Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Daglicht en verblijfsruimten
Naam: Hans Zeeuwe, van Bureau van der Laan (datum: 29-09-2003 11:16)

Dag,

Ik heb en verdieping die bestaat uit een verblijfsgebied, een gebruiksruimte en wederom een verblijfsgebied. De twee verblijfsgebieden zijn dus gescheiden door een gebruiksruimte. De scheidingen zijn niet-constructief.
Mag ik nu de verblijfsgebieden bij elkaar optellen, alle equivalente daglichttoetredingen gelegen in die verbijfsgebieden optellen en vervolgens berekenen of ik voldoende daglichttoetreding heb?

In het kort: mag ik per verdieping alle equivalente daglichttoetredingen optellen en alle in die verdieping gelegen verblijfsgebieden om de daglichttoetreding uit te rekenen.

een en ander om te voorkomen dat ik voor elke verblijfsgebied - of elke verblijfsruimte - apart een daglichtberekening moet maken. Mij lijkt dat dit in het kader van de vrije indeelbaarheid zou moeten kunnen. Ik kan echter nergens een sluitende aanwijzing hiervoor vinden.

Met vriendelijke groeten,

Hans Zeeuwe
Reageer
Reactie: Daglicht en verblijfsruimten
Naam:
Jop Planje , van Cumae (datum: 29-09-2003 14:45)

Idien twee verblijfsruimten naast elkaar liggen en niet constructief zijn gescheiden, dan mogen ze als 1 verblijfsgebied worden gezien. In uw voorbeeld is het niet duidelijk wat er onder de gebruiksruimte wordt verstaan die tussen de verblijfsruimtes in ligt. Bij een badruimte of toiletruimte mogen de scheidingsmuren niet weggedacht worden en kunnen ze ook nooit onderdeel van een verblijfsgebied zijn. Graag enige verduidelijking dus over de preciese configuratie van ruimtes.

Overigens moet er in ieder geval een daglichtberekening per verblijfsgebied worden gemaakt (10% van het opp. aan equivalentie daglichttoetreding). Indien de woning is ingedeeld moet er ook worden aangetoond dat er per verblijfsruimte minimaal 0,5 m2 eq. dagl. aanwezig is.

Reactie: Daglicht en verblijfsruimten
Naam:
Hans Zeeuwe , van Bureau van der Laan (datum: 29-09-2003 15:50)

Dag,

Dank voor uw snelle reactie. De gebruiksruimte in genoemd voorbeeld bestaat uit een badruimte, een overloop en een trap. Deze ruimte wordt dus aan de ene zijde begrensd door een slaapkamer aan de voorgevel en aan de andere kant door een slaapkamer aan de achtergevel.

Mijn redenering is dat, aangezien men vrij is de woning in te delen zoals men wil, het mogelijk zou moeten zijn een verdieping - en eigenlijk zelfs de hele woning - te zien zonder alle niet-constructieve wanden. Als in deze lege woning voor voldoende daglicht wordt gezorgd, zijnde 10 % van 55% van het totaal oppervlak van de woning zou de woning mijns inziens voldoen aan de gestelde eisen. De regel dat een verblijfsruimte minimaal een raam van 0.5m2 moet hebben zou dan verder garanderen dat een verblijfsruimte in elk geval enig daglicht heeft. Ik meende dat deze 0.5M2 regel speciaal daarvoor bedoeld was.

In een ander voorbeeld is het voorste deel van de verdieping verblijfsgebied (slaapkamer aan voorgevel) terwijl het gebied daarachter bestaat uit bergruimte en overloop (grenzend aan achtergevel. In deze berging zit een raam dat ik mee zou willen tellen. Immers als ik de scheidingswand tussen de slaapkamer en de berging weghaal krijg ik ??n grote ruimte, zijnde een verblijfsgebied.

Met vriendelijke groeten,

Hans Zeeuwe


Reactie: Daglicht en verblijfsruimten
Naam:
Jop Planje , van Cumae (datum: 30-09-2003 20:55)

Ten eerste: een badkamer telt nooit mee als verblijfsgebied. Dan moet er via de overloop en/of de berging een verbinding zijn tussen de twee verblijfsgebied met een breedte van 1.80 m (er moet een bol van rond 1800 doorheen kunnen rollen) om de twee verblijfsruimtes samen te voegen tot 1 verblijfsgebied.

De berging tot het verblijfsgebied rekenen is toegestaan, mits deze geen functie heeft als "bergruimte" of opstelplaats wasmachine of vermarmingstoestel. Bovendien moet deze ruimte minimaal 2.60 m hoog zijn en 1800 mm breed (zie bovenstaande bol).

Reactie: Daglicht en verblijfsruimten
Naam:
Hans Zeeuwe , van Bureau van der Laan (datum: 01-10-2003 10:10)

Dank voor uw reactie. Het is dus mogelijk - onder eerder door u genoemde voorwaarden - meerdere verblijfsruimten tot ??n verblijfsgebied samen te voegen.

Blijft over de verdeling van het daglicht. Volgens mij is het mogelijk een verblijfsruimte te creeren met minder dan 10 % daglichttoetrding mits deze ruimte een raam heeft van minimaal 0.5 m2 en mits deze ruimte behoort tot een verblijfsgebied dat in zijn totaliteit wel voldoet aan de 10% eis.

Bovenstaande natuurlijk altijd met als uitgangspunt dat ontwerpen zodanig moeten zijn dat ze voor de bewoner goed bruikbaar moeten zijn en aangenaam om in te wonen.


Reactie: Daglicht en verblijfsruimten
Naam:
j.de rooij , van sturm architekten (datum: 01-10-2003 16:16)

Wat ik nog wil toevoegen aan voorgaande vragen en reacties is dat men in het kader van de vrije indeelbaarheid inderdaad de badkamer, overloop e.d. samen met de slaapkamers als 1 verblijfsgebied zou kunnen beschouwen (Badruimte elders in de woning ?).

Maar dat is misschien wel in je nadeel: als het 1
verblijfsgebied is, wordt de benodigde daglicht-toetreding ook meer (10% van het vloeropp. VBG). Bovendien moet m.b.t. de equivalente daglichttoetr. zowel aan de eis voor het verblijfsgebied (10%) als de eis voor de verblijfsruimte (0,50m2) worden voldaan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl