Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Cor
Naam: broosheid bestaande wanden (datum: 20-09-2010 12:00)

Ik heb een bestaande woning waarbij alle (dragende) binnenwanden, en volgens mij ook binnenspouwbladen van een materiaal zijn dat nie erg stevig is.

Het is van de buitenkan wit en van binnen grijs (cement/zanderig).

Als je er een plug in slaat kun je die met wricken er weer uit halen. Het is een beetje zandering broos spul, lijkt wel of je er gewoon doorheen kunt krabben tot je aan de andere kant weer uitkomt.

Weet iemand hoe dit materiaal heet?
Reageer
Re: Cor
Naam:
pino (datum: 20-09-2010 15:10)

Als het een fijne belletjes structuur heeft is het gasbeton.

foto?
Re: Cor
Naam:
Patrick (datum: 20-09-2010 17:00)

Als het gasbeton is, zijn daar speciale pluggen voor. Ook kan je gewoon een dikke schroef zonder plug indraaien (voor schilderijtjes etc)
constructief is het prima spul. niet van wakker liggen.
Re: Cor
Naam:
Leon (datum: 20-09-2010 18:32)

Het zou ook bims-beton kunnen zijn, da's vergelijkbaar met cellen- of gasbeton. Heb je een bouwjaar van de woning? Dan kunnen we wat gerichter zoeken.
Re: Cor
Naam:
Cor (datum: 21-09-2010 16:50)

hier een foto:

http://www.mijnalbum.nl/Foto-XV8PQ7IF.jpg
Re: Cor
Naam:
Patrick (datum: 21-09-2010 17:37)

Daar kan je niet veel op zien (te onscherp). Kunt u de stuclaag iets verder wegkrabben en scherpstellen op de pori?n van het materiaal?
Re: Cor
Naam:
Leon (datum: 21-09-2010 21:16)

Nogmaals: heb je een bouwjaar voor ons? Zo op het eerste oog lijkt het om gasbeton te gaan. Daar is niets mis mee hoor, dat wordt nog altijd met succes toegepast. Als je toch aan het klussen gaat, dan wil ik je wel adviseren om de buitenhoeken te voorzien van een hoekbeschermer, zoals je zelf al hebt gemerkt zijn dit kwetsbare plekken.
Re: Cor
Naam:
KlaasV (datum: 22-09-2010 10:02)

@ Patrick;
gasbeton of bimsbeton is natuurlijk nooit constructief!
@Cor;
aan je verhaal te horen en de foto te zien (moeilijk te beoordelen, dat wel) is het bimsbeton. Dat is losser van struictuur dan gasbeton als je er aan krabt oid.
Maar ik kan me niet voorstellen dat het dragende wanden zijn en ook niet dat het binnenspouwbladen zijn. Of deze moeten niet dragend zijn. Wat is de oplegrichting van de vloeren? Kun je evt. zien aan de naden in het plafond. Als die van links naar rechts lopen in je woning zijn de woningscheidende wanden dragend en niet de buitenspouwbladen. Dan zijn waarschijnlijk de binnenwanden ook niet dragend.

Re: Cor
Naam:
Joost (datum: 22-09-2010 11:14)

@klaasv

hoho..gasbeton kan wel degelijk constructief zijn. Ytong heeft hele gasbeton huizen gebouwd met dragende gasbetonwanden en zelfs vloeren...!!!
Re: Cor
Naam:
Cor (datum: 22-09-2010 13:24)

Het is een jaren 70 woning, hier meer foto's:

http://www.mijnalbum.nl/Foto-MFCVCLRX.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-C388Q8PL.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-FT34DCBN.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-AHZZLIRE.jpg

De hele woning is van dezelfde rommel gemaakt. Binnenwanden en dragende gedeelten.

Het is geen gasbeton (wit) maar grijs gruis.

Het zijn geen massieve energiezuinige gasbetonblokken van Xella want die zijn nog relatief nieuw.
Re: Cor
Naam:
ak (datum: 22-09-2010 21:54)

Mogelijk een van de eerste soorten Durox, Ytong of Porit, een zeer licht betonblok, toegepast vanaf halverwege de jaren zestig. Was op basis van portlandcement (=grijze kleur). En ja, dat kruimelt wel eens.

Gewoon dik overheen laten stuccen, het huis stort echt niet in hoor. Gebruik om dingen op te hangen schroeven met bijbehorende gasbetonpluggen. Niet te ondiep boren en niet lopen wrikken. Kan nog jaren mee.
Re: Cor
Naam:
Leon (datum: 23-09-2010 00:04)

Rommel? Dat huis houdt het al minimaal 30 jaar vol, dus als het rommel was geweest dan had die woning er nu niet meer gestaan. Het is vandaag de dag inderdaad ongebruikelijk om dergelijk materiaal te gebruiken voor dragende wanden, maar het kan prima. De reden daarvan is simpel: doordat men tegenwoordig veelal de constructieve eigenschappen in de bouwmuren en/of gevels stopt, is er veel meer flexibiliteit in de indeling. Die wanden hebben dan nog slechts een scheidende functie. Met name in de seriematige bouw is dat een groot voordeel. Bij de particuliere bouw wordt het principe nog wel degelijk toegepast, er zijn genoeg woningen die compleet worden opgetrokken uit de holle snelbouwstenen van bijvoorbeeld Terca. Die blokken blinken ook niet uit in draagkracht, maar door er bewust mee om te gaan in het ontwerp kan het prima. En dat die wanden poreus zijn en niet echt slijtvast, tja dat heb je ook met moderne gibowanden. Gewoon die gaten opvullen, afwerken met stuc of behang en de juiste bevesigingsmiddelen gebruiken voor je schilderijtje of boekenplank. Dan zul je zien dat je er nog vele jaren probleemloos plezier van hebt.
Re: Cor
Naam:
van den Broek (datum: 23-09-2010 08:50)

Het kan ook zij dat het bimsblokken zijn met een hele droge stuclaag erop.

Bij mijn huis is dat ook zo, jaren 70 gebouwd. Bimsblokken en dan een stuclaag erop die heel erg droog is. Als je het nat maakt zuigt het als een malle.

Overigens kunne die gewoon dragend zijn.
Re: Cor
Naam:
broosheid bestaande wanden (datum: 23-09-2010 23:51)

is het niet zo dat als het bimsbeton was geweest dat er holtes in zaten?

in deze muur kun je boren zonder steenholtes tegen te komen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl