Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam: B. (datum: 27-10-2010 12:30)

Ik wilde eens van gedachten wisselen over het volgende detail: http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-ZV6W4KYW.jpg

Een bestaand gemetseld loodsje/schuur wordt van buitenaf geisoleerd en voorzien van een schrotengevel.

Op de "nette" manier moet men dan een houten regelconstructie op het metselwerk maken, isolatie aanbrengen gelijklopend aan dit houtwerk, dan een doorgaande waterdichte (dampdoorlatende) folie aanbrengen vervolgens een tengelwerk aanbrengen en dan de houten delen aanbrengen.

Een goedkopere , snellere doch "ouderwetse" manier is tussen de houten regelconstructie isolatie aanbrengen (bv. Rockwool spouwplaten), beetje ruimte overlaten om te ventileren en direct de houten delen aanbrengen.

Het gaat immers om een werkhok/schuur en geen woning.

Graag jullie mening met eventuele consequenties.
Reageer
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
Patrick (datum: 27-10-2010 20:47)

De folie houdt de isolatie op zijn plek. Zonder folie kan de isolatie na enkele jaren tegen de schoten aanzakken, waardoor de ventilatie verhinderd wordt. Rotting van je geveldelen is het gevolg en dus vervanging. kostbare aangelegenheid voor een schuurtje. Investeer liever in een rol dampopen folie en een uurtje exra werk.
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
ak (datum: 27-10-2010 22:56)

probeer je het toch lekker goedkoper. Schrijf over een paar jaar hier op het forum maar wat je ervaringen zijn.
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
B. (datum: 28-10-2010 08:06)

De isolatie wordt mechanisch bevestigd.

ak. wat moet ik met zo'n antwoord? Op de "goedkope" manier is generaties lang traditioneel gebouwd in NL dus ik neem aan dat er genoeg ervaringen zijn van bouwkundigen op dit vlak. Vandaar mijn post hier. In acht nemend dat het om een schuur/werkhok/buitenberging gaat en geen verblijfsruimte.
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
Leon (datum: 28-10-2010 08:30)

Ik sluit me aan bij de reactie van Patrick. Aanvullend daarop: een houten gevelbekleding is eigenlijk nooit helemaal waterdicht. Gevolg is (bij 'besparing' op de folie) dat niet alleen je achterconstructie nat wordt, maar ook je isolatie. Hierdoor zal de isolerende werking sterk verminderen, bovendien is er dan een aanzienelijke kans op vochtdoorslag.
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
B. (datum: 28-10-2010 11:56)

Wat betreft het nat worden:
achter het hout wordt aanzienlijk geventileerd zoals u ziet.

Wat betreft de vochtdoorslag: Het gaat om steens metselwerk.

Wat betreft de bezuiniging:
Er wordt niet alleen op folie bespaard (= verwaarloosbaar) maar op een enorm extra regelwerk en heel wat manuren.
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
Leon (datum: 28-10-2010 14:34)

Tja, je moet natuurlijk zelf weten hoe je het uit gaat voeren, je hoeft mij niet te overtuigen. Als je kwaliteit wilt (laten?) maken, dan pas je gewoon die folie en ventilatielatten toe. Vind je dat niet nodig, dan is dat je eigen keus. In dat geval zie ik de meerwaarde ook niet om de vraag hier te stellen, blijkbaar heb je er zelf al over nagedacht en heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen. Hoe gaat het trouwens met de garantiebepalingen van de gevelbekleding? Vaak zitten daar verwerkingsvoorschriften bij waaraan je je dient te houden.
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
B. (datum: 28-10-2010 17:18)

garantie?

zodra er iets aan de hand is is men niet thuis, we leven in 2010!

overigens ga ik voor de dure versie
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
KlaasV (datum: 29-10-2010 10:24)

Ik zou er ook nog een damprem tegenaan gooien. Je krijgt onherroepelijk vochtproblemen met beide constructies. Tussen het bestaande MW en de iso een damprem en aan de buitenkant van de iso een dampdoorlatende folie met luchtspouw. Luchtspouw goed ventileren.
Je dauwpunt komt waarschijnlij tussen het MW en de iso te liggen met alle gevolgen van dien....

Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
Leon (datum: 29-10-2010 10:58)

Een dampremmer? Waarom? Ik zie niet in waarom je hier vochtproblemen zou krijgen. Het dauwpunt ligt hier gewoon in de isolatie, mocht er al sprake zijn van condensatie dan ventileert dat eenvoudig weg in de geventileerde spouw. Als je hier al een dampremmer gaat toepassen, dan kun je wel bezig blijven. In een gemetselde spouwmuur pas je toch ook geen dampremmer toe? Is bouwfysisch precies hetzelfde...
Re: van buitenaf isoleren werkruimte
Naam:
Patrick (datum: 29-10-2010 16:56)

dampremmer is in deze situatie inderdaad nutteloos.
De besparing op regelwerk is verwaarloosbaar. De hoeveelheid hout is exact hetzelfde (2 kleinere stukken hout ipv 1 grote) Dus alleen een rol folie en een doos schroeven. de arbeid valt ook wel mee, de regels op de muur aanbrengen is het meeste werk. De folie hier en daar vastnieten en de rachels erop schroeven is echt kinderspel.
Je bezuinigt (arbeid en materiaal) op het mechanisch bevestigen van de isolatie, want dat is niet nodig. Moet je wel ook even een rachel onderlangs schroeven om uitzakken te voorkomen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl