Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam: Jan-Jaap (datum: 22-06-2010 14:36)

Goedemiddag,

Weet iemand wat de bouwbesluitbenoeming voor een vriescel of koelcel is? Volgens mij geen verblijfsruimte. Is het dan een technische ruimte? Indien technische ruimte dan de cel een brandcompartiment moeten zijn...
Reageer
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
ak (datum: 22-06-2010 15:09)

Het is geen verblijfsruimte, geen technische ruimte (meterruimte, stookruimte, liftmachinekamer), geen verkeersruimte, badruimte of toiletruimte.

Ik voel hier een onbenoemde ruimte opkomen, maar het is een beetje afhankelijk van de situatie.

Bij een restaurant, naast de keuken gelegen, gewoon bij de kookruimte rekenen(doe je met een koelkast ook), in een (vlees)industriehal opslagruimte rekenen.
Steeds uitgaande van een vriescel/koelcel tot zo'n 20m2 oppervlak.

Heb je hier wat aan?
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
Jan-Jaap (datum: 22-06-2010 15:16)

@ak

Bedankt voor je snelle reactie! Mijn situatie is echter een gebouw met industriefunctie. De koel en vriescellen kunnen een oppervlakte hebben tot 250m2 en maken een aanzienlijk deel uit van het totale gebruiksoppervlak.
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
ak (datum: 22-06-2010 15:45)

Dan is het zo groot dat je het kunt bestempelen als verblijfsgebied. Een industriefunctie heeft geen daglichteis (BB art. 3.133, bijbehorende tabel). Als er zelden mensen werken in de koel/vriesruimten, kun je ook kiezen voor lichte industriefunctie (BB, art. 1.1, lid 3).

Denk eraan dat er wel o.a. een eis is aan de verhouding tussen gebruikoppervlakte en verblijfsgebieden, in dit geval de bekende 55% (BB art. 4.21, lid 1).
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
J. Bolte (datum: 22-06-2010 15:54)

Ik zou een kleine cel niet zien als ruimte, eerder als inrichting, als gebruiksobject (vergelijk het met een koelkast). Meestal zijn het systeemcellen die in een bestaande ruimte worden geplaatst.

Bij grotere cellen kun je je afvragen waar het punt ligt waarbij je het als ruimte moet gaan beschouwen. In gevallen waarin je dat doet zou ik het onder industriefunctie scharen omdat het voor opslag van zaken bedoeld is.
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
Jan-Jaap (datum: 22-06-2010 17:29)

@ak: bedankt voor je reactie!

@J. Bolte: Het idee om een koelcel van 250 m2 als niet als een ruimte, maar als een object te beschouwen vind ik wel interessant.
Het zou dan een object worden in het verblijfsgebied (die door zo'n groot object niet meer als verblijfsgebied is te gebruiken, maar dit gebeurt inderdaad ook bij een gewone koelkast.)

Uw opmerking over de industriefunctie begrijp ik niet helemaal. Ik ga inderdaad uit van een industriefunctie, maar vervolgens dien ik de gebruiksoppervlakte te bepalen, de verblijfsgebieden te bepalen en vervolgens de verblijfsruimten te benoemen.
Verblijfsruimten zijn een andere categorie dan gebruiksfuncties. Bedoelt u wellicht dat u de ruimte evt. als opslagruimte zou benoemen i.p.v. verblijfsgebied?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
Leon (datum: 22-06-2010 22:53)

J.Bolte bedoelt dat je de koelcel een afwijkende gebruiksfunctie meegeeft, in dit geval dus de lichte industriefunctie. Aangezien je die koelcel voor opslag gaat gebruiken (neem ik even aan tenminste) vinden activiteiten plaats die verband houden met de gebruiksfunctie, en dus mag je het een verblijfsruimte noemen. Houd wel in je achterhoofd dat 'verblijven' hier dus niet slaat op het daadwerkelijk verblijven van mensen. (In dat opzicht is de term 'verblijfsruimte' misschien ook niet lekker gekozen door de wetgever, maar dat terzijde). Persoonlijk zou ik voor deze werkwijze kiezen, ik zie geen enkele reden om het niet zo te doen. De eisen voor verblijfsruimten binnen de lichte industriefunctie zijn echt peanuts, daar hoef je het niet om te laten. Bovendien loop je op deze manier ook niet tegen het probleem aan van de verhouding VG/GO.
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
Jan-Jaap (datum: 22-06-2010 23:35)

@Leon

Bedankt voor je toelichting!

Afhankelijk van de gekozen gebruiksfunctie kan de koelcel is het dus makkelijker of moeilijker om iets als verblijfsgebied te bestempelen.

Indien ik de koelcel toch een industriefunctie geef, denk je dan dat het moeilijk wordt om die als verblijfsgebied te beschouwen?

Waar vind ik de regelgeving voor verblijfsgebieden in relatie tot de gebruiksfunctie?
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
Leon (datum: 23-06-2010 08:11)

Het verschilt tussen de 'reguliere' industriefunctie en de lichte industriefunctie, is dat de lichte indrustriefunctie puur bedoeld is voor opslag van goederen. Daar zullen normaliter dus bijna nooit mensen zijn. In de reguliere industriefunctie kunnen bijvoorbeeld ook producten bewerkt worden, daarbij zullen dus wel constant mensen aanwezig zijn. Vandaar dat de eisen voor de lichte industriefunctie nog lichter zijn dan die van de reguliere industriefunctie.

Hieruit blijkt wel weer dat het toekennen van de juiste gebruiksfunctie cruciaal is. Kies je de verkeerde, dan kom je gewoon in de problemen met het benoemen van je ruimtes.

Wetgeving m.b.t. gebruiksfuncties, verblijfsruimten etc. staat in het Bouwbesluit. Gelukkig zijn er ook mensen die dergelijke teksten in normaal Nederlands vertaald hebben, dergelijke info vind je o.a. hier: http://www.omgevingsvergunning.com/newspad/bouwbesluit.asp?CAT=2
(even naar beneden scrollen, naar 'vragen over het bouwbesluit'.)
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
J. Bolte (datum: 23-06-2010 09:47)

@Jan-Jaap,

Nop, ik zei dat je er voor KLEINE cellen op die manier mee om kunt gaan. Voor grotere cellen (en 250 m2 vind ik groot) zou ik de cel gewoon als afzonderlijke ruimte met functie industrie aangeven.
Re: Bouwbesluitbenoeming vriescel / koelcel
Naam:
Johan van Meer (datum: 02-08-2013 22:10)

Vroeger was er ook nog iets gekoppeld van een bepaalde verblijfsduur aan het begrip verblijfsruimte. Een koel- of vriescel is bedoeld voor het koelen of vriezen van producten. Je zet daar iets neer en gaat weer weg. Voor zover ik kan herinneren werd een verblijfsduur van 30 minuten per dag of per verblijf gerekend.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl