Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: woningscheidend; 55 procent
Naam: Tjabbe (datum: 05-02-2010 18:54)

Ten eerste wil ik de heren bedanken voor de reacties op mijn probleemstelling van vorige week, over het wel of niet toepassen van de 55% norm.

J. Bolte, Je had het over de toetsing van de uitbouw als zijnde nieuwbouw. Dit kwam, volgens jou, door de forse grote van de uibouw.
Door de grootte van de uitbouw moet ik dus op woningniveau het bouwbesluit toetsen voor wat betreft de 55 % norm, dus bestaande bouw en uitbouw samen? Of: moet ik voor alleen de aanbouw de 55% regeling toepassen.
Ik ga trouwens in de bestaande bouw ook een aantal gebouwdelen (wanden) verwijderen verplaatsen enz).

Mijn nieuwe vraag is:
Ik wil het hoofdgebouw horizontaal splitsen, dit is toegestaan in het BP, de BG van het hoofdgebouw wordt woning 1, de verdiepingen daarboven en de aanbouw worden woning 2, Er is dus bestaande bouw die woningscheidend wordt en er is bestaande bouw waar een nieuwbouw aanvast wordt gebouwd. Aan welke woningscheidende eisen moet ik voldoen? En moet ik dat eigenlijk wel, mag ik niet gewoon een gedeelte verhuren als zelfstandige woonruimte zonder bouwtechnisch woning scheidende maatregelen te treffen.
Reageer
Re: woningscheidend; 55 procent
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-02-2010 23:11)

op het 'daar gaan we weer' gevaar af...

Het is belangrijk om te weten of het een aanbouw is met doorgangen, of een uitbouw van een bestaande ruimte (waarbij de ruimte dus doorloopt).
De 55% eis geldt (volgens mijn theorie) alleen voor het gedeelte wat onder het 'bouwen', dus het veranderen, valt. De meningen zijn erover verdeeld, maar bij een uitbouw 'verander' je mijns inziens de ruimte, dus het 'bouwen' gaat niet alleen over het gedeelte wat je fysiek bijbouwt, maar ook over de ruimtes die je daarmee vergroot. Maar daarbij houdt het dan ook op, het heeft geen zin om het GO van de complete woning mee te nemen, of VG's in de bestaande gedeeltes te gaan bepalen. Die 55% zou naar mijn uitleg van art. 4 Ww dus alleen gelden voor het 'bouwen'

Daarnaast heb je ook eisen (daglicht, ventilatie) die op VG en VR-niveau worden gegeven. Wanneer je beredeneert dat je bouwen ook de achterliggende ruimte veranderd, moet je de eis dus bepalen op grond van de oppervlakte van de hele veranderde ruimte.

Wanneer je uitbreiding op zichzelf bezien al erg groot is, kan de gemeente bepalen dat dit niet valt onder 'gedeeltelijk vergroten of veranderen', maar onder het 'oprichten', en op dat moment zijn er geen ontheffingsmogelijkheden meer voor die nieuwbouw.

Ik zou jullie echt aan willen raden het volgende document door te lezen, heb hem al eens eerder gepost. Is van dhr. van Overveld, die het Bouwbesluit zowat geschreven heeft. Ook is hij auteur van bijv. het praktijkboek bouwbesluit, waar ook vaak en graag uit geput wordt.

http://www.bouwbesluit.nl/artikelen/Brip%20090708.pdf

Eerste gedeelte gaat over ontheffen, tweede gedeelte gaat over toepassing van artikel 4 Woningwet, wat is 'nieuw', wat is 'bouwen'.

Ik ga er zelf verder niet zo heel veel woorden meer aan besteden, uit de vorige topics blijkt ook wel dat we verdeeld zijn in onze mening.
Re: woningscheidend; 55 procent
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 05-02-2010 23:16)

Heb je overigens al nagevraagd of het splitsen kan, of je gemeente bijv. een huisvestingsverordening heeft?
Re: woningscheidend; 55 procent
Naam:
Tjabbe (datum: 06-02-2010 14:21)

Maar nog een opmerking:
Hoe kan ik nu alleen het nieuw te bouwen toetsen aan 55%? Dat slaat nergens op. Als ik alleen een WC aanbouw, dan zou ik alleen die WC getoetst moeten worden? Dus 55% van die WC verblijfsgebied.

Ik ga denk ik eerst indienen als uitbouw van bestaande bouw, dus 1 VR zoals die omschreven is in BB bestaande bouw. (mag ik dan trouwens wel bv keukens en slaapkamers benoemen in het nieuwe gedeelte?)
Als dan blijkt dat het nieuwe gedeelte een nieuw op te richten gebouw is dan ga ik alleen het nieuwe gedeelte toetsen als zijnde nieuwbouw.
Goede strategie?

Dat was een heel verhelderend PDFje, die kan ik vaker gebruiken.
Dank daarvoor.
Re: woningscheidend; 55 procent
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-02-2010 12:14)

Je kunt daarbij vreemde situaties krijgen, inderdaad, maar daarom is er ook de ontheffingsmogelijkheid. Wanneer de eis nergens op slaat, of haar functie verliest, kan de gemeente haar laten vervallen op die manier.

Wel grappig om te zien dat ze bij de 'overige functie' wel over dit soort situaties hebben nagedacht (4.21 lid 5). Kun je aan zien dat de eisen voor nieuwbouw zijn geschreven met een compleet nieuw gebouw in gedachte.

Je kunt nog leukere casussen verzinnen. Stel bijvoorbeeld dat toiletblokje sluit het enige raam voor de achterliggende ruimte af, die nou toevallig een slaapkamer is. Of het toilet is onderdeel van een grotere uitbouw, en het overblijvende raam is in verhouding wel erg klein voor de nieuwe vergrote ruimte.

De problematiek zit hem ook niet zozeer in het aanbouwtje, maar over hoe je omgaat met wat er overblijft. Wat valt nog onder 'bouwen' en wat is 'bestaand'. Daarop gaat van Overveld dus leuk in.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl