Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bouwvergunning van rechtswege
Naam: Arlette, van Luxor Stables (datum: 11-11-2010 16:29)

Hallo,
Ik heb een aanvraag voor het bouwen van een rijhal (bij pensionstalling voor paarden) ingediend bij de gemeente. Daar ook een ontvangstbevestiging van ontvangen met als datum in behandeling genomen per 30 juli 2010. De termijn van 12 weken is al ruim verstreken (was 22okt) en ik ben er zeker van dat mijn aanvraag niet in strijd is met het bestemmingsplan.
Nu heb ik (via mijn rechtsbijstandsverzekering) de gemeente verzocht de, door overschrijding van de termijn ontstane, vergunning van rechtswege schriftelijk te bevestigen en ook de omgeving hiervan op de hoogte te stellen. Reactie van de gemeente is dat ze hier binnen 8 weken reactie op zullen geven.
Kan dit allemaal zomaar???
Wat kan ik nu doen? Of wat moet ik doen om mijn vergunning nu echt definitief te krijgen?
Het is toch echt van de zotte dat de gemeente nu nogmaals 8 weken erbij neemt? De nieuwe omgevingsvergunning binnen de WABO telt ook 8 weken, waarom moet ik dan nu in totaal al 15 weken wachten en zetten ze er dan nog eens 8 weken bovenop?
Kunt u mij aangeven wat mijn rechten zijn en hoe ik nu moet handelen om de vergunning van rechtswege ook werkelijk te kunnen uitvoeren?
Reageer
Re: bouwvergunning van rechtswege
Naam:
Wim (datum: 11-11-2010 18:54)

Een van rechtswege ontstane vergunning is van rechtswege ontstaan. Je mag meteen beginnen met bouwen zodra de beslistermijn voor de afhandeling van je bouwaanvraag ongebruikt is verstreken.

Een nadere mededeling van de gemeente hoef je niet af te wachten als je echt zeker van je zaak bent en je bouwplan volledig in het geldende bestemmingsplan past.
Re: bouwvergunning van rechtswege
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-11-2010 22:25)

paardenpensions liggen vaak gevoelig bij gemeenten, omdat ze niet in de vaak agrarische functie van het gebied passen waarin ze liggen.

Maar goed, u bent er zeker van, dus u zult het wel ondezocht hebben neem ik aan.
Re: bouwvergunning van rechtswege
Naam:
Barbara (datum: 12-11-2010 00:04)

Als je vindt dat burgemeester en wethouders te laat zijn met beslissen dan kun je ze in gebreke stellen op grond van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen. Als ze dan binnen 2 weken nog geen beslissing hebben genomen, moeten ze je een boete betalen, die na zes weken is opgelopen tot ? 1260,-- (2 weken ? 20,-- per dag, 2 weken ? 30,-- per dag en daarna 2 weken ? 40,-- per dag).
Re: bouwvergunning van rechtswege
Naam:
henk (datum: 12-11-2010 10:10)

Hier spelen twee zaken.
1. de bouwvergunning: als je zeker weet dat deze van rechtswege is verleend dan is dat zo. (het antwoord van Wim).
2. het verzoek om een besluit om te bevestigen dat er een van rechtswege verleende vergunning is. Deze kent zijn eigen procedure. De termijn van acht weken (mijn ervaring: vaak standaard zin een bevestiging van ontvangst) komt voort uit de Algemene wet bestuursrecht.
Dan is het antwoord van Barbara correct met de toevoeging dat in gebreke stellen pas na die acht weken kan.
Ingebreke stellen op het uitblijven van de bouwvergunning kan niet omdat deze als van rechtswege is verleend, en dat moet als een besluit in de zin van awb beschouwd worden.
Re: bouwvergunning van rechtswege
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-11-2010 12:38)

volgensmij is het probleem dat een besluit in de zin van de Awb pas in werking treedt na bekendmaking aan de aanvrager. Een vergunning van rechtswege 'ontstaat' op het moment van termijnoverschrijding, maar trad (iig onder de woningwet) niet in werking totdat B&W dit ook daadwerkelijk kenbaar maakten.

Onder de Wabo is dit dacht ik gerepareerd, maar zo te zien gaat het nog over een oude procedure. Dus inderdaad B&W in gebreke stellen.

Hiervoor is het echter wel ESSENTIEEL dat je zeker weet dat het plan past in het bestemmingsplan. Wanneer dit niet zo is, is er waarschijnlijk nog geen termijnoverschrijding. Mocht het een plan zijn dat voor een buitenplanse ontheffing in aanmerking komt, geldt er een termijn van orde van 26 weken na aanvraag waarna je ook in gebreke kunt stellen en een besluit kunt afdwingen, maar het resultaat daarvan zou wel eens een weigering kunnen zijn.

Heeft u de gemeente al gevraagd of zij het plan in het BP vinden passen? En of er nog provinciale of rijksverordeningen of -plannen van toepassing zijn die dit soort ontwikkelingen verbieden? Veel mensen beseffen niet dat dit een even harde weigeringsgrond is als het bestemmingsplan (zie woningwet art. 44 lid f.), en dat ook in dat geval de termijnen vervallen en er een UOV-procedure begint te lopen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl