Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: aanvraag bouwvergunning
Naam: M. van den Berg (datum: 16-05-2010 11:11)

Geachte heer/mevrouw,
We hebben een bouwaanvraag bij de gemeente ingediend voor een nieuw te bouwen huis. Het huis wordt precies doormidden gedeeld, een helft voor mijn ouders, de andere helft voor onszelf. Alle schetsen zijn goed gekeurd door de welstandscommissie, waarbij mensen van bouw en woningtoezicht aanwezig waren. Nu krijgen we na acht weken na de bouwaanvraag te horen dat een collega(inmiddels weg bij de gemeente) een foutje heeft gemaakt en dat men dit ziet als twee aparte woningen. Nu moeten we of de tekening drastisch veranderen of een wijziging van het bestemmingsplan aanvragen. Kunnen wij hier iets tegen doen of zijn we overgeleverd aan de grillen van de gemeente?
Reageer
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
pino (datum: 16-05-2010 17:34)

Het zijn toch ook twee woningen.

Kon dat uit de schetsen duidelijk worden afgeleid ?

Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
M. van den Berg (datum: 16-05-2010 18:56)

Hallo Pino,
Volgens het bestemmingsplan kan er maar ??n woning gebouwd worden. We hebben ook een aanvraag gedaan voor maar ??n nieuw te bouwen woning. Doordat er ook nog een oudoom bij mijn moeder in zou komen, hebben we het huis doormidden gedeeld, de gemeente was hier ook van op de hoogte, aangezien we eerst iets met mantelzorg wilden bereiken, wat echter niet lukte. Het huis heeft ook maar ??n voordeur. De gemeente wil nu wel meewerken om het bestemmingsplan te wijzigen, maar daar staan wij niet op te wachten.
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
Rob (datum: 17-05-2010 15:27)

Het heeft niets te maken met de 'grillen' van de gemeente. Als in het bestemmingsplan staat dat er maar ??n woning gebouwd kan worden, dient de gemeente deze regel ook te hanteren. U heeft als aanvrager ook de verantwoordelijkheid zich te laten informeren over de mogelijkheden die het bestemmingsplan u biedt. Overigens staat een beoordeling van welstand los van de planologische toets. Bij een positieve welstandsbeoordeling worden geen rechten verworven voor een vervolgtraject. Heeft u de aanvraag gedaan middels een vergunning fase 1?

Voorts heeft de gemeente de plicht om elke strijdigheid met bestemmingsplan te doen opheffen. Indien dit vooraf wordt nagelaten, dient zij dit in het vervolgtraject alsnog te realiseren.
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
M. van den Berg (datum: 17-05-2010 21:28)

Hallo,
bedankt voor je reactie. Aanvraag vergunning is inmiddels 9 weken onderweg, wat fase 1 inhoudt is mij niet bekend. In de 8ste week werden we in ieder geval gevraagd naar het gemeentehuis te komen hoe we tot een oplossing zouden kunnen komen. Maar zoals gezegd "fase 1", geen idee wat je daar mee bedoeld. Hopende op een acceptatie van de gewijzigde tekening wachten we de uitspraak af van de gemeente. (deze week is toegezegd)

Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
Rob (datum: 18-05-2010 09:09)

Wat u dient te weten voorafgaand aan het gesprek met de gemeente, is dat een aanvraag bouwvergunning die strijdig is met het bestemmingsplan, tevens gezien moet worden als een verzoek om ontheffing. De ontheffing kan worden verleend door het nemen van een projectbesluit. Een projectbesluit is als het ware een gefaseerde bestemmingsplanherziening. Doorlooptijd minimaal 20 weken. Daarmee kan wel gerealiseerd worden, wat u voor ogen heeft.

Zeker gezien de Crisis- en herstelwet die onlangs in werking is getreden, is dit zowel voor de gemeente als uzelf de meest gunstige oplossing.

De gemeente MOET ook een besluit nemen op de aanvraag bouwvergunning. Ze gaat meewerken met het opstarten van de ontheffing of ze gaat de bouwvergunning weigeren. In beide gevallen doet het college hierover een uitspraak.

Feit is wel dat er geen datum is waarop de bouwvergunning fictief kan worden. Dit in verband met strijdigheid met het bestemmingsplan.

De gemeente kan u echter ook niet oneindig aan het lijntje houden. Hiervoor is de 'Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen' in het leven geroepen.

U betreedt nu een heel specifiek gebied van de ruimtelijke ordening. Mag ik u vragen om welke gemeente het hier gaat?
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
DK (datum: 18-05-2010 15:11)

Typisch voorbeeld van de verkeerde volgorde. Men vraagt te vaak om advies van de welstandcommissie, terwijl die -wat mij betreft- als aller laatste ingeschakeld dient te worden. De burger wilt weten of een gebouw gerealiseerd kan worden, niet zo zeer of de kleur van de boeidelen conform het straatbeeld is.


Heb een flauw vermoeden welke gemeente dit is. Ik kon daar echt niet meer werken eerst de burger een worst voorhouden dat de commissie akkoord is om vervolgens aan te geven dat afwijken van het bestemmingsplan in strijd is met rijks, provinciaal en gemeentelijk beleid. Waarom die commissie inschakelen en daar geld aan uitgeven. Eerst bepalen of medewerking mogelijk is, daarna kijken of er kleuren, vormen en openingen er anders uit moeten zien.
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
R. van den Berg (datum: 18-05-2010 15:38)

@DK
Dat ben ik toch niet helemaal met u eens. Omwille van de snelheid bij het behandelen van een bouwaanvraag kan het wenselijk zijn, dat reeds bekend is of welstand akkoord gaat met het voorgestelde plan. Bij gebleken geschiktheid kan direct aan het college voorgelegd worden dat het opstarten van een ontheffing wenselijk/aannemelijk is (los van deze casus).

Met name rondom vakantieperiodes kan dit tijdsbesparend werken voor zowel het ambtelijk orgaan als burger.

Bovendien is het welstandsadvies niet bindend. B&W kunnen besluiten het advies naast zich neer te leggen (uiterst zeldzaam). Daarnaast doet welstand geen uitspraken over de planologische haalbaarheid van een plan.
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
Paul (datum: 18-05-2010 17:39)

@DK
Je hebt 100% gelijk.
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
peter (datum: 18-05-2010 21:19)

en de architect dan? Heeft hij u gen advies gegeven?
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
Roel (datum: 19-05-2010 10:22)

De gemeente behoort eerst een schetsplan te toetsen aan het bestemmingsplan voordat die het doorgeeft aan de welstandscommissie.
Voldoet het niet aan het bestemmingsplan dan doen ze hem ook niet voor welstand.

Zo gaat dat tenminste bij ons in de gemeente en lijkt me ook de meest logische manier.
Re: aanvraag bouwvergunning
Naam:
R. van den Berg (datum: 19-05-2010 20:27)

Zoals eerder beschreven, is een welstandsadvies niet bindend. Er zijn legio gemeentes waar de welstandsadvisering los staat van de planologische beoordeling. Daarnaast zijn er legio gemeentes waar zelfs geen welstandsadvisering meer wordt gevraagd.

Bij minimale overschrijdingen van de regels van het bestemmingsplan kan dan in ??n reactie richting de aanvrager worden gemeld dat het bouwplan op onderdelen moet worden aangepast, zonder dat dit invloed heeft op het welstandsadvies. Vervolgens kan de aanvrager de definitieve aanvraag bouwvergunning aangepast indienen. Werkt enorm tijdsbesparend (think outside of the box).
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl