Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandveiligheid
Naam: Maarten Bijenhof, van Stichting wonen in Hapert (datum: 17-12-2009 22:15)

De stg is een particulier initiatief van ouders. Zij werkt samen met een woningbouwvereniging aan een wooneenheid voor hun kinderen. Voor 11 jongeren met een verstandelijke beperking worden deze woningen gebouwd. Een rij van 6 woningen. Waarin per woning 2 jongeren een eigen woning krijgen. Bouwkundig wordt er in voorzien dat de woningen als een zelfstandige woning worden aangemerkt. De 12 plaatsen die ontstaan worden opgevuld door de 11 bewoners. De overgebleven ruimte (=woning) wordt de gemeenschappelijke ruimte. Deze wordt binnenin het woonblok geplaatst. De naast gelegen woningen kunnen binnendoor naar deze ruimte. Ook via de bovenste verdieping (zolder) is het mogelijk om vanuit alle woningen binnendoor naar de gemeenschappelijke ruimte te komen. In de woningscheidende wanden is daarvoor een deur opgenomen. De zorg wordt door een zorgverlener uitgevoerd. Er is een zorgschema.
Vraag: Hoe worden deze woningen gezien in het kader van brandveiligheid? Wat is verstandig dat als voorziening wordt aangebracht. Meer dan het minimum van het bouwbesluit?


Bijlage: BG.pdf Reageer
Re: brandveiligheid
Naam:
Leon (datum: 18-12-2009 08:38)

Hoe ga je dit aanvragen? M.i. ligt een woongebouw het meest voor de hand, je maakt immers 11 (semi)zelfstandige appartementjes met eigen voorzieningen. Dit betekend o.a. dat de gemeenschappelijke verkeersruimten als rookvrije vluchtroute worden aangemerkt, woningtoegangsdeuren (= hier de toegangsdeur tot de woonkamer) worden in dat geval 30 minuten brandwerend. Deur naar de gemeenschappelijke woonkamer moet zelfsluitend zijn. Qua installatie zou ik zeggen een brandmeldinstallatie met volledige detectie met doormelding naar de brandweer, dat is zo ongeveer de standaard in die sector. Overleg met de brandweer is echter altijd aan te raden.
Re: brandveiligheid
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-12-2009 09:28)

wanneer het echt een woonsituatie betreft, met kinderen en hun eigen ouders, zou ik het persoonlijk onder woonfunctie scharen.

Of het dan ook meteen een woongebouw wordt weet ik niet, dat ligt eraan of elke woning haar eigen toegang houdt, of dat ze binnendoor ontsloten gaan worden. Ook van belang is of elk 'huis' nog echt een afzonderlijke woning is, of dat we het over een grote gemeenschappelijke commune gaan hebben.

Weet de gemeente hier al van? Vaak willen die nog wel wat te zeggen hebben m.b.t. het bestemmingsplan en de huisvestingsverordening. Ook in dat kader is het verstandig zoveel mogelijk de status als afzonderlijke woningen intact te houden.

Ik zou dus zeggen: maak de woningen wel onderling toegankelijk, maar bezie het nog steeds als aparte woningen, met hun eigen voorzieningen, toegang en huisnummer.
Re: brandveiligheid
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-12-2009 09:29)

Oh, en dit soort verbouwingen is om meerdere redenen bouwvergunningsplichtig, je krijgt dus vroeg of laat sowieso met de gemeente te maken.
Re: brandveiligheid
Naam:
Nikee , van brandweer (datum: 18-12-2009 12:04)

de eisen aan de brandmeldinstallatie staan in het Besluit Brandveilig Gebruik Bouwwerken (Gebruiksbesluit) in art. 2.1.1.

Als ik het verhaal zo lees, dan is het sprake van zorgclusterwoningen gelegen in een woongebouw. Als er sprake is van zorg op afroep (zie voor toelichting het gebruiksbesluit), dan moet er een brandmeldinstallatie met gedeeltelijke bewaking icm een ontruimingsinstallatie komen, als er sprake is van 24-uurs zorg, dan moet diezelfde installatie geplaatst worden , maar dan moet deze ook een directe doormelding hebben naar de alarmcentrale van de brandweer. Volledige bewaking is alleen nog ge?ist in groepszorgwoningen, maar dat is hier niet van toepassing.
Het is handig om voordat er begonnen wordt met de (ver)bouw een afspraak te plannen met de installateur/pve-opsteller, de zorgverlener en de brandweer/gemeente om te bepalen wat voor zorg er precies verleend gaat worden, welke ruimtes er precies gedetecteerd gaan worden en met wat voor melders, ook met het oog op eventuele loze meldingen e.d.
Re: brandveiligheid
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-12-2009 14:28)

Het gaat niet alleen om de installatie, maar ook de bouwkundige brandveiligheid is een vraagstuk. Het gebruiksbesluit kent nu een goede splitsing in functies, maar wat voor functie ga je dit qua bouwbesluit meegeven?
Re: brandveiligheid
Naam:
Leon (datum: 20-12-2009 16:13)

Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Afgaande van het plattegrondje gaat de tekenaar uit van een megawoning (ja ik weet het, is geen offici?le term meer) maar dat lijkt mij niet geheel correct gezien de voorzieningen binnen een wooneenheid. Woongebouw lijkt mij het meest voor de hand liggend, maar in dat geval moet er nog wel wat aan het tekenwerk gebeuren...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl