Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: geluidsbelasting
Naam: Uw naam (datum: 12-07-2010 14:16)

Dient de gemeente de geluidsbelasting van bv. verkeerslawaai in dB(A) aan te leveren? Of is een verkeerstelling opgave voldoende?
Het laatste betekent extra kosten voor de opdrachtgever voor het laten berekenen van de geluidsbelasting. Is het redelijk om te stellen dat de gemeente een geluidsberekening van de scheidingsconstructie eist maar dan ook de geluidsbelasting (overschrijding) zelf aanlevert?
Reageer
Re: geluidsbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 12-07-2010 15:12)

De uitgangspunten van een berekening moeten van de gemeente komen.
Is er niets vastgelegd in de vorm van dBA)-waarde in het bestemmingsplan? Toelichting misschien?
Dat is dan de bovengrens.
Aanpassing is conservatief mogelijk met 5 dB(A) bij een halvering van de afstand.
De opzet van een bouwplan of de omgeving kan tot lagere waarden leiden. Als dat aan de orde is en je wilt daar van gebruik maken dan zal er middels rapportage een onderbouwing moeten komen van die lagere waarden.

Re: geluidsbelasting
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-07-2010 15:41)

Niet helemaal waar. Degene die iets wil MAKEN is er verantwoordelijk voor dat de gegevens er komen. Wanneer de gemeente een bestemmingsplan wil gaan maken, zullen ze zelf die onderzoeken uit moeten gaan voeren, en ook zelf voor de kosten daarvan opdraaien. Wanneer er daarna iemand van dat bestemmingsplan wil gaan afwijken met een projectbesluit (ik noem maar iets), moet er opnieuw onderzoek worden gedaan. Het is niet meer dan logisch dat de aanvrager opdraait voor die gegevens, hij wil tenslotte iets.

Hoewel het geen verplichting is, kan de gemeente de gegevens die zij heeft beschikbaar stellen als ze nog voldoende courant zijn en voor de rest ook bruikbaar voor de situatie. Maar vaak zie je toch dat situaties zo specifiek zijn dat er opnieuw onderzoek gedaan moet worden.


Re: geluidsbelasting
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 12-07-2010 18:05)

Van oudsher is het wel gebruikelijk dat gemeentes die gegevens aanleveren, maar bij mijn weten is er geen wettelijke verplichting.
Als je daar over doordenkt kan een gemeente de zaak zo behoorlijk traineren. Voor de verkeersgegevens geldt immenrs hetzelfde, eigenlijk moet je die als opdrachtgever ook maar zien te achterhalen.

Re: geluidsbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 12-07-2010 19:34)

Laten we nu gewoon wat service verlenen.
Een paar dB(A)'s hogere geluidbelasting dan een "exact" bepaalde waarde stelt in veel gevallen weinig voor als je toch voorzieningen moet treffen.
Je kunt beter je geld in voorzieningen steken dan in een rapportage.
Waarden worden bepaald op ??n cijfer achter de komma, maar praktisch zijn geringe verschillen niet waarneembaar.
Ga je later geluidwering meten dan heb je te maken met meetafwjkingen van 1 ? 2 dB(A).
Daar komt nog bij dat de geluidseisen ook nog arbitrair zijn.


Re: geluidsbelasting
Naam:
Uw naam (datum: 13-07-2010 07:43)

Ook als de gemeenten al geluidskaarten hebben opgesteld? In dat geval weten zij al de geluidbelastingen.
En kan de gemeente bij elke gebouwtje met een ruimte met kantoorfunctie om een berekening van de geluidbelasting vragen. De berekening komt niet voor in de biab en een projectbesluit is ook niet aan de orede...
Re: geluidsbelasting
Naam:
R. van den Berg (datum: 13-07-2010 08:44)

Door de gegevens uit de verkeerstellingen in een verkeersmodel te stoppen en die gegevens weer te projecteren op het te bouwen object, kan vrij nauwkeurig worden bepaald wat de geluidsbelasting is op elk deel van een gevel. Met het aanleveren van dB(A) wordt dat toch wat lastiger.

En een dergelijk akoestisch onderzoek is niet zo heel duur. Voor de prijs dat het kost kun je de eventueel benodigde maatregelen vaak niet treffen.

De verkeerstellingen kunnen ook meerdere doelen dienen. Zo kan met deze gegevens ook de luchtkwaliteit worden bepaald. Het zijn meer zuivere gegevens dan dB(A). Al is het wel de vraag of ze ook daadwerkelijk geteld zijn. Het komt namelijk vaak voor dat 'eens' verkeerstellingen zijn uitgevoerd en daarna jaarlijks indexering heeft plaatsgevonden.
Re: geluidsbelasting
Naam:
R. van den Berg (datum: 13-07-2010 08:54)

Om meer compleet te zijn:
Tussentijds kan een wegdek natuurlijk worden aangepast en soms ook de omgevingsvariabelen zoals een geluidsscherm. Zo kan bij locaties waar vaak problemen optreden ten aanzien van de geluidsbelasting, besloten worden om zeer stil asfalt toe te passen. In dat geval zijn de dB(A) meteen achterhaald. Bij verkeerstellingen stop je die gegevens, samen met de nieuwe configuratie van het wegdek in een verkeersmodel en zijn de resultaten direct beschikbaar.

Tevens kan door een onderzoeksbureau op die manier worden onderzocht welke maatregelen doeltreffend zijn bij een poging de geluidsbelasting op een gevel te verlagen en wanneer bijvoorbeeld overgegaan kan worden tot het aanvragen van een verzoek om hogere grenswaarden.
Re: geluidsbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 13-07-2010 09:07)

Klopt allemaal maar praktisch?
Tijd is ook geld!
Re: geluidsbelasting
Naam:
R. van den Berg (datum: 13-07-2010 09:44)

Het reduceren van dB(A) is een erg lastige opgave als je eraan gaat rekenen. De vermindering is namelijk een exponenti?le variabele in de formule. Dus er zijn vaak veel of drastische maatregelen nodig. Een paar dB(A) overschrijding is niet eenvoudig 'weggepoetst'.
Re: geluidsbelasting
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2010 10:10)

@Uw naam,

De berekening staat niet letterlijk in het Biab, maar op grond van Bijlage I art. 1.2.1b sub i (gegevens voor toetsing aan BP) kom je een heel eind. Wanneer je een gebouw hebt wat past in het bestemmingsplan, is de gevelbelasting daarvan bekend en zijn de onderzoeksresultaten daarbij altijd middels een WOB verzoek op te vragen (wanneer ze al niet in de toelichting van het BP zijn meegenomen). Bij een pand wat niet aan hoge belasting is blootgesteld zal de bouwkundige voorziening in gevel ook 'standaard' zijn. Bij panden waarbij er een ontheffing hogere grenswaarde is verleend is het nog makkelijker, in de ontheffing staat precies welke geluidsdruk er op je gevel wordt verwacht, en kun je de geluidswering in je gevel daarmee uitrekenen.

Bij een bouwplan wat strijdig is met het BP kan een nieuwe berekening worden gevraagd, zowel vanuit het eerder genoemde artikel als vanuit bijlage I, par. 1.2.4 (want hoe wil je je geluidwering uitrekenen zonder uitgangspunt...)
Re: geluidsbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 13-07-2010 11:34)

Een paar dB(A)'s (<= 2) is meestal geen probleem.
Er zijn in het verleden wel standdaardpakketjes voorzieningen gehanteerd waarbij een vereiste gevelreductie kon worden bereikt.

Re: geluidsbelasting
Naam:
Uw naam (datum: 13-07-2010 14:08)

@J.Bolte

De geluidwering is wel te berekenen...het toetsniveau is in dat geval echter niet bekend!
Nu lijkt de trend bij (grote) gemeenten echter dat bij elk gebouw (passend in het bestemmingsplan) met een eis aan de gevels toch ook een geluidbelastings-berekening vragen. Bijv. omdat ook de geluidbelasting in 30 km-zones wordt meegenomen in de berekening, ofdat de gemeente geen genoegen neemt met de 'eigen'berekende gevelbelasting.
Begrijp ik je goed als ik zeg, dat indien het bouwplan past binnen het bestemmingsplan, er voldoende gegevens bij de gemeente bekend moeten zijn om de geluidbelasting te weten en te geven?

Er bestaat natuurlijk ook de awb waarin staat dat als informatie bekend is bij de overheid, je deze niet nogmaals hoeft aan te leveren/tonen.
Re: geluidsbelasting
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2010 16:56)

Niet helemaal. Wanneer je het bouwbesluit bekijkt zie je in art. 3.2 dat er een ondergrens is van 20 dB(a) qua geluidswering van je gevel. Dit is ongeacht het geluidsdrukniveau van buiten.

Ook al ligt je gebouw in een weiland, dan nog moet je dus 20 dB(a) aan reductie realiseren. Dit getal is bepaald door het maximaal acceptabele geluidsdrukniveau uit de Wet geluidhinder (50-55 dB) te verminderen met het acceptabele drukniveau binnen (30-35 dB).

Wanneer je boven die 50-55 dB uitkomt, moet er in het bestemmingsplan een ontheffingsbesluit hogere grenswaarde zijn genomen. Onderdeel van dat besluit is een geluidsdrukonderzoek op de gevels van de betreffende gebouwen. Wanneer die ontheffing er niet is, weet je dus dat je onder de 55 dB(a) zit, en moet je geluidswering 20 dB(a) zijn.

Wanneer je wel bent meegenomen in een ontheffing, en je nieuwe gebouw qua gevelrooijlijn niet afwijkt van de gebouwen in het bestemmingsplan, is de kans groot dat je die meetgegevens kunt hergebruiken (wanneer ze nog een beetje recent zijn). De gemeente zal er in die gevallen waarschijnlijk niet moeilijk over doen ze je te verstrekken.

Wanneer je het over gedateerde gegevens hebt, of afwijkingen in gevelplaatsing, zijn de gegevens waarschijnlijk onbruikbaar, en staat de gemeente volledig in haar recht je een nieuw onderzoek te laten uitvoeren.
Re: geluidsbelasting
Naam:
Jeroen (datum: 13-07-2010 22:05)

Als er in het bestemmingsplan een geluidscontour is aangegeven dan kun je die naar mijn mening altijd hanteren.
Dat zeker als bovenwaarde. Correctie vanwege grotere afstand tot de weg is mogelijk.
5 dB(A) bij een verdubbeling van de afstand is conservatief.

20 dB(A) is ondergrens. Voor een normale metselwerkgevel wordt dat wel gehaald. Voor daken met dakkapellen heb ik eens een meting laten verrichten. Resultaat slechts 15 dB(A).
Re: geluidsbelasting
Naam:
R. van den Berg (datum: 15-07-2010 14:16)

Omdat is gebleken dat de geluidsbelasting soms heel anders uitpakt dan de modellen berekenen, neigen gemeenten soms naar een nieuwe berekening. Het klinkt stom, maar het is waar. Dat ervaar je met name (zoals je zelf al stelt) in 30km zones. In het kader van 'een goede ruimtelijke ordening' kan een gemeente dan alsnog om een akoestische berekening vragen.

Maar is de vraagstelling puur gebaseerd op het berekenen van de geluidwering van een gevel en is alleen om die reden de geluidsbelasting op de gevels nodig?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl