Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: dampremmende laag in hellend dak?
Naam: Roger (datum: 05-10-2010 09:25)

Bij het laten plaatsen van een dakraam heb ik geen dampremmende folie gezien, kan dit? Het dak van mijn woning bestaat uit een enkelschalig (multiplex met ribben) ge?soleerde (ps 55mm) dakplaat. Is het normaal dat er geen damprem in zit?

Nu wil ik deze zolder van binnen uit extra isoleren (tussen de gordingen) en vervolgens bekleden met gipsplaten. Moet ik dan alsnog een damprem toepassen?

Alvast bedankt voor de reacties
Reageer
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 05-10-2010 12:01)

Het kan dat er geen dampremmende laag is toegepast. Een aantal soorten isolatiemateriaal heeft dit niet nodig. Bij nieuw te plaatsen isolatie onder de bestaande is het wel zinvol om een dampremmende laag toe te passen, omdat het dauwpunt in dat geval verder naar binnen zal komen te liggen en dus condensatie.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Jeroen (datum: 05-10-2010 17:00)

Altijd doen, alhoewel het niet noodzakelijk is voor een zolder bij een pannendak.



Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 05-10-2010 18:50)

Jeroen, waarom is het bij een pannendak niet noodzakelijk??
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 05-10-2010 19:08)

Maar goed, in ieder geval is het toepassen van een dampremmende laag niet afhankelijk van een pannendak. Vochttransport door de constructie vind plaats van de warme naar de koude kant, dus van binnen naar buiten, condens treedt dan ook aan de binnenzijde op. Dit is ook de reden dat een eventuele dampremmende laag aan de binnenzijde toegepast dient te worden.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Jeroen (datum: 05-10-2010 19:38)

Uit literartuur en uit eigen ervaring is mij bekend dat een pannendak van binnen uit ge?soleerd geen problemen oplevert op een zolder en een slaapkamer. Bij een badkamer onder een pannendak moet je wel voorzichtig zijn.
Ik zou dan een dampremmning aanbrengen. Dat moet dan wel heel nauwkeurig gebeuren geheel aansluiten en niets er door heen prikken. Afhankelijk van het dakbeschot zou ik zonodig wat gaten maken in het beschot zodat het vocht wel kan. Isolatie dan natuurlijk niet aansluiten tegen het beschot.
Ik zal kijken of ik de betreffende litteratuur kan achterhalen.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
pino (datum: 05-10-2010 20:45)

enkelschallige geisoleerde dakplaten hebben nooit een dampremmende laag

Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
ak (datum: 05-10-2010 20:54)

Hoogstwaarschijnlijk gaat u werken met een steenwol of glaswoldeken. Koopt u er een met een aluminiumlaag. Dit is de dampremmende laag, die moet bij van binnenuit isoleren aan de 'zichtzijde' komen. Hieroverheen, de gipsplaat. U kunt ook een aparte dampremmende folie kopen (miofol), deze moet ook aan de binnenzijde, dus waar alleen nog de gipsplaat bovenop komt. Vergist u zich echter niet in de prijs van deze rol folie.

PS in uw dakplaat is waarschijnlijk PolyStyreen en dit is vrijwel vochtongevoelig. Vandaar dat geen dampremmer is toegepast. Uw dakraam is waarschijnlijk afgepurd. Bij uw 'zachte' nieuwe binnenisolatie gaat de ps in uw oude dak werken als een vochtondoorlaatbare laag en komt uw dauwpunt in uw nieuwe isolatie te liggen. Zonder damprem zou dit in de loop der seizoenen nat kunnen worden en uiteindelijk kletsnat. De isolatiewaarde loopt dan sterk terug en uw hout en gips worden aangetast.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
ak (datum: 05-10-2010 20:59)

En dan nog even een reactie voor Jeroen.
Je maakt er een ingewikkelde zaak van. Bij een badkamer moet je ventileren (mechanische ventilatie), dan is je vochtbelasting echt een heel stuk minder.
Daarnaast een goede damprem en klaar. Geen extra gaten maken in je dakbeschot!
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Jeroen (datum: 05-10-2010 22:45)

Bij een dunne laag polystyreen op een bergzolder tussen balken bevestigd is er na verloop van tijd op de balken enige aftekening te zien van vochtinvloeden. Daar werkt het materiaal niet als vochtscherm. Het blijft echter zeer binnen de perken.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 05-10-2010 23:42)

Ik heb ook nog literatuur waarin staat dat de wereld plat is Jeroen, maar ik ben wel benieuwd. Veelal zit een dampremmende laag al in dakplaten opgenomen en dus is deze dan inderdaad niet nodig.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Sebastiaan van Doorn , van Bouwadvies Betuwe (datum: 05-10-2010 23:50)

Of is inderdaad de isolatie ongevoelig voor vocht.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Jeroen (datum: 06-10-2010 14:25)

Zie SBR-publikatie (1994) "Warmte-isolatie en vochtgedrag van spouwmuren en daken" van het SBR.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Roger (datum: 06-10-2010 16:47)

Alvast bedankt voor de reacties. Ik ga een dampremmende folie toepassen voor de zekerheid. En ik ga inderdaad extra steenwol aanbrengen, dus die folie lijkt me wel zinvol....

@pino:
Waarom hebben enkelschallige geisoleerde dakplaten nooit een dampremmende laag?


Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Henk Odijk , van Bureau 1232 (datum: 06-10-2010 17:41)

Enkelschalige elementen hebben vaak geen damprem omdat het vocht aan de buitenkant weg kan. Zolang zo'n element aan de buitenkant opener is dan binnen is er in de praktijk doorgaans geen condensprobleem.
Dat is ook de reden waarom het in de praktijk meestal wel goed gaat met HSB elementen met een beroerde damprem (en die zijn er nogal wat). Zolang er aan de buitenkant een geventileerde spouw zit is er niks aan de hand.

De oplossing van Jeroen om bij een gesloten dakplaat een paar gaten in het dakbeschot te maken is heel verstandig als je niet zeker weet dat je aan de binnenkant een perfecte damprem hebt. Thermisch maken die gaten niet veel uit.

Bij een hellend dak zonder damprem kan bij langdurige vorst wel het probleem optreden dat vochtige lucht onder de pannen aanvriest. Bij dooi kan dat problemen geven als de waterkerende laag niet helemaal in orde is.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Leon (datum: 07-10-2010 09:38)

Gaten in het dakbeschot maken ben ik zelf geen voorstander van. Hiermee loop je het risico dat lekwater, dat onder de pannen komt, in je constructie lekt met alle gevolgen van dien. Bij voorkeur breng je wel een dampremmende laag aan. En laten we wel wezen: iedereen komt nu met voorstellen om het ongewenste vocht weer uit de dakplaat te ventileren. Zorg dan gewoon voor een dampremmende laag (je gaat toch isoleren, dus kleine moeite), dan komt het vocht er ook niet in. Voorkomen is beter dan genezen zeg maar :-)
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
Leon (datum: 07-10-2010 09:40)

@pino
Wat versta je hier trouwens onder enkelschalige dakplaten? Je hebt het nu over die prefab platen met PS-vulling neem ik aan? Wanneer je een scharnierkap bestelt bij een timmerfabriek zal deze altijd een dampdichte laag adviseren en monteren. En da's echt niet alleen omdat daar een paar cent op verdient wordt.
Re: dampremmende laag in hellend dak
Naam:
pino (datum: 08-10-2010 08:19)

enkel schalige platen zijn
sporen platen geisoleerd met een isolatie schuim
Op het schuin is meestal een papierlaag aangebracht maar deze dekt de sporen niet af.

(de laag vermakkelijkt het transport tijdens te productie)

In dergelijke platen is geen dampremmende laag aangebracht en de onderkant is 9 van de 10 keer schoon werk.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl