: isolatie aanbouw
Naam:
je naam (datum: 23-11-2010 14:54)

@ J.Bolt

Staat dat ook nog ergens of is dit common sense?
Re: isolatie aanbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-11-2010 15:21)

Ik heb het pas geleden nog wel ergens gezien, maar weet niet meer exact waar dat was. Meest logische plek lijkt mij de Toelichting op het Bouwbesluit of de Woningwet, of misschien wel 'veelgestelde vragen' van VROM
Re: isolatie aanbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-11-2010 15:23)

hebbes...

http://213.154.245.57/vromvvb/zoekenopnummer/119?query=119
Re: isolatie aanbouw
Naam:
arjan (datum: 23-11-2010 15:54)

dank voor deze verwijzing.
Ik moet wel altijd paar keer de tekst lezen om zeker te weten.

Nou staat dit wel in een antwoord op een vraag maar staat dit ook daadwerkelijk ergens in het bouwbesluit.Het gaat dan vooral om "of indien datgene waar aan wordt gebouwd aan een lagere eis voldoet".

Zie hieronder :

Ik ga ervan uit dat deze uitzondering toepasbaar is in deze situatie: "Het toestaan van een dergelijke afwijking is aan de orde indien het niet redelijk is te verlangen dat aan de desbetreffende nieuwbouweis wordt voldaan, in dit geval, "of indien datgene waar aan wordt gebouwd aan een lagere eis voldoet".

En aangezien het vergunningsvrij is hoef ik hier geen toestemming voor te vragen : " Er hoeft dus geen expliciete toestemming te worden gevraagd bij de gemeente als men zeker weet dat de toestemming verleend kan worden"

Ik mag dus vanwege de lagere eis van de bestaande woning er "zeker" vanuit gaan dat gemeente de toestemming kan verlenen en dus mag ik aan lagere isolatie waarde eis voldoen (gelijk aan bestaande woning)
Re: isolatie aanbouw
Naam:
pino (datum: 24-11-2010 07:54)

Bij vergunnings vrij zijn alle mogelijke ontheffingen automatische verleend
Ook als er eigenlijk wel in redelijk aan de nieuwbouw eis kan worden voldaan.

Re: isolatie aanbouw
Naam:
Jeroen (datum: 24-11-2010 10:43)

Praktische benadering?
Re: isolatie aanbouw
Naam:
Robin (datum: 24-11-2010 12:36)

Ok?,

Zoals de wetgeving (bouwbesluit) er per 01-01-2011 uit gaat zien gaat artikel 5.13 Bouwbesluit als volgt luiden:

1. Het bevoegd gezag wijkt bij een omgevingsvergunning die betrekking heeft op het geheel vernieuwen van een bouwwerk niet af van artikel 5.12.2. Bij het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een bouwwerk is artikel 5.12 niet van toepassing.

Dit conform Staadsblad 2010-728. Per dan staat deze tekst dus lettelijk in de wet opgenomen.

In de huidige wetgeving kan ik hem zo snel nog niet vinden.
Re: isolatie aanbouw
Naam:
arjan (datum: 24-11-2010 14:36)

dus pas per 1/1/2011 tenzij het toch al ergens nu in staat ?
Dus het kan zijn als het nu gedaan wordt dat ik misschien toch nog officieel goedkeuring moet vragen. Nu is het zo dat fundering nu gedaan wordt en gedeelte van muren ook. In januari gaan we pas doorbraak doen dus kan dan misschien beter dan pas de isolatie doen omdat dan de nieuwe regel in is gegaan?
klinkt dit logisch? of mag ik er vanuit gaan dat, aangezien het al gepubliceerd is dat het geen probleem is als we het een maand eerder doen (december)
Re: isolatie aanbouw
Naam:
Jeroen (datum: 24-11-2010 14:37)

Dat houdt toch niet in dat alle ontheffingen automatisch zijn verleend!
Re: isolatie aanbouw
Naam:
je naam (datum: 25-11-2010 09:00)

%.13 heeft betrekking op de energiepreatatie en niet direct op de isolatie waarde. Nu geldt ook dat voor verbouw geen eis geldt...
Re: isolatie aanbouw
Naam:
ak (datum: 28-11-2010 22:47)

Wat een treurigheid.

@van den broek (23/11),
'de warmte verlies je toch wel door de rest van het huis'.
Volgens de wet van behoud van energie, kan energie maar een keer verloren worden. Er stroomt dus niet meer energie door de bestaande muren weg als je een ander stukje fors isoleert. Ergo: isolatie helpt altijd.

@ arjan (23/11),
Waarom wil je beide zijmuren met zo'n lage isolatiewaarde uitvoeren? En wat ga je dan met de vloer en het dak van de nieuwe uitbouw doen?

@ robin (24/11),
Het nieuwe bouwbesluit is (weer) uitgesteld. Mogelijk wordt het zelfs 2013 voordat e.e.a. in werking treedt.

@ je naam (25/11).
'Nu geldt ook dat voor verbouw geen eis geldt...'.
Volstrekt onjuist. Voor BESTAANDE bouw geldt geen isolatie-eis, wat de vraagsteller gaat doen is een stukje nieuwbouw.

En dan nu mijn advies: Isoleer! Het stukje gevel dat u eruit sloopt (zeg 5x3= 15 meter) wordt vervangen door (zeg 2,5x3 zijmuur + 2,5x3 zijmuur + 2,5x5 dak + 2,5X5 vloer +5x3 nieuwe achtergevel= 45m2) een veel groter verliesoppervlak. Dus zult u meer gaan verstoken.

Als u een fatsoenlijk stukje isolatie gebruikt, zeg Rc 3,5m2 voor de wanden en vloer en Rc 5,0 voor het dak, bent u veel slimmer bezig.
Ook veel beter voor de verkoopbaarheid later...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl