Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: hoogte noodoverstort
Naam: Sander (datum: 12-02-2010 12:32)

Bij een appartementen complex is er geen noodoverstort aanwezig, en is de gehele dakrand verlaagd uitgevoerd en dient zodoende als overstort (bestaande situatie). De afvoeren zijn in het midden van het dak gesitueerd en op een aantal plaatsen is de ballastlaag(tegels/grind) even hoog als de dakrand. Hoe hoog moet deze dakrand minimaal zijn, gerekend vanaf de ballastlaag? Zijn hier richtlijnen voor?
Reageer
Re: hoogte noodoverstort
Naam:
kees (datum: 12-02-2010 18:44)

Is het een zwaar (beton) of en licht (hout) dak.
Bij een zwaar dak is het risico gering.
Ala dat het geval is dan is het risco gering.
De doorbuiging ten gevolge van waterbelasting bij een zwaar (beton) dak is gering.
Alleen met een berekening is het dak en de noodoverlopen te controleren.
Daarvoor is nogal wat input nodig.
Een plat dak zonder hogere delen moet berekend zijn op minimaal 0,56 kN/m2 sneeuwbelasting.
Dat is 56 mm water.
Veelal wordt er uitgegaan van 1 kN/m2.
Dat is dan 100 mm water.
Bij een afschot kan gemakshalve het gemiddelde van de waterhoogte worden aangehouden.
Waarscchijnlijk kom je met deze informatie niet echt verder.
Er zal wellicht een constructief advisuer aan et pas moeten komen.
Als er geen gedetailleerde gegevens van de bestaande constructie beschikbaar zijn dan zou ik uitgaan van een maximaal gemiddelde waterhoogte van circa 56 mm.
Re: hoogte noodoverstort
Naam:
goud (datum: 12-02-2010 23:40)

Bij toepassing van grind als ballastlaag bestaat er een risico dat grind over de dakrand waait. In een vakblad lees ik dat in NPR 6708 ( Nederlandse Praktijkrichtlijn) gebaseerd op NEN 6707 vermeld is een dakrandhoogte van tenminste 120 mm (gemeten vanaf bovenzijde van de grindbalastlaag)
Indien de 120 mm hoogte niet haalbaar is dan dienen er tegels langs de dakrand te worden gelegd. De hoogte van de dakrand dient dan tenminste 20 mm te zijn t.o.v. de bovenzijde van de tegels.
Opgemerkt zij nog dat de breedte van de tegelzone afhanklijk is van de windstuwdruk op betreffende hoogte en van de locatie in Nederland ( gebied 1,2 of 3 en bebouwd of onbebouwd)

Re: hoogte noodoverstort
Naam:
Sander (datum: 15-02-2010 12:11)

Dank voor de reacties. Het is een houten dak van ca. 10mx10m. De dakrand aan voor- en achterzijde zijn voldoende hoog (min 120mm) uitgevoerd. De dakrand aan de zijgevels zijn minimaal 40mm hoog vanaf de dakbedekking gerekend. De ballastlaag en windhoeken liggen dan op enkele plaatsen op gelijke hoogte. De zijgevels doen dus dienst als noodoverstort en het grind ligt 30cm van de lage dakrand af. Is dit acceptabel? Gelet op de voorstaande reactie is het wenselijk om deze rand te voorzien van tegels om het grind niet van de dakrand af te laten waaien.

Re: hoogte noodoverstort
Naam:
Klaas (datum: 15-02-2010 14:52)

Dat laatste lijkt mij correct voorzover dat uit de informatie is af te leiden. Langs de randen van daken moet er gerekend worden met verhoogde windkrachten.
Re: hoogte noodoverstort
Naam:
Leon (datum: 15-02-2010 15:46)

De afmeting van het grind is ook van invloed op de windgevoeligheid. Hoe groter/zwaarder de kiezels, hoe minder kans op het wegwaaien. Definitief uitsluitsel over het al dan niet voldoen van de overstorten kan alleen door een contructeur bepaald worden, via een forum is het onmogelijk om daar harde uitspraken over te doen. Daar moet wel bij gezegd worden dat ik in dit geval niet direct problemen voorzie. Vanwaar eigenlijk je vraag? Verrouw je de boel niet?
Re: hoogte noodoverstort
Naam:
Sander (datum: 16-02-2010 10:08)

Ik heb een situatie waar een zijgevel dakrand als noodoverstort wordt gebruikt nog niet meegemaakt. Mijn gevoel zegt dat zo'n dakrand te laag is. Maar ik kan hier zo geen richtlijnen over vinden, deze gaan meer over de afmeting van de noodoverstort zelf n.a.l.v. de berekening van de constructeur. En voordat eventueel dakranden opgehoogd gaan worden en afdekkappen aangepast dienen te worden wil ik graag weten of dit dus wel noodzakelijk is. De vraag is dus of bovenkant ballastlaag (tegels) op gelijke hoogte mag liggen als bovenkant dakrand die dient als noodoverstort.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl