Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gecumuleerde geluidbelasting
Naam: Roelof (datum: 15-09-2010 15:20)

Een bouwplan moet voldoen aan het Bouwbesluit waaronder de geluidnormen.
Moet wettelijke bij het toetsen / berekenen van de geluidwering van een gevel (b.v. woning) rekening worden gehouden met de gecumuleerde geluidbelasting van alle geluidsbronnen in de omgeving?
Reageer
Re: gecumuleerde geluidbelasting
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 15-09-2010 20:48)

Ik weet het niet heel zeker maar volgens mij is er voor cumulatie in het Bouwbesluit geen wettelijke basis, ik heb het in ieder geval noit gezien.
Alst cumulatie zou moeten, dan zou ook bepaald moeten zijn hoe en er zijn verschillende methodes (botweg optellen, of methode Miedema).
Gemeenten vragen er soms wel om, uit mezelf doe ik het nooit.
Re: gecumuleerde geluidbelasting
Naam:
R. van den Berg (datum: 15-09-2010 23:19)

Volgens mij worden alle soorten geluidsbelasting afzonderlijk berekend, zoals wegverkeerslawaai, industrielawaai, luchtverkeerslawaai en spoorweglawaai.

Wat wel geldt voor alle afzonderlijke onderzoeken is dat rekening gehouden moet worden met achtergrondgeluid.

Bovendien wordt geluid van vliegverkeer uitgedrukt in Ke (kosteneenheden) en (nog) niet in dB(A). Geen idee hoe dB(A) en Ke worden gecumuleerd.
Re: gecumuleerde geluidbelasting
Naam:
Roelof (datum: 16-09-2010 19:07)

Cumulatie is een must bij het afwegen van een hogere grenswaarde in het kader van een bestemmingsplan of reconstructie. Een norm is daar (ook) niet. De berekeningsmethode is gegeven in bijl. I van Reken- meetvoorschrift 2006. De gecumuleerde geluidbelasting kan als norm in beleid worden vastgelegd.
Veel gemeenten en adviesbureau's hanteren de gecumuleerde geluidbelasting. Het Bouwbesluit stelt in het geval een hogere grenswaarde is vastgesteld dat die waarde (+ aftrekcorr.) voor de geluidweringberekening moet worden gebruikt. In alle andere gevallen moet de Wgh methode (lees RMV 2006) worden gehanteerd. Daarin staat geen cumulatie-eis. M.i. moet inderdaad per weg worden gerekend met de enkelvoudige geluidbelasting. Maar ik blijft benieuwd naar reacties en andere inzichten.
Re: gecumuleerde geluidbelasting
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 16-09-2010 22:06)

@Roelof,
Volgens mij heb je het over de cumulatie in het geval dat er een geluidbelastingen is t.g.v. meerdere wegen tegelijkertijd. In dat geval moet je inderdaad voor de bouwbesluit-toets de wegen bij elkaar tellen.
De vraag ging volgens mij over de cumulatie van verschillende soorten geluid, dus bijvoorbeeld weg- en railverkeer of wegverkeer en industrielawaai.
Re: gecumuleerde geluidbelasting
Naam:
Roelof (datum: 17-09-2010 12:54)

Henk, inderdaad de (1e)vraag gaat over de te hanteren geluidbelasting (gecumuleerd of niet) voor het berekenen van de geluidwering. Mijn stelling is in dat art 3.2 BB niet uit gaat van cumulatie maar de vastgestelde hogere waarde (en dat is altijd enkelvoudig).

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl