Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen?
Naam: Bart (datum: 02-03-2010 09:29)

Hallo,

De gemeente waarin wij veel actief zijn vereist bij elke bouwvergunning een complete ventilatieberekening inclusief stroomschema. Voor de gemiddelde woning is dit nog wel haalbaar maar voor kantoorpanden vereist dit vaak een specialistische berekening die in het bouwaanvraag stadium nog niet voorhanden is.

Kan een gemeente deze tekeningen en berekeningen eisen of mag deze later worden ingediend? Zo ja is dit te bewijzen met artikelen?
Reageer
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-03-2010 09:48)

Ja, dat mogen ze vragen. Op grond van artikel 44 lid 1 sub a van de Woningwet moeten ze voldoende aangetoond zien dat de aanvraag aan het bouwbesluit voldoet. Als ze willen mogen ze dat 100% toetsen. In het Biab zie je in artikel 4 lid 1 sub a dat B&W daar de nodige gegevens voor mogen opvragen. In artikel 4 lid 2 lees je terug dat de AANVRAGER kan bepalen dat sommige gegevens later worden aangeleverd, dat betreft de constructieve detailuitwerking en de installatietechnische detailuitwerking. Daarbij staat in Bijlage I paragraaf 1.5 echter wel dat de HOOFDLIJN van de installatie tijdens de afhandeling van de bouwaanvraag duidelijk moet zijn.

Het is dus de vraag wat die 'hoofdlijn' dan precies is. de meeste gemeenten zien dit als een opgave van de aan- en afvoerpunten, en een globale berekening van de capaciteiten die je nodig hebt. Ze gaan daarbij niet in op zaken zoals diameters van kanalen of soorten roosters, die de capaciteit zouden kunnen beinvloeden.

Wanneer je gemeente je dus vraagt om de aan- en afvoerpunten en een globale capaciteitsberekening, staan ze daarmee in hun recht.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-03-2010 09:51)

... en hoezo een 'specialistische berekening'? Gewoon een simpele excelsheet met daarop de oppervlaktes, capaciteiten en balans is ook prima. Daarvoor heb je alle gegevens voorhanden tijdens de bouwaanvraag.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 10:01)

Kunt u mij het nut uitleggen van een dergelijke simpele berekening?

Terwijl de installateur gespecialiseerde berekeningen maakt in een later stadium met als gevolg dat deze berekening niet meer overeenkomt met de simpele berekening.
De simpele berekening is niets meer dan de minimale capaciteiten vermelden. Als je dan aangeeft: capaciteiten minimaal Bouwbesluit heeft een simpel excel sheetje geen enkele toegevoegde waarde waar een ambtenaar om vraagt.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 02-03-2010 10:08)

Die simpele berekening heeft wel degelijk nut. Hoe kan BWT anders achteraf controleren of de installatie juist is? Die mensen gaan echt niet met het Bouwbesluit en een rekenmachine elke ruimte nalopen. De aanvrager moet bij de bouwaanvraag aangeven wat de debieten per ruimte zijn en hoe dit opgelost gaat (of kan) worden. Op die manier kun je de aansluitdetails ook wel achterwege laten, want dat zoekt de aannemer in een later stadium wel uit :S
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 10:18)

Ik ben nog nooit een ambtenaar tegengekomen die de capaciteiten controleert aan de hand van een meting.

Als je het niet controleert, moet je het ook niet opvragen.
Dat is werkverschaffing aan elkaar. Goed voor adviesbureaus en ambtenaren. Maar niet goed voor de betaler.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 10:20)

Bovendien is in dat stadium de definitieve ventilatieberekening al gemaakt.
En dat is dus precies de vraag van deze discussie wat voor zin een simpele berekening heeft in een veel te vroeg stadium.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 10:24)

Veel aansluitdetails is dus ook pure werkverschaffing aan elkaar in een te vroeg stadium.

Bouwbesluit stelt prestatie-eisen. Geen uitvoeringseisen.

Bij de bouwaanvraag is de aannemer vaak nog niet bekend. Deze bepaalt de uitvoering. En die uitvoering kan op detailniveau dus afwijken. Bijvoorbeeld afhankelijk van de materialenleveranciers.

Architecten dienen toch vaak wat referentiedetails in van SBR.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bart (datum: 02-03-2010 10:33)

Details bij een bouwaanvraag zijn natuurlijk principedetails en vaak enkel details die van belang zijn voor het aanzien van het gebouw. Iets waar je je n?t als architect mee bezig zou moeten houden.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 02-03-2010 10:35)

Die simpele, nutteloze berekening is gewoon onderdeel van de vergunning. Daarnaast is het een prima toetskader waaraan de definitieve ventilatieberekeningen van de installateur aan moeten voldoen. Mijn ervaring is dat het geen kwaad kan om die jongens op weg te helpen qua bouwbesluit-debieten, maar dat zal per installateur verschillen denk ik.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 11:28)

Bouwbesluit is een minimum. Alle andere richtlijnen / normen schrijven ten minste dezelfde capaciteiten voor. De installateur zal dus altijd met gelijke of hogere capaciteiten uitkomen.

Voor een woning ben ik het eens dat dit bij de bouwaanvraag moet zitten gezien de eenvoud.
Voor grote utiliteitsgebouw is een lijstje met minimale capaciteiten vrij zinloos. Kun je net zo goed tabel uit Bouwbesluit copieren.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-03-2010 11:29)

@Bas,

Dus wanneer je weet dat de politie niet gaat controleren, mag jij harder dan 120 rijden op de snelweg?

We kunnen wel een hele discussie opstarten over het nut van een regel, maar wanneer ik zie dat zelfs die 'simpele' berekening vaak nog mis gaat, en er ook in de praktijk vaak niet voldaan wordt aan de minimale eis uit het bouwbesluit, denk ik dat de regel wel degelijk nut heeft.

En of de Toezichthouders er nu aan controleren of niet, tijdens de aanvraag kun je in ieder geval een beeld ervan vormen. Ook zal er voor uitvoering altijd een voorwaarde gesteld worden om alsnog met uitgebreide installatiegegevens te komen, en zullen die twee aan elkaar gespiegeld worden.

Hoe streng gemeenten daarmee omgaan is ook aan hen, en ze kunnen daarin ook de afweging maken dat zaken die tijdens het vergunningsproces al uitgebreid zijn getoetst tijdens de uitvoering verder weinig aandacht krijgen.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-03-2010 11:32)

@Bas,

En het 'nut' van die simpele berekening blijkt denk ik ook wel uit de vraag waarmee deze post begint. Zou jij bij elke bouwaanvraag een volledig uitgewerkt installatieconcept willen aanleveren?


Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 02-03-2010 11:39)

@bas

1) Het is een illusie om te stellen dat installateurs of zelfs installatieadviseurs minimaal op Bouwbesluitniveau uitkomen wanneer ze met ventilatievouden werken. Dat is namelijk niet altijd zo.
2) Lees je eigen reactie nog eens. Bij een eenvoudige woning is wel de moeite waard om zo'n simpele berekening op te zetten, maar als het moeilijker wordt dan hoeft het niet meer? Beetje de omgekeerde wereld denk je niet? En dan het je het over onnodig werkverschaffen?
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Peter , van Gemeente (datum: 02-03-2010 11:54)

Wij doen het altijd op dezelfde manier.
Wanneer er een reguliere bouwvergunning wordt aangevraagd dan dienen er ventilatieberekening te worden overlegd met daarbij een stromenschema. Op het moment dat de (bijv. woning) wordt opgeleverd wordt er een inregelrapport opgevraagd. Zo kan ook in de praktijk worden gecontroleerd of er aan de minimale eis wordt voldaan
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Jack , van SA (datum: 02-03-2010 12:04)

Ben het eens met Bolte en Leon in dit geval. Ten eerste denk ik dat het goed is om als aanvrager een idee te hebben van de minimaal vereiste capaciteit. Ten tweede zijn er maar weinig installateurs die daadwerkelijk op de hoogte zijn van of rekening houden met de minmale eisen volgens bouwbesluit. Het komt regelmatig voor dat ze rekenen met te lage of te hoge waarden omdat 'ze dat altijd doen'.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 12:11)

Hoger mag natuurlijk altijd. Te laag, dan heb je geen goede installateur. Een goede installateur is uiteraard op de hoogte van het Bouwbesluit.

Dat is niet de omgekeerde wereld. Bij een woning komt er vaak geen installateur aan te pas en is er vaak sprake van natuurlijke toevoer.

Bij een installatieberekening gaat het lang niet alleen om de capaciteiten
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 02-03-2010 12:28)

@Bas
Er zijn plenty goede installateurs die de ballen verstand hebben van ventilatiedebieten. Er zit een heel verschil tussen iets kunnen ontwerpen en iets kunnen uitvoeren. Anders zou elke metselaar wel een ingenieurstitel hebben. En hoezo, bij een woning komt er geen installateur aan te pas want er is natuurlijk toevoer? Wie gaat de MV-box monteren dan? De stucadoor? Op zich is het prima dat je het ideaalbeeld nastreeft dat elke bouwende partij verstand moet hebben van het Bouwbesluit, maar zo werkt het gewoon niet. En bovendien, als iedereen zou doen wat hij moest doen, dan hadden we deze discussie niet. Want dan werd de bouwaanvraag uit deze casus compleet aangeleverd inclusief stroomschema's...
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-03-2010 12:52)

@Bas,

En wie bepaalt er dan wie een 'goede' installateur is? Zijn daar lijsten voor? :o)
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 13:06)

Dan is het geen goede installateur als die niet op de hoogte is van het Bouwbesluit.

Ik begrijp dat het voor jullie werkgelegenheid is.

Maar als zelfs in de NEN praktijkboeken wordt aanbevolen de ventilatieberekeningen in de voorwaarde van de bouwvergunning op te nemen omdat het in ontwerp stadium zinloos is, vraag ik mij af welk belang men dient.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 13:11)

Bovendien een goed adviesbureau ziet nu op de definitieve ventilatieberekening.

Een goed adviesbureau stopt niet met de werkzaamheden bij afgifte bouwvergunning.

Mijn punt, en punt van vraagsteller is, dan het vrij zinloos is om gegevens te vroeg te vragen. Wie heeft daar iets aan? Voor wie doe je het?

Stel ik geef lijstje met de ventilatiecapaciteiten, wat dan?

Dit gaat ook weer lekker nergens om.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Bas (datum: 02-03-2010 13:18)

Een gemeente is niet de partij en is ook niet deskundig om een goed installatieconcept te maken en te beoordelen.

Het enige zinvolle wat een gemeente kan doen is bij oplevering van het gebouw de minimale capaciteiten controleren met een meter. En dan val je terug op het Bouwbesluit en niet op de bouwvergunning.


Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
pino (datum: 02-03-2010 13:27)

Mogelijk heeft deze gemeente een vinkjes zetter in dienst die in de eerst instantie niets ander doet dan kijken of de stukken die op zijn/haar lijstje staan aanwezig zijn.


Meestal is een telefoontje met het afdelingshoofd voldoende indien je met de juiste argumentatie komt.
om dergelijke opmerkingen van tafel te krijgen
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 02-03-2010 13:43)

Waarom maak ik dan uberhaupt nog een bouwbesluittoets? BWT kan blijkbaar aan de hand van het Bouwbesluit alles op locatie controleren als ze dat willen. Of de EPC, ook zo'n leuke. De eerste ambtenaar die een EPC kan lezen moet volgens mij nog geboren worden. Ook maar achterwege laten dan?
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-03-2010 14:32)

Heren, jullie gooien het nu allemaal op de ambtenaar, maar vergeten jullie niet een beetje dat de EIS voor die berekeningen in de wet staat? Dat heeft Den Haag voor ons verzonnen. En wanneer je dan berichten hoort over scholen waarin het binnenklimaat ongezond is (ik noem maar een van de voorbeelden) wordt de eis ook niet voor niets gesteld.

De eis uit het Bouwbesluit is een basis-eis, helemaal niet moeilijk of oncontroleerbaar, maar een goede indicatie van het minimumniveau wat de wetgever vraagt. Wanneer je daar later in de uitvoering naar boven toe vanaf wilt wijken zal geen enkele toezichthouder daar een probleem van maken.

Maarreh, Bas, je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag waar we nu zo'n 'goede installateur' kunnen vinden. Wie geeft mij als opdrachtgever de garantie dat een installateur 'goed' is?

De meeste installateurs die ik berekeningen bij bouwaanvragen zie leveren (niet alleen voor ventilatie, ook voor andere zaken) maken zich er namelijk maar met een jantje van leiden vanaf. Die zullen toch niet onder het kopje 'goed' vallen?
En wat is 'goed'? Is een EP-opsteller die de moeilijk te ontdekken puntjes in een EP-berekening zodanig invult dat de EPC op 0,8 uitkomt, terwijl er in de praktijk nooit zo uitvoering aan zal worden gegeven een GOEDE installateur? Toegegeven, je moet er kennis van zaken voor hebben om dit zo te kunnen doen... maar de kennis hebben en haar op de goede manier toepassen zijn twee verschillende zaken.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Peter (datum: 02-03-2010 15:35)

Leon,

Kom maar op met elke EPC berekening. Wat een flauwe kul. Wij controleren deze altijd. Opvallend is wel dat de berekening daarna diverse keren moet worden aangepast omdat na onze opmerkingen de "per ongeluk" verkeerd ingevoerde gegevens leiden tot het niet halen van de vereiste waarde!!!
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 02-03-2010 16:19)

@Peter
Ok, mijn reactie was daar wat kort door de bocht. Neemt overigens niet weg dat je daarmee tot de minderheid behoort. Maar goed, we dwalen af.... :-)
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Peter (datum: 02-03-2010 17:17)

Ok Leon,

Je hebt misschien ook wel gelijk. Maar het is heel frustrerend dat heel vaak hier op het forum besproken wordt dat ambtenaren helemaal niks doen voor de leges. Maar het is jammer dat men iedereen over een kam scheert.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Jack , van SA (datum: 02-03-2010 17:17)

Jongens, jongens ... als je dit zo leest zakt de moed in m'n schoenen.

Aanvrager bouwvergunning resp. opdrachtgever is verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen in het bouwbesluit; niet de gemeente die steekproefsgewijs e.e.a. controleert en de aanvrager al dan niet op z'n fouten wijst. Neem die verantwoordelijkheid dan ook; het lijkt mij tevens in het belang van je relatie met opdrachtgever dat je de bouwaanvraag zo goed en compleet mogelijk indient.

... en nee, ik werk niet bij 'n gemeente!
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 02-03-2010 18:02)

Daar sluit ik me bij aan Jack. Meer woorden wil ik er eigenlijk ook niet aan vuil maken, dit eindigt toch in een welles-nietes-verhaal terwijl de oorspronkelijke vraag al lang en breed beantwoord is.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Roy (datum: 02-03-2010 18:24)

Als ik Bas moet geloven is een enkele tekst op tekening voldoende: Gebouw dient te voldoen aan het bouwbesluit.

Vervolgens zal dan de aannemer en zijn onderaannemers er voor zorgen dat het gebouw voldoet aan het bouwbesluit.

Het gaat bij zo een stromingsschema niet alleen over de ventilatiecapaciteit, maar ook over de regelbaarheid, stromingsrichting, plaats van de opening en de luchtkwaliteit.

En deze eisen die in bouwbesluit zijn opgenomen zijn vaak bij een installateur niet bekend!
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
pino (datum: 02-03-2010 20:36)

zeker Bij kantoorpanden bestemd voor de verhuur worden veel zaken zo lang mogelijk uitgesteld tot er een huurder is cq de beslissing moet worden genomen omdat er met de bouw is begonnen.

Gedetaileerd uitwerken van plannen is niet gratis
En zonde van ieders tijd tot je een behoorlijke zekerheid hebt dat je zo ongeveer de definitieven versie hebt.

In dergelijke gevallen is het na overleg meestal wel mogelijk de het definitief aanleven van bepaalde stukken uit te stellen
Het is dan ook erg jammer dat mondeling overleg wat dat betreft niet een wat formelere basis heeft.
waar de belanghebbende partijen op aangesproken kunnen worden.


ter zijde
Die vinkjes zetters bestaan overigens echt.
Af en toe krijg wij een dergelijke lijst toegezonden (compleet met vinkjes)
Waarvan uit alles blijkt dat de door ons gemaakte stukken alleen aan de onderhoeken en de kaften beoordeeld zijn


Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
peter (datum: 02-03-2010 22:22)

Pino,

Geef maar de gemeentes maar eens door dan waar dat zo werkt.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-03-2010 11:37)

@pino,

Zou kunnen, gemeenten kunnen daar prioriteiten in stellen, maar dan vraag ik me toch echt af waarom ze jou hun toetsingsformulieren gaan sturen?

En daarnaast, aan een vinkje kun je niet zien hoe diepgaand er getoetst is.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
pino (datum: 04-03-2010 08:22)

@ Bolte, Je kan aan de hand van iemands opmerkingen/vragen best redelijk beoordelen of de stukken zijn gelezen.

Maar we dwalen af de vraag was of er perse een berekening moet worden gemaakt op basis van de bouwbesluit eisen

Terwijl deze in een later stadium vaak weer overhoop moet omdat er meer gegevens bekend worden over de toekomstige gebruikers
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Leon (datum: 04-03-2010 08:41)

Wat heeft het gebruik te maken met bouwaanvraag? We hebben het hier over een BOUWvergunning. Je zult hoe dan ook een gebruiksfunctie (in deze case wordt dat dus de kantoorfunctie) aan moeten kennen, anders kun je de boel onmogelijk aanvragen. Wil je flexibel blijven, vraag dan de boel aan op VG-niveau, maar dan zul je nog moeten voorzien in zaken als sanitaire groepen. Daar kun je prima een ventilatieberekening aan hangen.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
pino (datum: 04-03-2010 09:19)

Niemand beweerd dat het berekenen een probleem is.
Alleen dat dit tijd en moeite kost
en dat het zonde is van je tijd als je het voor het definitief stadium opnieuw moet doen.

Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-03-2010 15:37)

En waarom zou dat de gegevens overhoop moeten gooien? Juist daarom worden kantoorgebouwen vaak 'oningedeeld' aangevraagd. Dan kun je op VG-niveau en VR-niveau globaal toetsen, en neem je een voorwaarde in je vergunning op dat bij de indeling in ruimtes er alsnog een uitgebreidere berekening wordt overlegd.

Maar ja, dat moet je als aanvrager natuurlijk ook maar net weten...
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
pino (datum: 04-03-2010 16:04)

Globaal toetsen is net zoiets als een beetje zwanger zijn


Maar om toch verder te kunnen wordt er inderdaad weer een rapportje geproduceerd
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-03-2010 16:11)

Kulvergelijking, want als je zo'n stick in de zeik knalt weet je toch ook nog niet of het een jongetje of meisje wordt? :o)

Ik moet het anders zeggen. De INDELING is globaal, de toets is net zo diepgaand als bij een volledige inrichting. Je hoeft alleen niet alle kleine ruimtes door te rekenen maar kunt met grotere stukken 'kantoortuin' werken.

Lijkt me heel wenselijk.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
pino (datum: 04-03-2010 16:12)

En het "dat moet je maar net weten" is inderdaad een levensgroot groot probleem.
Zowel voor de gemeente als de aanvrager

Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-03-2010 09:31)

Tja, maar wanneer je het 'de aanvrager bepaalt' principe hoog hebt zitten, en de aanvrager daarnaast nog eens een professionele partij is waarvan je toch enige kennis van de werking van het bouwbesluit verwacht...

Je kunt gaan klagen over oplossingen waarmee de gemeente komt, of je kunt zelf een oplossing verzinnen die voor beide partijen 'werkt'. Pro-actief meedenken.
Re: Mag gemeente Ventilatieberekening eisen
Naam:
Mar_10 (datum: 06-03-2010 10:10)

Reactie op diverse reacties waarbij ik probeer inzichtelijk te maken dat dergelijke gevraagde gegevens (ventilatie ?capaciteitsberekening c.q. balansberekening , ventilatie -luchtstroomschema en de toe te passen ventilatie voorzieningen) bij het aanvragen van een bouwvergunning benodigd zijn om deze volledig en naar behoren te kunnen toetsen aan de voorschriften uit het Bouwbesluit. Ze vormen de aanvullende gegevens die de bouwvergunning inhoudelijk tot waardig document complementeren.
Daarnaast wil ik het nut voor de bouwpartners aannemelijk maken. Het nut wordt nl. bewezen als deze gegevens als leidraad op het juiste tijdstip gehanteerd worden. Het zijn bij uitstek documenten om (optimaal) te kunnen bouwen volgens een vooraf, tussendoor -en achteraf controleerbare bepaalde kwaliteit c.q. uitvoeringsniveau. Ze geven de wijze aan waarmee en waarop dit bereikt zal worden. Dus zoals e.e.a. tot stand zal komen volgens een vooraf gedocumenteerd verantwoorde specificatie. Dit is van groot belang voor alle bouwpartners die bij het tot stand komen van een bouwproject (woning, gebouw en/of bouwwerk) betrokken. Ze maken het mogelijk om zodoende een weloverwogen keuze te kunnen maken uit de overwegend samenhangende voorzieningen. Deze zijn benodigd zijn om uiteindelijk aan de bouwvergunning en het Bouwbesluit te kunnen voldoen.
Bij de planvorming, de bouwplantoetsing, de prijsstelling, de aanbesteding, de uitvoering en de controle bij zowel tussentijds als ook bij de oplevering, zijn de documenten die bij de totstandkoming van de bouwvergunning onderdeel hiervan uitmaken, mede waardevolle gegevens welke structureel sturing kunnen geven aan het goed verloop van het bouwproces. Opdat wordt voorkomen dat onnodige omissies ontstaan in het in uitvoering genomen bouwproject.
Het zijn van mij slechts enkele waarnemingen, welke zijn opgetekend vanuit in de praktijk verkregen ervaringen.
De noodzaak en het nut van bij de bouwaanvraag in te dienen gegevens omtrent ventilatie -capaciteitsberekening, ventilatie -luchtstroomschema en de toe te passen ventilatie voorzieningen.
De wettelijke noodzaak van indiening bij de bouwaanvraag is (02-03-2010 09:48) door J. Bolte van Yacht reeds aangegeven. Uit ervaring weet ik dat het per gemeente kan verschillen of men hier al dan niet om vraagt. Echter alleen al om feit dat tekeningen en berekeningen alsook de uitvoering van het bouwproject volgens de bouwvergunning moet kunnen geschieden, dienen daartoe structurele keuzes vooraf aan het indienen van de bouwaanvraag gemaakt en eenduidig verwerkt te zijn in de documenten die uiteindelijk aan de gevraagde bouwvergunning daarmee een volledige invulling geven.
Als voorbeeld geef ik hierbij aan dat wanneer niet voor het indienen van de aanvraag om bouwvergunning structurele keuzes gemaakt en verwerkt zijn in de daartoe dienende documenten, dit zeer vaak lijdt tot een teleurstellend resultaat. Indien nl. de ventilatieroosters niet op tekening zijn aangegeven en daardoor bovendien niet het fabricaat c.q. en/of het daarbij behorende ventilatiecapaciteit per strekkende meter, kun je je voorstellen dat daardoor de glasleverancier bij het inmeten van glasmaat geen rekening houdt met het in het raam en/of kozijn (juiste qua ventilatiecapaciteit) op te nemen ventilatierooster. Het herstellen van de omissie is uiteraard kostbaar. Als hij er wel rekening mee houdt, dan zijn de gegevens die daarvoor benodigd zijn dezelfde als bij de aanvraag om bouwvergunning. Dus is het daarom verstandig om van meet af aan deze gegevens mee te nemen in de aanvraag om bouwvergunning!
Ook is van belang na de productie van de ventilatie -capaciteitsberekening de daartoe geschikte ventilatierooster(s) qua ventilatiecapaciteit per strekkende meter te kiezen in relatie tot de beschikbare breedte in de glassponning in samenhang met de benodigde lengte aan ventilatierooster(s)

Ventilatie overstroomvoorzieningen
Als de binnendeurkozijnen gesteld worden is het belangrijk te weten hoe groot de blijvende open ruimte (spleet) onder de deuren moet zijn om te kunnen voorzien in een overstroom voor ventilatielucht. Dit om te voorkomen dat voor de oplevering bv. de deuren met 20 mm ingekort moeten worden. De daartoe dienende gegevens worden gegenereerd in de ventilatie- capaciteitsberekening (ventilatie- balansberekening) met het daarbij behorende ventilatiestroomschema. Dit zijn dezelfde gegevens als die benodigd zijn voor de aanvraag om bouwvergunning. Dus is het wederom verstandig deze gegevens van meet af aan mee te nemen in de aanvraag om bouwvergunning!
Tevens zijn daartoe op dat moment eveneens gegevens benodigd t.a.v. de toe te passen soort en hoogte van de vloerafwerking.

Aan en afvoerpunten ventilatielucht
Door de aan- en afvoerpunten op tekening aan te geven zal of kan een ieder daarmee gedurende het bouwproces rekening houden, wat het uiteindelijk de te bereiken resultaten ten goede zal komen, zonder daartoe onnodige extra kosten te hoeven maken! Zo is o.a. van belang dat de aan- en afvoer voorzieningen niet worden toegepast in de uitwendige scheidingsconstructie (gevel -en dakdelen) van de gebruiksfunctie binnen 2 meter loodrecht gemeten uit de perceelsgrens . Dit is te lezen in het Bouwbesluit, artikel 3.52 lid 4. Ook is het van belang om de aan en afvoerpunten niet te dicht bij elkaar te positioneren. Hierin moeten tevens de rookgasafvoer betrokken worden. Voor de controle hierop is de zgn. verdunningsfactor ingevoerd. Aan de hand van de formule voor de verdunningsfactor kan gecontroleerd worden of de onderlinge afstanden voldoende is.

Bouwvergunning (kopie) op het bouwperceel en voortduren raadplegen tijdens het bouwproces
Het is wel zaak wanneer e.e.a. is vergund, om deze bouwvergunning (een kopie daarvan) met bijbehorende documenten op het bouwperceel aanwezig te hebben en/of te benutten bij de aanvraag van offertes en het doen van bestellingen van bouw- en installatiematerialen. Vaak wordt dit vergeten! Daardoor ontstaan onnodige omissies in het bouwproces en worden door bouwpartners beoogde doelen niet zondermeer gehaald.

Controle op het uitgevoerde bouwproject
Als uiteindelijk het bouwproject wordt opgeleverd, kunnen aan de hand van voornoemde gegevens (de ventilatie -capaciteitsberekening c.q. balansberekening , het ventilatie -luchtstroomschema en de toe te passen ventilatie voorzieningen) eenvoudig gecontroleerd worden of deze toepassing hebben gekregen. Als dan ook nog een inregelrapport beschikbaar is, kan eenvoudig verantwoord gecontroleerd worden of ook aan de minimale eis uit het Bouwbesluit wordt voldaan. Vervolgens kunnen deze bevindingen in het opleveringrapport worden opgenomen. Op deze wijze wordt waardig met de belangen van de eigenaar/gebruiker van het bouwwerk omgegaan en zal e.e.a. een professionelere indruk van de bouwpartners aan de dag brengen, zonder onnodig nawerk.
Rol van de installateur
De rol van de installateur is niet anders dan het maken van een gespecialiseerde berekening om te kunnen bepalen welke mechanische ventilatie-unit met bijbehorend buizenstelsel benodigd is om aan de in het ventilatie -balansberekening bepaalde minimaal te behalen ventilatiebieten te kunnen voldoen. Na uitvoering levert hij een inregelrapport aan om inzichtelijk te kunnen maken dat hieraan wordt voldaan. De berekeningen van installateur hebben een specifiek doel. Ze zijn benodigd om te kunnen bepalen hoe de installatie uitgevoerd moet worden om aan de eerder bepaalde minimale eis te kunnen voldoen. Het inregelrapport is uiteindelijk een verantwoording over de behaalde resultaten.
Of de installateur al dan volledig op de hoogte van de bouwbesluit eisen is hierdoor minder relevant, als hij tenminste het installatiewerk uitvoert zoals dit is vergund wordt immers automatisch aan de bouwregelgeving voldaan!
Controle door bouwinspecteur van de gemeente
De eventuele controle op het uitgevoerde bouw en installatiewerkzaamheden door de bouwinspecteur van de gemeente kan vervolgens eenvoudig en effici?nt uitgevoerd worden. Wie vreest voor zijn oordeel moet toch over het algemeen eerst bij hem zelf te rade gaan. Het is immers de taak van bouwer om te bouwen volgens de bouwvergunning en de eisen uit het Bouwbesluit!
Doe je voordeel hiermee. Er is inmiddels voor je bedacht dat je mede verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van onze duurzame samenleving waarvan veilige, gezonde, bruikbare en energiezuinige bouwwerken een deel van uitmaken!
Tot dan.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl