Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: zwevende dekvloer -contactgeluid-
Naam: Michel (datum: 26-10-2009 17:30)

Bij een zwevende dekvloeropbouw in een appartementencomplex is er voor gekozen om de (verende)dekvloer t.p.v. badruimte te sparen. De (gipsblokken)wand van de badruimte wordt later in de sparing op de constructievloer geplaatst, ontkoppeld van de dekvloer. De overige wanden staan op de (anhydriet)vloer. Nu zijn de badkamerwanden die dus op de constructievloer staan doorgezet over de dekvloer. (de badkamerwand gaat bv. over in een slaapkamerwand).
De anhydrietvloer maakt dus nu weer contact via de wand naar de constructievloer in de badkamer. Dient nu de (doorgaande)wand t.p.v. de badkamerwand ontkoppeld te worden (openzagen?) of zijn er minder ingrijpende oplossingen of loopt het wellicht helemaal zo'n vaart niet aangaande contactgeluid.


Bijlage: bijlage-helpdesk.pdf Reageer
Re: zwevende dekvloer -contactgeluid-
Naam:
Leon (datum: 26-10-2009 18:21)

Even voor mijn beeldvorming: waarom kies je ervoor om de binnenwanden gedeeltelijk op - en gedeeltelijk 'in' de dekvloer te plaatsen? Lijkt mij uitvoeringstechnisch alles behalve praktisch...
Re: zwevende dekvloer -contactgeluid-
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 26-10-2009 21:38)

Je zou inderdaad kunnen overwegen om een dilatatie te maken tussen de badkamerwand en de slaapkamerwand. De vraag is wel of je dat een beetje voor elkaar kunt krijgen zonder dat allerlei koppelingen resteren.

als je een optimaal resultaat voor de contactgeluidisolatie wilt zou ik adviseren deze werkwijze niet toe te passen. Opdrachtgevers willen dit vaak omdat je indeling veel flexibeler blijft maar het resultaat is doorgaans beduidend slechter dan wanneer je de zwevende dekvloeren later tussen de wanden legt. Bij de aansluiting van de binnenwanden op de gevels e.d. ontstaan koppelingen bijvoorbeeld bij de knoop dekvloer/binnenwand/gevel/constructievloer.
Ook een vervelend punt is dat de geluidisolatie tussen verblijfsruimten (-20 dB) in de knoop komt vanwege de flankerende overdracht door de dekvloer.
Re: zwevende dekvloer -contactgeluid-
Naam:
Kees (datum: 26-10-2009 22:47)

Voor een goed resultaat moet je dit zeer consequent ontwerpen en vervolgens ook uitvoeren.
Doe je dat niet dan is alle moeite voor niets en zijn de kosten weggegooid geld.
Re: zwevende dekvloer -contactgeluid-
Naam:
Michel (datum: 27-10-2009 09:48)

In eerste instantie leek dit de meest handige oplossing om contactgeluid te voorkomen.

@Leon
In de badkamer komt een cement-dekvloer (in douchehoek onder afschot), in de overige ruimten anhydriet, zodat er al een scheiding moet komen.
Verder vormen de leidingen die vanuit de constructievloer, via de afwerkvloer (v.v. extra isolatielaag op de leidingen) in de wand weggewerkt worden geen contactbrug meer.

@Henk
Dat bij een uitvoering met de binnenwanden op de constructievloer het eindresultaat waarschijnlijk beter is, ben ik wel met je eens, maar uitvoeringtechnisch zoveel lastiger doordat er veel kleine ruimten ontstaan (met weer meer kans op uitvoeringsfouten) dat besloten is om de wanden op de anhydrietvloer te plaatsen.
De anhydrietvloer is ca. 8cm dik, wat voldoende moet zijn om de -20dB-eis te halen. In praktijk zal het, ben ik bang, eerder mis gaan met omloopgeluid.

Maar de wanden staan nu. Nooit gerealiseerd dat er alsnog een contactbrug zou ontstaan en nu ben ik op zoek naar een oplossing.
Het eerste idee was om dilataties tpv de aansluiting te zagen, maar wat Henk ook aanhaalt is dat er hele kleine stukken bij zitten tot een deursparing, dat ik bang ben dat als je dit stukje losmaakt en de deur hard dichtslaat het hele stukje wand meekomt.

Overigens hebben we de meterkasten ook gespaard en doet zich hier hetzelfde probleem voor.

Alle adviezen zijn welkom.


Re: zwevende dekvloer -contactgeluid-
Naam:
Leon (datum: 27-10-2009 10:51)

Even hardop denken: wat doet zo'n wandje geluidstechnisch wanneer ik deze dilateer (doorzaag) en deze vervolgens doorkoppel met (veer)ankers?
Re: zwevende dekvloer -contactgeluid-
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 27-10-2009 16:24)

De NPR geeft als oplossing ook een aansluiting met flexible PUR. Nu zijn de woorden PUR en flexibel in mijn beleving tegenstrijdig maar het is altijd beter dan volledig star.
Zo'n flexibele PUR moet je zoeken bij de leveranciers van binnenwanden (Ytong e.d.). Voor de aansluiting van binnenwanden op de bovenliggende vloer wordt deze ook wel toegepast, ook die aansluiting moet van de NPR flexibel.

Nou moet je je volgens mij wel afvragen in hoeverre zo'n binnenwand, als die zowel boven als aan de zijkant flexibel is aangesloten, nog een beetje blijft staan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl