Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: leges niet ontvankelijke bouwaanvraag
Naam: Thessa (datum: 26-11-2009 23:46)

Beste,

Voor een geweigerde vergunning ben ik bekend met het feit dat hier leges aan verbonden zitten. Nu zit ik met een bouwplan welke buiten behandeling gesteld zou kunnen worden omdat de aanvraag niet volledig is. Ik dacht ergens gehoord te hebben dat er voor een vergunningsaanvraag welke buiten behandeling is gesteld geen leges kosten geheven mogen worden.

Kan iemand dit bevestigen of ontkennen?


Reageer
Re: leges niet ontvankelijke bouwaanvraag
Naam:
pino (datum: 27-11-2009 07:47)

Zie de leges verordering van de bewuste gemeente
Re: leges niet ontvankelijke bouwaanvraag
Naam:
Peter (datum: 27-11-2009 09:01)

Zie legesverordening.
En waarom zou de gemeente geen leges heffen? Ze hebben er inmiddels werk aan gehad!!
Re: leges niet ontvankelijke bouwaanvraag
Naam:
Thessa (datum: 27-11-2009 09:15)

Het buiten behandeling stellen wordt niet vermeld in de leges verordening van de betreffende gemeentes. Wel de kosten of restitutie voor een geweigerde vergunning.
Re: leges niet ontvankelijke bouwaanvraag
Naam:
Sjoerd , van @gemeente (datum: 27-11-2009 09:31)

Het kan zijn dat in de legesverordening van een gemeente voor bouwleges een zin is opgenomen met de strekking dat er voor het in behandeling nemen van de bouwaanvraag leges worden geheven. In zo'n geval kan de gemeente ook leges heffen indien de aanvraag buiten behandeling wordt gesteld.
Re: leges niet ontvankelijke bouwaanvraag
Naam:
Bas (datum: 27-11-2009 20:27)

leges worden in rekening gebracht voor het behandelen van een aanvraag om bouwvergunning. als vervolgens de aanvraag niet wordt behandeld omdat stukken ontbreken, is het vreemd dat toch leges in rekening worden gebracht voor het behandelen van de aanvraag.

maar er zijn gemeentes die dit wel goed hebben dichtgetimmerd in de legesverordening.
Re: leges niet ontvankelijke bouwaanvraag
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-11-2009 16:13)

Let er op dat het 'in behandeling nemen' van een bouwaanvraag zoals in de legesverordening staat niets te maken heeft met het 'buiten behandeling stellen' uit de Algemene wet bestuursrecht.

op het moment dat je een bouwaanvraag bij de gemeente doet mag de gemeente leges vragen voor de behandeling daarvan. Een onderdeel van die behandeling is de controle op volledigheid. Wanneer de aanvraag niet volledig zou zijn, kan ze buiten behandeling worden gesteld.

Wanneer je gemeente in de legesverordening geen clausule heeft opgenomen hiervoor, betekend dat dat je in principe gewoon de volle mep aan leges betaald (voor zowel de bouwaanvraag als de evt. benodigde ontheffing BP), ook bij een buitenbehandelingstelling.

De meeste gemeentes doen de ontvankelijkheidstoets echter als eerste, en zien ook wel in dat het verrichte werk op dat moment niet in verhouding staat tot de te vorderen leges. Daarom hebben de meeste verordeningen een restitutiemogelijkheid hiervoor ingebouwd zitten.

Er zit dus niets anders op dan inderdaad in de legesverordening van je gemeente na te zoeken of er een restitutiemogelijkheid is.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl