Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Wet dwangsom
Naam: Peter (datum: 12-01-2010 17:58)

Het is verstandig om je te verdiepen in de "Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen" als burgemeester en wethouders te laat zijn met hun beslissing.

Tot nu toe had een te late beslissing meestal geen nadelige gevolgen voor de gemeenten omdat het zogenaamde "termijnen van orde" waren (zie ook in veel antwoorden op deze helpdesk).

Vanaf 1 oktober 2009 is dit anders en moeten de gemeenten onder bepaalde voorwaarden een "boete" betalen als ze te laat zijn. Zelf heb ik al een aantal dwangsomprocedures met succes doorlopen (brengt ? 1260 per keer op).
Reageer
Re: Wet dwangsom
Naam:
Kees (datum: 12-01-2010 20:37)

Gewoon altijd proberen op tijd de zaak af te werken.
Voor een enkel geval zou ik mij niet druk maken om die paar centen.
Het zijn peanuts in vergelijking tot de legesinkomsten.
Re: Wet dwangsom
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-01-2010 00:05)

En vergeet niet dat de gemeente ook negatief kan reageren wanneer je ze dwingt een besluit te nemen.

Gemeenten hebben ondertussen ook door hoe de Wd werkt, en zullen voor 'haalbare' aanvragen de termijn van orde in de eerste 8 weken gaan verdagen met de nodige extra termijn. Dan zijn ze van het probleem af. Onder de Wabo wordt dit binnen 6 weken, maar de mogelijkheid blijft bestaan, en de gemeenten mogen in redelijheid zelf bepalen met hoe lang ze de termijn oprekken.
Re: Wet dwangsom
Naam:
Henk (datum: 13-01-2010 08:25)

Bolte,

Dat mag geen rol spelen en is regelrechte chantage. Ook politiek zet men hoog in, in die wet.

Enkele rechters geven de aanvragers die de dwangsom opleggen bijzonder snel gelijk. In een recente uitspraak is de dwangsom opgetrokken tot zelfs 10.000 euro door de rechtbank.

De dwangsom is dus wel degelijk een effectief middel.

Een weigering die niet voldoende gemotiveerd is en onder dwang van een dwangsom tot stand komt, is de verwachting dat de rechtbank daar al helemaal niet zachtzinnig mee om zal gaan.


Re: Wet dwangsom
Naam:
Henk (datum: 13-01-2010 08:33)

Heb het voor je opgezocht:

http://www.omgevingsvergunning.com/newspad/newsletter.asp?article=1510

Opgetrokken dus tot 15.000 voor iets waarbij economisch belang zeer beperkt is.

Moet je voorstellen tot welk bedrag dit kan oplopen bij belangrijke projecten.
Vergeet ook niet dat de Raad bij belangrijke projecten iets te vinden heeft. Ik zou daar maar heel voorzichtig zijn in je handelen en uitspraken hierover.
Recent is overigens ook een gemeente aansprakelijk gesteld en tot schadevergoeding geoordeeld tot het verlenen van een bouwvergunning die verkeerd getoetst was.

Het niet meer aansprakelijk kunnen stellen van de gemeente, neemt dus een drastische wending aan gezien de laatste rechtelijke uitspraken.
Re: Wet dwangsom
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-01-2010 10:41)

In je artikel staat letterlijk:

"De rechtbank heeft in deze uitspraken het betrokken bestuurorgaan opgedragen binnen twee weken alsnog het besluit te nemen en heeft op overschrijding van deze termijn een dwangsom gesteld van ? 100,= per dag met een maximum van ? 15.000,="

Ik denk dat die gemeente wel binnen 2 weken zal reageren, en ook in dit geval is een negatieve uitspraak een uitspraak.

Ik denk dat je je eerst af moet vragen WAAROM de gemeente er langer over doet dan de termijn van orde. Dat kan liggen aan de gemeente zelf, maar ook aan de aanvrager. Wanneer de gemeente er alles aan gedaan heeft om de aanvraag op tijd af te krijgen, maar de aanvrager heeft lopen lanterfanten, moet je niet vreemd staan te kijken wanneer het besluit negatief is.

Maar zoals gezegd, gemeenten zullen nu meer en meer van hun verdagingsmogelijkheid gebruik gaan maken.
Re: Wet dwangsom
Naam:
Henk (datum: 13-01-2010 17:46)

ook een negatief besluit dient goed gemotiveerd worden. 2 weken is krap, zeker wanneer iets door de Raad besloten moet worden.

Uiteraard wanneer blijkt dat er niet goed gemotiveerd is of door verkeerde mensen het besluit ondertekent is, dan kun je niet alleen de dwangsom innen, maar ook nog eens aansprakelijk stellen voor de beginselen voor behoorlijk bestuur en daar schade uit claimen.

Verre dus van onverstandig om het zo ver te laten komen. Tevens mag een gemeente nooit haar machtspositie misbruiken door te dreigen met negatieve besluiten.
Dat jij dit als toetser zijnde zo stelt, vindt ik overigens een kwalijke zaak.
De wetten zijn op een eerlijke manier tot stand gekomen en daar dient een gemeente aan te houden. Ook verdagingsbesluiten moeten deugelijk worden gemotiveerd en ook de termijn.
Re: Wet dwangsom
Naam:
Henk (datum: 13-01-2010 17:49)

lanterfante overigens door de aanvrager?

Daar kan geen sprake van zijn. Zoals je weet moet de gemeente een onvankelijkheidtoets doen. Gaat de aanvrager lanterfante, dan is de aanvraag niet ontvankelijk en ook dat is een besluit.
Treedt er een weigeringsgrond op en neemt de aanvrager deze niet weg, dan lijkt het mij ook duidelijk hoe de gemeente moet reageren.

Met andere woorden: aan de aanvrager kan het nooit liggen dat er niet binnen de wettelijke termijnen wordt besloten. Dat heeft uitsluitend de gemeente in de hand.
Re: Wet dwangsom
Naam:
Kees (datum: 13-01-2010 22:45)

Gewoon dus netjes proberen alles vlot af te werken en als er onverhoopt een beroep gedaan wordt op deze wet binnen 2 weken alsnog beslissen.
Dat zal toch niet zo moeilijk zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl