Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam: Menno (datum: 14-09-2010 02:46)

Beste

Voor een bijeenkomstgebouw moet er gecontroleerd worden of het aantal personen toegestaan is op het beschikbare oppervlak.

De gemeente heeft in haar berekening getoetst op basis van m2 vloeroppervlakverblijfsgebied per persoon, maar heeft hier alleen de beschikbare vloeroppervlak voor het publiek in meegenomen. De bar en bijvoorbeeld kleedruimte is niet meegenomen in de berekening. Volgens mij mag ik deze toch gewoon meenemen?

Als ik daarnaast uitga van m2 gebruiksoppervlakte per persoon zou ik nog voordeliger in het aantal personen uitkomen. Mag ik zelf kiezen welke berekeningsmethode ik gebruik, of moet ik van de minst gunstige uitgaan?

Mag de gemeente zomaar nieuwbouweisen stellen aan een bestaand pand?

Ja, de breedte aan vluchtdeuren is voldoende.

alvast bedankt voor jullie reacties!
Reageer
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-09-2010 09:10)

Je moet onderscheid maken in de bouwkunidge bezettingsgraad uit het bouwbesluit en de werkelijke vloerbezetting uit de bouwverordening/het Gebruiksbesluit.

Het bouwbesluit baseert zijn berekeningen op 'lege ruimtes', daar kun je dus relatief veel mensen in kwijt. Het Gebruiksbesluit (in art. 2.3.1.)gaat uit van de ingerichte ruimtes, daar gaat dus oppervlakte aan tafels, stoelen, andere inrichting vanaf. Wanneer je werkt met staanplaatsen mag je wel meer mensen per m2 toestaan dan waar het bouwbesluit maximaal van uitgaat. Dat scheelt een factor 2 (0,5 m2 p/p vs. 0,25 m2 p/p).

In theorie kun je dus in een lege hal de helft volzetten met 'inrichting', en dan nog voldoende oppervlakte overhouden om aan het bouwbesluit te blijven voldoen.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
Jack , van SA (datum: 14-09-2010 12:08)

Als je de bezettingsgraad berekent (dus hoeveel m? is per persoon beschikbaar in de ruimte, resp. het gebouw) dan kan dit op niveau gebruiksoppervlak (GO) inderdaad afwijken van niveau verblijfsgebied (VG).

Meestal is in de desbetreffende eis (bijv. artikel bouwbesluit) omschreven of je uit moet gaan van GO of VG.

Soms kan een praktische benadering uitkomst bieden; het totale aantal personen wat tegelijkertijd in het gebouw aanwezig is, kan lager zijn dan de som van het aantal personen van alle verblijfsruimten. Bijv. in een school zullen niet ?lle lokalen ?n de aula tegelijkertijd maximaal bezet zijn.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-09-2010 12:33)

@Jack

Zoals gezegd denk ik dat het hier gaat om een berekening vanuit het Gebruiksbesluit, en niet vanuit het Bouwbesluit.

Wanneer je daaraan niet voldoet kan de brandweer je een gebruiksbeperking opleggen.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
Menno (datum: 14-09-2010 13:59)

het betreft een discotheek gebouwd voor 2003. Als ik het goed begrijp kan in een disco (geen zitplaatsen aanwezig) dus conform gebruiksbesluit meer mensen aanwezig zijn dan conform bouwbesluit.

Voor zover ik weet kan brandweer geen beperkingen aan het gebruiksbesluit opleggen die onder het aantal personen komt welke conform bouwbesluit wel zijn toegestaan???

Dan blijft nog de vraag waarom de ruimte achter de bar (de bar dus niet meerekenen omdat dit vast inventaris is) niet is meegerekend en de kleedruimte voor artiesten. Ik snap dat hier niet net zoveel mensen staan als op de dansvloer, maar ik mag deze meters toch wel meerekenen?

ps de gemeente is ook nog niet helemaal helder in gebruik van eisen vanuit een gebruiksmelding of vanuit het bouwbesluit.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-09-2010 14:41)

Het is een ?n/?n situatie. De brandweer zal op grond van de bouwkundige voorzieningen nagaan hoeveel mensen er in dat gebouw aanwezig kunnen zijn. Dit zal grofweg overeenkomen met de bezettingsgraad uit het bouwbesluit. Heel kort door de bocht wordt het aantal deuren geteld, wordt gekeken welke mee- en tegendraaien, en mogen er per strekkende meter meedraaiende deur 135 personen, en per tegendraaiende deur 37 personen in een ruimte aanwezig zijn.

Daarna gaan ze op grond van de inventaris kijken of dat aantal mensen in de praktijk ook kwijt kan. In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn vanwege die overwaarde van Gebruiksbesluit ten opzichte van Bouwbesluit. De kleinste van de onderzochte waarden geldt als grondslag voor je gebruiksbeperking.

Het is heel logisch om alleen de dansvloer en de uitgangen die daarop van toepassing zijn te tellen. Dat is namelijk een risicogebied. Het zou niet realistisch zijn de kleedkamers hierbij op te tellen, omdat de mensen in de discotheek hier niet zullen komen.
Wanneer je ze per-se meegerekend wil hebben zal de brandweer waarschijnlijk een dubbele berekening maken, een voor de dansvloer, en een voor de artiesten. Dan krijg je dus een advies dat er voor wat betreft artiesten geen beperking geldt, maar dat je op de dansvloer (het vrije aantal m2 maal 4) personen maximaal aanwezig mag hebben.


Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
Loe (datum: 14-09-2010 20:11)

M.i moeten jullie ook eens de VROM MG-circulaire 19 nalezen. Het absolute maximaal personen wordt bepaald op grond van gebruiksoppervlakte. Ook als er meer deurbreedte is aan uitgangsbreedte.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
Menno (datum: 14-09-2010 23:31)

De circulaire MG 2003-19 gaat op pagina 6 van het volgende voorbeeld uit:Stel dat er (gezien tabel 4) in een
rookcompartiment met een oppervlakte van 300 m2 en bezettingsgraadklasse B1 twee verblijfsruimten met elk een oppervlakte van 75 m2 van bezettingsgraadklasse B1 liggen, dan
mogen er in elke verblijfsruimte maximaal 150 personen aanwezig zijn, terwijl er in het gehele rookcompartiment (inclusief de verblijfsruimten) 375 personen mogen verblijven, dus in het resterende deel van het rookcompartiment (buiten die verblijfsruimten) nog 375 - (2 x 150) = 75 personen indien de twee verblijfruimten volledig bezet zijn.

Dit betekend in mijn geval met een gebruiksoppervlak van bijna 600m2 en meerdere verblijfsruimtes van samen 300m2 (beschikbare ruimtes voor publiek) dat er in het verblijfsgebied (de dansvloer, etc) 600 man mag verblijven terwijl er dus in de rest van het gebouw nog (600m2/0.8-600) 150 man aanwezig mag zijn (in het toilet, verkeersruimte, achter de bar etc.)
Klopt deze aanname?

Gezien er geen meubilair staat op de dansvloer zal de 4 man per vierkante meter geen beperking opleggen op bovengenoemde aantallen.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-09-2010 09:47)

lees je daarbij niet wat makkelijk over het stukje heen 'wanneer de 2 verblijfsruimten volledig bezet zijn'?

Wat is de realiteit? Zullen er zich tijdens een concert meerdere honderden mensen in de toiletten en kleedruimtes ophouden? Waarschijnlijk niet. Vandaar ook dat de brandweer per functie en per ruimte kijkt, en niet per definitie naar 'het gebouw'.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
Menno (datum: 15-09-2010 11:18)

@ J Bolte. Uit overleg met de exploitant blijkt dat die 150 man zich daadwerkelijk op trappen en in verkeersruimten zich bevinden (wachtend bij de toilet of bij een snackcorner) Daarnaast loopt er ook nog 20 man personeel rond welke niet zich niet in het risicogebied bevinden en ook onderdeel zijn van de bovengenoemde 150 man.

Als er staat "wanneer de verblijfsgebieden volledig bezet zijn" en dan er dan nog in het restgebied mensen zich mogen bevinden, dan lees ik er toch niet overheen? Praktijk is inderdaad dat de verblijfsgebieden vol zullen staan.
Re: controle bezettingsgraad bijeenkomstgebouw
Naam:
Loe (datum: 15-09-2010 18:36)

@menno
ook ik leg hem i.d.d. uit zoals jij 2 postings hierboven.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl