Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ventilatierooster boven afzuigkap eigen perceel
Naam: Caroline (datum: 22-01-2010 17:11)

In een nieuwbouwplan wil men de afvoer van de afzuigkap direct via de gevel afvoeren. De afstand tot de perceelgrenzen is bijna 3mtr dus volgens mij voldoende. De doorvoer is echter gelegen onder een kozijn met een rooster voor de bovengelegen slaapkamer.
Ikzelf vind het niet handig. Vraag is of er regels zijn die deze mogelijkheid verbieden?
alvast bedankt
Reageer
Re: ventilatierooster boven afzuigkap eigen perceel
Naam:
Goud (datum: 23-01-2010 15:18)

De uimonding van een wasemkap moet bij nieuwbouw voldoen aan de bouwregelgeving te weten het Bouwbesluit.De gemeent ( afd. Bouwtoezicht) ziet toe op de naleving van de bouwregelgeving.
Avies:
Bij het bouwtoezicht na te vragen of het uitmondingspunt van de wasemkap voldoet aan de voorschriften.
Re: ventilatierooster boven afzuigkap eigen perceel
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 24-01-2010 20:55)

De uitmonding van en ventilatievoorziening moet vollden aan de zgn. verdunningsfactor. die afzuigkap zal daar warschijnlijk niet aan voldoen.

Nu wil het probleem dat de verdunningsfactor een van de minder doordachte en gehandhaafde onderdelen van het Bouwbesluit is. zo kun je je afvragen of die afzuigkap wel een ventilatievoorziening is in de zin van het Bouwbesluit (zie de definities in de NEN 1087).



Re: ventilatierooster boven afzuigkap eigen perceel
Naam:
Caroline (datum: 25-01-2010 10:51)

Ik kan in de norm niet expliciet vinden of een afzuigkap er wel of niet onder valt. En daar verschillen de meningen nogal over. Op het platform woninginstallaties reken ze hem wel mee, maar een bevriende adviseur weer niet. Dus wat is nu juist? (de gemeente wil ik niet vragen)

Als het wel zo zou zijn en ik de maximale ventilatie mbv de verdunningsfactor bereken kom ik in mijn geval rond de 40dm3/s. Een afzuigkap haalt, mijn inziens meer als 150. Dus voldoet deze situatie niet.
Re: ventilatierooster boven afzuigkap eigen perceel
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 25-01-2010 19:41)

Volgens de letterlijke teksten geld de verdunningsfactor niet voor een afzuigkap zolang die geen onderdeel uitmaakt van het reguliere ventilatiesysteem. Nu is goed lezen niet zo eenvoudig, er zijn dus veel mensen die er anders over denken.

Ik heb ook eens een discussie gehad met de normcommissie, o.a. over de verschillende bepalingsmethoden (NEN 2757 en NEN 1087 verschillen onderling!). Daar kwam uit dat het niet de bedoeling is om die normen al te letterlijk te nemen. Het is dus gissen wat de wetgever bedoeld heeft. In eerste instantie zou je dan denken dat een afzuigkap er wel onder zou moeten vallen, maar als je bedenkt dat de verdunningsfactor is geschreven uit oogpunt van gezondheid, zou je weer zeggen van niet. Het is immers wel vervelend om je eigen spruitjes te ruiken maar schadelijk vord e gezondheid lijkt mij weer wat overdreven.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl