Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment?
Naam: Peter (datum: 20-01-2010 10:28)

Bij een verbouwing van een kantoorgebouw naar een gezondheidszorgfunctie (op deze manier aangevraagd), hebben wij een discussie met de brandweer.
De gezondheidszorg is voor nazorg voor mensen die nog niet naar huis kunnen, maar NIET aan bed gebonden zijn.
In dit gebied is tevens een "woonkamer" welke wij als bijeenkomstfunctie beschouwd hebben.
De brandweer eist nu, dat deze woonkamer als subcompartiment uitgevoerd dient te worden.
Is dit correct? en op basis waarvan zou dit geeist kunnen worden.
Want volgens ons is dit volgens de wet niet noodzakelijk.
Feitelijk gezien hoeven de kamers zelfs niet als subcompartiment uitgevoerd te worden, aangezien voor "andere gedeeltes" geen eisen gelden. Dit hebben wij echter wel gedaan, aangezien de mensen er wel slapen.

Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegen aan kijken.
Reageer
Re: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-01-2010 12:42)

Lijkt me niet goed beoordeeld door de brandweer. Tabel 2.115 in het bouwbesluit geeft duidelijk aan dat er voor 'andere gedeeltes' van de gezondheidszorgfunctie geen eisen m.b.t. sub-compartimentering zijn opgelegd.

art. 2.116 geeft wel een eis, maar die is alleen voor woningen en logiesgebouwen aangestuurd...

Het maakt ook verder niet zoveel uit of je die ruimte nu gezonheidszorgfunctie of bijv. bijeenkomstfunctie geeft, de eis blijft niet van toepassing.
Re: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-01-2010 12:43)

Misschien dat de brandweer op het verkeerde been is gezet door het gebruik van het woord 'woonkamer'? Wellicht dat je er dan beter de functie 'bijeenkomst' of 'gezondheidszorg' aan kunt hangen om verwarring te voorkomen.
Re: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-01-2010 12:49)

Lees ik het overigens wel goed dat de mensen in die 'woonkamers' ook kunnen slapen? Dan zou je nog een ander probleem kunnen hebben, omdat het stuurartikel 2.115 in lid 1 zegt dat een 'gebouw waarin geslapen wordt' een indeling in sub-bc's moet kennen.

Omdat er in 2.115 geen lid 3 is (zoals bijv. bij art. 2.38) is het eerste lid OOK van toepassing op functies waar wel geslapen wordt, maar die op grond van hun omschrijving geen prestatie-eis toegewezen hebben gekregen. Wanneer je dus in bijv. een kantoor een slaapruimte maakt, kan de brandweer op grond van de functionele eis eisen dat er toch een sub-bc in komt.
Re: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment
Naam:
Peter (datum: 20-01-2010 14:26)

Er staat woonkamer/keuken in.
Verblijfsgebied zou inderdaad wellicht beter zijn geweest.
Er wordt echter niet in geslapen, hetgeen ook absoluut niet uit de tekening zou kunnen blijken.

Wij hebben zelf echter ook het idee dat het niet noodzakelijk is, hiervan een subcompartiment te maken.
(overigens kom ik inderdaad terug op het feit dat de slaapkamers conform het bouwbesluit, vanwege het slapen inderdaad wel als subc. gezien moeten worden)

Wel vreemd eigenlijk dat indien de hele verdieping als logiesfunctie beschouwd wordt, dus ook de "woonkamer" dan wel ineens een eis voor subcompartimentering vereist is.

Re: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-01-2010 15:14)

komt omdat er in een ziekenhuis betere voorzieningen om te evacueren zijn (bijv. horizontale ontvluchting, bredere gangen). Ook wordt je daar geholpen met vluchten door daartoe geinstrueerd personeel, in tegenstelling tot in een hotel. En er is bijna voortdurend toezicht zodat een brand snel ontdekt kan worden.
Re: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment
Naam:
Duiveltje (datum: 29-01-2010 09:44)

In par 2.4 van de nota van toelichting staat een voorbeeld genoemd van een sporthal die ook geschikt zou moeten zijn voor andere doeleinden. Hier wordt dezelfde hal getoetst aan meerdere gebruiksfuncties. Als je dit op het bovenstaande betrekt, lijkt het zinvol niet alleen aan gezondheidszorg te toetsen, maar ook aan logies. in dat kader wordt naast art. 2.116 lid 1, ook lid 2 aangestuurd en ligt de woonkamer in een verblijfsgebied.
Re: gezamenlijk VG gezondheidszorg subcompartiment
Naam:
Duiveltje (datum: 29-01-2010 09:50)

Zie in het kader van bovenstaande ook de opmerking over wonen in de artikelsgewijze toelichting over gezondheidszorgfunctie.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl