Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: infiltratiewaarde
Naam: Joost (datum: 04-09-2009 14:47)

Hoi,

Ik krijg steeds vaker het commentaar bij het indienen van een bouwplan + epc-berekening dat de gehanteerde waarde voor de infiltratie (bijvb 0,625 bij mech. toe- en afvoer) enkel mag worden gebruikt in combinatie met de SBR-referentiedetails.

Soms (niet altijd) komt het waarschijnlijk ook omdat er gebruik wordt gemaakt van een gelijkwaardigheidverklaring voor natuurlijke toevoer met zelfregelende roosters en mechanische afvoer. waarbij in de herberekening ook een infiltratie van 0,625 wordt toegepast en gelijkwaardig wordt verklaart. In deze gelijkwaardigheidverklaringen is inderdaad genoemnd dat er dan moet worden gedetailleerd volgens de SBR details.

Ik ga er altijd vanuit dat men bedoelt heeft dat er vanuit de zelfde uitgangspunten moet worden gedetailleerd. (dus op eenzelfde manier zorgen voor kier- en naaddichting etc) maar dat er geen sprake is van het letterlijk toepassen van deze details. M.i. zijn de referentiedetails basisdetails waarvan je de uitgangspunten moet hanteren.

Sommige gemeenten denken daar ander over en geven aan dat ze vinden dat we echt met de sbr- details moeten detailleren anders word de infilatratie invoer niet geaccepteerd. (wat die dan wel moet zijn wordt niet aangegeven)

M.i. is dit niet de bedoeling. Hoe gaan anderen hiermee om? Hoe kan ik de gemeente overtuigen dat mijn details gebaseerd zijn op de uitgangspunten van de sbr?

dank
Reageer
Re: infiltratiewaarde
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-09-2009 15:07)

De infiltratie over een detaillijn kun je uitrekenen. Voor de SBR-details is dit al onderzocht en kun je er vanuit gaan dat je de waarde van 0.625 'ongezien' kunt goedkeuren.

Wanneer je af gaat wijken van die standaarddetails moet je zelf je infiltratie gaan berekenen. Veel ontwikkelaars zien de uitgebreide berekening met precieze uitkomst niet zitten, en kiezen voor een globale berekening (ik dacht op basis van een NPR ofzo, moet ik eens nazoeken). Dat geeft echter ook maar een globale uitkomst. Je mag dan een lagere qv10 waarde gebruiken, maar niet die 0,625 waar je zo graag heen wilt.
Re: infiltratiewaarde
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-09-2009 15:18)

Gevonden...

NEN5128 bijlage G voor de globale rekenmethode
Re: infiltratiewaarde
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-09-2009 15:20)

Het zou ook een beetje vreemd zijn om bij gebalanceerde roosters iets anders te verwachten dan een bijna volledig luchtdicht gebouw. De roosters worden tenslotte gestuurd door de vraag van de afzuiging, en dus door de luchtdruk in de woning. Wanneer de woning 'lek' is, bouwt zich geen onderdruk op, en werkt je systeem niet naar behoren waardoor je veel energie weer verliest.
Re: infiltratiewaarde
Naam:
Leon (datum: 04-09-2009 15:29)

Ik moet zeggen dat ik ook altijd met de infiltratiewaarde van 0,625 reken, maar ik heb nog nooit 'letterlijk' de SBR-details toegepast, of het zou al bij toeval moeten zijn. Uiteraard dien je wel overal kierdichting toe te passen t.p.v. aansluitingen (en ook even tekstueel aangeven), verder is het van belang dat je knevelend hang- en sluitwerk toepast. Ik heb hier echter nog nooit een opmerking over gehad. Met alle respect voor wie het aan gaat, maar ik krijg ook niet echt de indruk dat de gemiddelde BWT'er in staat is om een EPC-berekening te lezen. (En nu maar hopen dat Marcel dit niet leest, anders loopt ook dit topic weer uit de hand haha)
Re: infiltratiewaarde
Naam:
Leon (datum: 04-09-2009 15:30)

Ow nog even aanvullend, ik ga dan wel altijd uit van zelfregelende roosters van bijvoorbeeld Buva of Duco.
Re: infiltratiewaarde
Naam:
Joost (datum: 04-09-2009 16:17)

toch beetje raar inderdaad. Ook de npr van de EPN geeft aan dat de volgende waarden kunnen worden gebruikt:

0,625 bij mech toe- en afvoer
1,0 bij nat. toevoer, mech.afvoer
1.43 bij nat.toe- en afvoer

Ik heb deze altijd overgenomen. Nu wordt er beweert dat deze waarden dus alleen gelden bij LETTERLIJKE toepassing sbr-details?? M.i. gaat het er gewoon om dat je voldoende aandacht besteed aan de kier- en naaddichting, en niet zo zeer letterlijk die details toepast. Die rekenmethode in de NEN snap ik dus in die contekst niet. Nog meer rekenwerk dus?
Re: infiltratiewaarde
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-09-2009 20:42)

Het toepassen van de forfaitaire waarden is niet zozeer een probleem. Wanneer je ook daadwerkelijk een dubbel mechanische ventilatie hebt.

Probleem is alleen dat een gebalanceerde ventilatie geen dubbel mechanische is... En ja, dan moet je bepaalde zaken aan gaan tonen, omdat je het over een heel ander systeem hebt.
Re: infiltratiewaarde
Naam:
Kees (datum: 04-09-2009 23:37)

Het gaat hier om een item dat veel invloed heeft op de EP.
Een item ook dat gezien de gebruikelijke praktijk puur theoretisch is.
Een item ook waardoor je gezien de praktijk grote vraagtekens moet zetten bij de feitelijke waarde van een EP-berekening.
Re: infiltratiewaarde
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 06-09-2009 21:25)

Zo heel theoretisch is die infiltratie niet, die kun je prima bij oplevering meten. Als dan niet voldaan is aan de in de EPC-berekening gehanteerde waarde, dan wordt niet voldaan aan de bouwvergunning en moeten er dus maatregelen getroffen worden.

Overigens suggereren de SBR-details dat vooral de kierdichting van belang is, in de praktijk zitten de problemen vaak op hele andere plaatsen (dakdoorvoeren, meterkastvloeren, kruipluiken e.d.)

Tenslotte zijn er ook bouwers die van hun bouwsysteem metingen uit laten voeren en daarmee aantonen dat ze een betere waarde dan 0,625 kunnnen realiseren. Met name voor appartementen kan dat interessant zijn maar ook voor gewone woningen heb ik wel waarden van rond de 0,5 gemeten. Op basis van die meetresultaten zou je dan bij volgende bouwaanvragen met een lagere waarde kunnen rekenen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl