Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Dragende muren?
Naam: Isabelle (datum: 08-04-2010 15:18)

In onze woning (1940) staan op de BG een aantal muren die wij willen slopen.
De muur tussen de keuken en woonkamer moet zeker 'vervangen' worden door een draagbalk. Omdat we een open doorgang naar de keuken willen, willen we de muren van ??n inbouwkast verwijderen. De kast onder de trap blijf bestaan. Is het waarschijnlijk dat deze muur ook een dragende muur is?
Zelfde vraag voor de muur van de hal (afscheiding met de woonkamer). Dit is een bakstenen muur en deze willen we verplaatsen (inkorten, opschuiven en deurkozijn verplaatsen). Is dit een dragende muur? Graag jullie mening!

Bijlage: brochure-pastoor-bressersstraat-18[1].pdf Reageer
Re: Dragende muren
Naam:
pino (datum: 08-04-2010 15:20)

hoogt waarschijnlijk wel

het makkelijkst kom je er achter door onder de vloer te kijken of de muur gefundeerd is.
Re: Dragende muren
Naam:
Isabelle (datum: 08-04-2010 15:21)

De muur tussen de hal en woonkamer is zeer waarschijnlijk wel een dragende muur. Kan ik deze bijv. 1 meter inkorten en het deurkozijn verplaatsen naar achteren?
Re: Dragende muren
Naam:
Isabelle (datum: 08-04-2010 15:22)

Beste Pino,
Bedoel je de muur in de hal?

Af de muur van de 'inbouwkast'?
Deze is hoogstwaarschijnlijk toch niet dragend?

Dank voor je snelle reactie!
Re: Dragende muren
Naam:
pino (datum: 08-04-2010 17:08)

alles kan maar niet zonder voorzieningen te treffen.
om de bovengelegen verdieping omhoog te houden

Re: Dragende muren
Naam:
peter (datum: 08-04-2010 18:07)

mischien, waarschijnlijk, hoogst waarschijnlijk....... Ik zou je adviseren om even een constructeur te contacteren. Die kan je met zekerheid advies geven. Wat als het straks misgaat op basisi van de waarschijnlijke adviezen?? Zijn deze dan ook waarschijnlijk aansprakelijk?
Re: Dragende muren
Naam:
Leon (datum: 08-04-2010 19:15)

Op basis van de tekeningen kun je met 99% zekerheid zeggen dat de wand tussen hal en woonkamer dragend is uitgevoerd. Datzelfde geldt voor de kopwand (haaks op de bouwmuur) van de trapkast. De overige kastwanden zijn waarschijnlijk lichte scheidingswanden, er staat immers geen muur bovenop. Bovendien is het niet aannemelijk dat de verdiepingsvloer daar op afdraagt. Wil je zekerheid, dan zul je inderdaad onder de vloer moeten. Houd daarbij het volgende in acht: dragende wanden zijn ALTIJD gefundeerd, echter gefundeerde wanden hoeven niet per definitie dragend te zijn. Een andere strategie die je kunt kiezen is het inzien van de oorspronkelijke bouwaanvraagtekeningen. Die kun je opvragen/inzien bij je gemeente, zeker weten dat zij in bezit zijn van meer technische tekeningen.
Re: Dragende muren
Naam:
Jeroen (datum: 08-04-2010 20:51)

Ga er ook maar uit van wanden die boven elkaar staan dragend zijn. 11 cm dikte is ook een indicatie.
Meet ook maar op. Waarschijnlijk is de dikte 12 ? 13 cm inclusief de stuclagen.
Re: Dragende muren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-04-2010 22:19)

Ik weet het zo net nog niet. Gezien de overspanning is er geen reden de muren dragend uit te voeren. Ik zou er toch voor de zekerheid een constructeur naar laten kijken.
Re: Dragende muren
Naam:
ak (datum: 09-04-2010 00:46)

Goed het is nachtwerk, maar toch even een klein puntje. Aangezien de balklaag van de verdieping waarschijnlijk van bouwmuur tot bouwmuur loopt, zullen zowel de wand tussen gang en woonkamer als de kastenwanden als een soort knikverkorter fungeren. Haal je deze ogenschijnlijk niet dragende wanden weg, dan bestaat de kans dat de verdiepingsvloer minder stabiel aanvoelt als je erover loopt vanwege de groter gemaakte overspanningen. In hoeverre dat veert hangt ook weer af van de afmetingen van deze balklaag. Typisch iets voor een constructeur om even naar te kijken en misschien even aan te rekenen.
Re: Dragende muren
Naam:
R. van den Berg (datum: 20-05-2010 09:20)

Het is bij dit soort woningen (qua indeling) gebruikelijk om onder de woonkamer, van voor tot achter een gefundeerde onderslagbalk aan te brengen. Over deze onderslag liggen dan de houten balken die van zijmuur tot zijmuur lopen. Daarmee is vaak de overspanning van de begane grondvloer geborgd.


De muur tussen de hal dient voor 99% zeker als constructieve muur. In ieder geval voor de daarboven liggende constructieve onderdelen. Het is niet uitgesloten dat vanaf deze wand een stalen balk ligt tot aan de achtergevel. In het verleden werd hiervoor vaak een dubbel I-profiel gebruikt. Zo te zien wordt er ook nog een trapgat uitgespaard op een kritisch punt.

Het plafond of de vloer open maken is het enige wat voldoende zekerheid biedt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl