Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: rookwerendheid
Naam: jansen (datum: 28-10-2009 20:25)

Ik heb een discussie met een installateur. In een rookwerende scheiding wil een installateur een ventilatie rooster aanbrengen. Nu is dat rooster 60 minuten brandwerend. Echter mijn probleem is de rookwerendheid. Zoals de meeste vermoedelijk weten is rook in het begin koud. Het rooster sluit bij een temp. van 100 graden. Bij rook zal het dus een hele tijd duren voordat het rooster sluit en de rook de rookscheiding welke dient voor het veilig vluchten passeert. Heeft iemand hier ervaring mee. Ik weet dat er ook rookwerende roosters zijn die aangesloten dienen te worden op de brandmeldinstallatie. Echter deze zijn duurder dus de installateur zet zijn hakken in het zand
Reageer
Re: rookwerendheid
Naam:
Kees (datum: 28-10-2009 22:12)

Vraag allereerst naar het testrapport.
Of misschien is dat wel te vinden op internet als de gegevens van dat ding bekend zijn.
Mogelijk is er iets vermeld in het rapport.
Een aanspreektemperatuur van 100 graden wordt bij brand al snel bereikt.
Gehanteerd wordt normaal 30 minuten rookwerend = 20 minuten brandwerend.
Vergelijk zonodig de tekst van het testrapport met de normen die er in dat verband gelden.
Mogelijk kom je dan wat verder.
Anderen misschien?
Je kunt het ook proberen via een forum specifiek gericht op brandveiligheid verder te komen.
Re: rookwerendheid
Naam:
Leon (datum: 28-10-2009 22:38)

Volgens mij kun je deze vraag beter stellen op www.brandpreventieforum.nl. Moet je wel even (gratis) registreren, maar daar zit ontzettend veel kennis en kunde m.b.t. brandveiligheid. Zeker een aanrader.
Re: rookwerendheid
Naam:
M. van Osta , van SA (datum: 29-10-2009 09:56)

Het is verwarrend, maar een rookwerende scheiding laat koude rook gewoon door. Deze scheiding is er om te voorkomen dat mensen in hete gassen/ rook moeten vluchten. Vandaar zoals eerder genoemd, een rookwerende scheiding is in de praktijk een 20 min brandwerende scheiding. 100 grd zit je zo aan, dus het lijkt me geen probleem.
Een ander voorbeeld. Een rook- en/ of brandwerende scheiding in een deur wordt vaak gemaakt door opschuimende strips die zijn aangebracht in de deur of het kozijn. Deze schuimen ook pas op bij een bepaalde (hoge) temperatuur.
Re: rookwerendheid
Naam:
Jan Brekelmans , van Veiligheidsregio Haaglanden (datum: 13-11-2009 14:33)

Iedere brandscheiding is volgens het Bouwbesluit eveneens een rookscheiding (art. 2.135, lid 1). Daarnaast kent het Bouwbesluit ook nog aparte rookscheidingen. Dit betekent dat er bij een brand geen openingen in de scheiding mogen ontstaan waardoor rook zich kan verplaatsten. Een rooster in een dergelijke situatie is dus niet mogelijk. Dit geldt eveneens voor een rooster welke een bepaalde brandwerendheid bezit. Dit zijn voornamelijk opschuimende roosters die opschuimen bij een bepaalde temperatuursverhoging. Tot die tijd vindt er een ontoelaatbare rookverspreiding plaats. Tijdens brand is het niet toegestaan lucht (rook) te verplaatsen tussen (brand/rook)compartimenten. Zie hiervoor ook hoofdstuk 13 van het boek "Brandbeveiligingsinstallaties"van de NVBR/LNB.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl