Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: planschade hoe bepaal je de hoogte
Naam: menkhorst (datum: 06-06-2010 21:46)

Wij willen bij de gemeente planschade indienen, er is nu een grens van 2 procent, kan iemand vertellen hoe je bepaalt wat de schade is aan de hand van factoren als uitzichtverlies, privacygemis, etc.
Reageer
Re: planschade hoe bepaal je de hoogte
Naam:
Leon (datum: 06-06-2010 22:24)

Dat kan alleen een makelaar/taxateur. Houd er wel rekening mee dat je alleen aanspraak maakt op planschade bij een wijziging van het bestemmingsplan.
Re: planschade hoe bepaal je de hoogte
Naam:
R. van den Berg (datum: 06-06-2010 23:21)

Om te bepalen hoe planschade ontstaat wordt eerst een vergelijking gemaakt tussen het heersende regime en en het regime na voltooiing.

Met andere woorden: wat mag nu en wat mag straks. Ontstaat er door die verandering een vermindering van de waarde van objecten, doordat er verlies is van privacy, daglicht, uitzicht, gebruiksmogelijkheden? Of wellicht is er een toename van verkeersbewegingen door de verandering? Niet altijd hoeft een verandering in het regime te leiden tot een (plan)schade.

De eerste 2% waar u over spreekt is het zogenaamde 'eigen' risico. De wetgever gaat er vanuit dat inmiddels iedereen rekening moet houden met bepaalde wijzigingen in de omgeving. Deze grens van 2% wordt in mindering gebracht op het totaal en als de planschade onder de 2% uitkomt is die zelfs nihil. Mocht u op een andere manier verzekerd zijn voor planschade, dan moet u van die mogelijkheid eerst gebruik maken.

Planschade is een grotendeels een sentimentskwestie. Wat voor de ??n veel schade is, kan voor de andere niets bijzonders zijn. Er is een vuistregel dat alle objecten binnen een straal van 65 meter nog kans hebben op planschade. Er is geen instrumentarium om het te meten. De taxatie dient in de regel te worden gedaan door een rentmeester.

Veel gemeenten hebben een drempelbedrag ingesteld, zodat niet iedereen zondermeer een planschadeverzoek indient. Het verzoek dient dan ook met deugdelijke argumenten te zijn omkleed.
Re: planschade hoe bepaal je de hoogte
Naam:
J. Bolte (datum: 07-06-2010 12:10)

Planschade is niet alleen gerelateerd aan een ontheffing, maar wordt daarbij wel het vaakst gebruikt.

De procedeerdrempel is tegenwoordig bij wet geregeld, ik dacht ergens in de 300 euro. Zie voor meer info de Wet ruimtelijke ordening.

Verder moet je je planschade met redenen omkleden, en een taxatie is daarvoor het middel bij uitstek. Inderdaad de ruimtelijke kaders voor en na het besluit met elkaar vergelijken, en let er daarbij op dat je GEMAXIMALISEERD vergelijkt. Planschade gaat er niet om wat er concreet is gerealiseerd, maar welke mogelijkheden je hebt/verliest. Dus inclusief de binnenplanse ontheffingen van het bestaande bestemmingsplan.

Je maakt dus een taxatie voor de fictief gemaximaliseerde situatie voor- en achteraf, en het verschil van deze twee is je basis voor je planschadeverzoek. 2% van de bestaande taxatie is inderdaad 'maatschappelijk risico'.
Re: planschade hoe bepaal je de hoogte
Naam:
J. Bolte (datum: 07-06-2010 12:22)

@ Leon

Wro vanaf art. 6.1. In lid 2 daarvan staat welke beslissingen van een gemeente allemaal vatbaar zijn voor planschade.

@ vraagsteller,
Naast de taxatie van het object kan het ook nog zo zijn dat u inkomstenderving ondervindt. Ook dit kunt u aandragen als motivatie. ook hierop is de 2% maatschappelijk risico van toepassing.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl