Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: recht van overpad
Naam: roos (datum: 18-10-2010 18:02)

Hallo,
Ik heb een vraag betreffende het verlenen van recht van overpad.
De situatie als volgt:
Achter/naast ons huis zijn een vijftal garages gelegen met een klein terreintje en toegangspoort. Wij zijn samen met 2 andere buren eigenaar van dit stukje en van de toegangspoort.
Aangrenzend van dit terrein ligt een afgesloten stukje grond, waar men garages op wil gaan bouwen. De grond schijnt reeds verkocht te zijn. Aangezien de vorige eigenaar van deze grond zelf geen toegang tot dit stuk terrein geeft (en is ook nooit bij ons langs geweest om te vragen of wij daar dan toe genegen zouden zijn), is ons nu verzocht door de "huidige" eigenaar, recht van overpad te geven naar dit stuk terrein. Ten eerste voor de bouw van de garages(wat dus zwaar verkeer met zich meebrengt, wat mogelijk gevolgen heeft voor de staat van onze huizen) en ten tweede aan de toekomstige eigenaren daarvan waardoor het woongenot (de tuinen grenzen aan de toegangspoort) mogelijk afneemt door oa. af/aanrijden naar de nieuwe garages (20 stuks). Voor de duidelijkheid, er is nu geen(en is er ook nooit geweest) toegang, vanaf onze kant tot het betreffende "bouw"-terrein. Als wij deze bouwplannen niet zien zitten, kunnen wij dit recht van overpad dan weigeren? Hoe staan wij hiermee in ons recht?
Alvast bedankt voor uw reactie.

Reageer
Re: recht van overpad
Naam:
cees (datum: 18-10-2010 21:19)

U kunt dat recht zeker weigeren. U moet wel protesteren tegen de bouw van de garage's. er is op dit moment nog geen enkel economisch belang. vergunning wordt uitsluitend verstrekt als het bestemmingsplan het toelaat.de bouwer moet eerst informeren of de toegang tot de garage's dat mogelijk maakt. Het is Uw terrein waar U en de rechthebbende toegang toe hebben, en niemand anders, een ander kan zich daar geen toegang toe verschaffen ook niet met de bouw van garage's. van gewoonterecht is nog geen sprake. succes.
Re: recht van overpad
Naam:
roos (datum: 19-10-2010 12:26)

Mogelijk hebben we dan toch een probleem. Het geheel loopt nl al een tijd, eerst was er een andere ondernemer. Zo'n 5 jaar geleden heeft deze ondernemer al een bouwvergunning gekregen (hoewel hij nog geen eigenaar van de grond was en ook niet is geworden). Wij hebben toen wel bezwaar gemaakt bij de gemeente, maar dit werd afgewezen. Heb ook nog via de rechtsbijstand geinformeerd hoe wij in ons recht stonden. De situatie was toe echter ook iets anders, een van de buren dacht op dat moment nog baat te hebben bij de bouw van de garages en de ander maakte het niets uit. Wij waren toen de enige die de bouw niet zagen zitten. Van de rechtsbijstand en van vele anderen kregen we toen te horen dat we daarom geen schijn van kans maakten en dat we verplicht zouden worden om het overpad te gaan verlenen. Nu na 5 jaar,heeft een andere ondernemer, de grond gekocht en de plannen van de garages overgenomen. Kan een bouwvergunning zo maar van de een op de ander worden overgedragen? En kunnen we nu als nog het recht van overpad weigeren?
Re: recht van overpad
Naam:
cees (datum: 19-10-2010 12:52)

Ik begrijp niet dat een rb.ver.mij zoiets kan zeggen.U kunt dit recht, voorzover al een recht bestaat m.b.t. de garagebouwer te alle tijden weigeren.
de gemeente zal inderdaad uw klacht afwijzen zij hebben daar geen belang bij.
Derden hebben niets op uw grond te zoeken en mogen dan ook geweerd worden.
Een met recht op overpad bezwaarde grond is nog geen openbaar terrein.
een goede advocaat een brief laten schrijven helpt meestal ook wel.De erfdienstbaarheid, recht van overpad, is dan ook uitsluitend bedoeld voor de in de akte omschreven doelstelling en afhankelijk van de daarin opgenomen beperkingen.kunt u mij de exacte omschrijving die in uw akte staat.succes
Re: recht van overpad
Naam:
roos (datum: 28-10-2010 12:22)

Nog heel erg bedankt voor alle reacties zover. Inmiddels is een gesprek geweest met de nieuwe eigenaar. Hierbij werd duidelijk dat hij, als we het overpad niet geven, toch op een andere manier gaat proberen de bouw te realiseren. Dus naar wat mij duidelijk werd, links of rechtsom die garages gaan er komen. Zijn er inderdaad manieren te bedenken dat wij op een gegeven moment als nog recht van overpad moeten geven, maar dan inmiddels een verstoorde relatie hebben gecreeerd?
Hij gaf aan dat hij het hele terrein (inclusief de toegangspoort en het terreintje wat er nu is te bestraten, de toegang te voor zien van een hek en verlichting en het terrein te onder houden. Voor het verkrijgen van het recht van over pad is hij ook bereid een financiele vergoeding te geven (wat is dan een redelijk bedrag om te vragen?). Hij stelde ook dat mogelijk is om de situatie om te draaien, dus dat hij eigenaar wordt en wij recht van over pad krijgen. Dit lijkt mij echter niet handig om te doen, je verliest dan alle mede zeggenschap. Hij gaat de boxen eerst verhuren en mogelijk in de toekomst verkopen. Denk ik ook een reden om de sitatie niet om te draaien. Hij is ook bereid de erfdienstbaarheden opnieuw notarieel vast te leggen. Waar moeten we dan goed opletten?

Re: recht van overpad
Naam:
cees (datum: 28-10-2010 13:31)

de nieuwe eigenaar beseft heel goed dat er voor hem geen mogelijkheden zijn m.b.t. het recht van overpad. als hij de eigenaar zou worden van uw grond wil dat nog niet zeggen dat u de medenzeggenschap kwijt bent.Hij is dan te alle tijden verplicht om u het recht van pad te geven en als hij er een poort in maakt u hiervan een sleutel te geven, maar dat zou ik niet doen. notarieel de erfdienstbaarheid opnieuw vaststellen geeft straks mogelijk weer problemen als de garage's verkocht worden. De erfdienstbaarheid is dan ook uitsluitend bedoeld voor de in de akte omschreven doelstelling en afhankelijk van de daarin opgenomen beperkingen. Recht van overpad is geen openbare weg maar bied aan belanghebbenden de mogelijkheid om het eigen erf te bereiken. Hiervan wordt veel misbruik gemaakt. U heeft nu nog de volledige zeggenschap die ik zeker zou ik blijven behouden.
Re: recht van overpad
Naam:
roos (datum: 28-10-2010 14:17)

Er zijn dus geen andere manieren om recht van overpad te voorzeren? Wat betreft het plaatsen van een hek, hadden we eigenlijk het gevoel dat als het terrein afgesloten is, dat dat een stukje aan de veiligheid zou bijdragen. Iedere gebruiker van het overpad zou dan inderdaad een sleutel of een zendertje krijgen. Als hij wel een hek wil plaatsen en wij eigenaar blijven zou u dat dan nog steeds adviseren niet te doen en waarom?
Als ik het goed begrijp is het dus het beste om hem eventueel alleen recht van overpad te geven en niet mede eigenaar van het overpad te maken. Waar we dan mee ziten is het onderhoud, hij heeft straks 18 garages, waarvan we niet weten hoe vaak die gebruikt gaan worden. En wij willen niet met z'n 3-en verantwoordlijk zijn voor het onderhoud. Kunnen we dat in een of ander contract vastleggen?
Re: recht van overpad
Naam:
cees (datum: 28-10-2010 15:25)

inderdaad er zijn geen andere manieren om een recht van overpad te forceren.als hij een hek wil plaatsen en u blijft eigenaar en u heeft daar een goed gevoel bij zou ik dat niet afwijzen. als u hem medeeigenaar maakt wordt het een madelig terrein en moet u m.b.t. het terrein alles samen bespreken, u bent dan beide eigenaar van het terrein. m.b.t. het onderhoud, schade veroorzaakt door huurders etc., kunt u uiteraard vast laten leggen.
Re: recht van overpad
Naam:
roos (datum: 09-11-2010 10:50)

We willen het recht van overpad echt gaan weigeren, alleen na nog wat meer navraag en zoeken kwam ik art56/57 in het burg. wetboek 5 tegen, waarin staat:
art56: Wanneer het voor het verrichten van werkzaamheden ten behoeve van een onroerende zaak noodzakelijk is van een andere onroerende zaak tijdelijk gebruik te maken, is de eigenaar van deze zaak gehouden dit na behoorlijke kennisgeving en tegen schadeloosstelling toe te staan, tenzij er voor deze eigenaar gewichtige redenen bestaan dit gebruik te weigeren of tot een later tijdstip te doen uitstellen.
art 57 lid 1. De eigenaar van een erf dat geen behoorlijke toegang heeft tot een openbare weg of een openbaar vaarwater, kan van de eigenaars van de naburige erven te allen tijde aanwijzing van een noodweg ten dienste van zijn erf vorderen tegen vooraf te betalen of te verzekeren vergoeding van de schade welke hun door die noodweg wordt berokkend.

Kan dit betekenen dat er middels deze regels toch toegang tot het terrein kan worden afgedwongen via onze poort en terrein, voor de bouw van de garages en dat later via een rechter recht van overpad verplicht wordt te verlenen, omdat ons pad de enige toegang is tot de dan gebouwde garages? We willen graag zeker zijn dat als we het overpad weigeren dat we niet als nog voor het blok gezet kunnen worden middels deze mogelijkheid (waarvan we het vermoeden hebben dat de toekomstige eigenaar daar op doelde met andere manieren om toch te bouwen). Via de gemeente weten we in ieder geval wel dat de grond nog niet officieel verkocht is.


Re: recht van overpad
Naam:
cees (datum: 09-11-2010 15:59)

dat de grond nog niet officieel verkocht is heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de toekomstig koper ook wel weet dat hij er niets mee kan, uitsluitend met uw toestemming. U hebt nog steeds alle recht van spreken. het eerste art. art56/57 in het burg. wetboek 5 is van tijdelijke aard. in art 57 lid 1 wordt gesproken over de EIGENAAR van een erf, ten dienste van ZIJN erf, niet ten dienste van de toekomstige huurders die straks de garage's gaan huren. De koper van de grond kan geen aanspraak maken op een erfdienstbaarheid wat er (nog) niet is. als U het hem nu duidelijk maakt dat U er geen prijs op stelt zal hij eieren voor zijn geld kiezen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl