Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglichttoetreding
Naam: Michel (datum: 18-08-2009 13:22)

Bestaat er een goed voorbeeld voor de bepaling van de daglichtlichttoedreding van een (binnen de gevel liggend) balcon. Er is dus sprake van een alfa en een beta. Ik zit elke keer weer te twijfelen. Mag je nu bv. voor de belemmerde sectoren van 10gr. de hoogte aanhouden tot de onderzijde van het bovenliggende balcon of heeft deze sector b.v. een volledige belemmering. (alfa=90gr.).
Komt er b.v. een zijdeur op dit (inpandige) balkon hoe dient er dan gerekend te worden. Het lijkt mij dat deze volledig belemmerd is als de tegenoverliggende wand aansluit op het bovenliggende balcon. Maar ik kom ook hele andere interpretaties tegen.


Reageer
Re: daglichttoetreding
Naam:
Klaas (datum: 18-08-2009 14:30)

Misschien maakt een plattegrondje en een doorsnede je vraag wat duidelijker. Maar zoals ik het zie moet je de gemiddelde alpha uitrekenen tot de hoogte van de belemmering.
Re: daglichttoetreding
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-08-2009 15:14)

Volgens de NEN heeft de Beta geen sectoren, en moet je dus rekening houden met een 'vaste' belemmering van x graden beta, over het hele openingsvlak.

Met een beetje kunst- en vliegwerk zijn er in afwijking van de NEN rekenmethodes te verzinnen om de beta gunstiger te bepalen (bijvoorbeeld behandelen net als alpha, in sectoren opdelen en de gemiddelde belemmering nemen over die sectoren). Dit zijn echter ALTIJD afwijkingen van de NEN, en de gemeente zal die dus als 'gelijkwaardigheid' moeten behandelen.

Vraag dus aan de bouwplantoetser bij je gemeente hoe hij tegenover je rekenmethodes staat. Vaak kun je met een beetje uitleg en onderbouwing ver komen.
Re: daglichttoetreding
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-08-2009 15:31)

Even afhankelijk van de openheid van je balkonhek: alpha bepaal je vanaf de onderzijde van de opening (of vanaf 60 cm boven de vloer, mocht de opening ver naar beneden doorlopen). Alpha is verder standaard niet minder dan 25 graden, dus bij de meeste balkons is dat dan ook de waarde die je in de tabel moet aflezen.
De alpha bepaal je voor elke 10 graden van een sector van in totaal 60 graden (3x10 naar links en 3x10 naar rechts). Bij een balkonafscheiding aan de zijkant, die helemaal naar boven toe doorloopt, zal je alpha dus volledig belemmerd zijn. Wanneer je in de tabel kijkt zie je dat alles boven de 65 graden bij elke hoek beta als volledige belemmering wordt gezien (90 graden kun je niet aflezen). Je kunt er dus voor kiezen om voor je volledig belemmerde sectoren de waarde 65 graden te nemen om het uitmiddelen iets gunstiger uit te laten komen. Stel dat uiterst links en rechts beiden voor meer dan de helft van de sector volledig belemmerd zijn, dan komt je gemiddelde alpha dus uit op (2x65 + 4x25)/6 = 38,3 graden.
Afhankelijk van je hoek beta zou je zelfs kunnen stellen dat deze volledige belemmering al eerder is bereikt, omdat ook hoek beta een dergelijk maximum kent. als voorbeeld: stel beta is 45 graden, dan is al bij 52 graden alpha een reductie van 0 van toepassing, volledige belemmering dus. Bij een dergelijke beta zou je voor het uitmiddelen voor die sector dus een alpha van 52 kunnen aannemen.

Het bepalingspunt voor beta ligt in het midden van je fictieve opening. Vanuit daar trek je in een doorsnede een lijn welke de verste hoek van de bovenliggende balkonplaat snijdt, en de hoek tussen de verticaal en deze lijn is je beta.

Re: daglichttoetreding
Naam:
Michel (datum: 18-08-2009 18:06)

@Bolte,

Ik kan de redenatie helemaal volgen en het klinkt aannemelijk.
Mijn vraag is alleen of dit geoorloofd is? Uit de norm blijkt dit niet direkt. Om een bouwplantoetser te laten beslissen vind ik ook te eenzijdig. Misschien keurt deze de rekenmethode niet goed en dan? Of juist wel, ben je er dan verzekerd van dat er voldaan wordt aan de eis, zoals deze daadwerkelijk bedoeld is.

De geschetste rekenmethode impliceert dat een inpandig balkon met een overstek van 71gr. en 4 van de 6 sectoren belemmerd (situatie 1) eenzefde uitkomst heeft als een balcon met hetzelfde overstek en een alfa(gemiddeld) van 33gr. (situatie 2)

Bij beta=71gr. en alfa=36gr. wordt Cb=0.
(4x36+2x25)/6=33gr.

Voor mijn gevoel is situatie1 een "lang donker gat" terwijl situatie2 veel meer open lijkt.

Ook een daglichtopening uitkomend op de zijkant van het balcon krijgt met deze insteek een Ae-waarde. (aan de overzijde zit b.v. ook een dichte gevel) Als dan 5 van de 6 sectoren belemerd zijn, zoek je bij de beta een alfa-waarde zodat Cb precies 0 is. Voor de 6e sector vul je 25gr. in, je neemt het gemiddelde en je hebt een Cb>0. Misschien wel logisch ook, alleen met verschillende situaties krijg je zo dezelfde uitkomsten terwijl gevoelsmatig er wel verschil in zit.

Loggia's en balkons zijn toch veelvuldig voorkomende situaties en juist hierbij wordt de daglichttoetreding vaak kritiek. De norm zou hierin m.i. veel eenduidiger moeten zijn.

Is er misschien niet een beetje te veel vereenvoudigd in de norm en moet dit niet m.b.v. een rekenprogramma worden gedaan?

Michel

Re: daglichttoetreding
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 19-08-2009 08:49)

Tja, het blijft natuurlijk een rekenmodel. Dat is zo vastgesteld, en hoeft niet altijd overeen te komen met wat er in werkelijkheid gebeurt.

Wanneer je niet aan dat model wilt of kunt voldoen is je laatste optie de gelijkwaardigheid opzoeken. De enige die kan bepalen of dat is toegestaan zijn B&W, ofwel de bouwplantoetser.

Wanneer je het niet alleen op zijn schouders wilt laten rustten is het misschien een idee dit met zijn of haar afdelingshoofd te bespreken, zodat het in een afdelingsoverleg besproken kan worden. Kun je het ook gelijk laten vastleggen voor toekomstige gevallen.
Re: daglichttoetreding
Naam:
Peter (datum: 19-08-2009 23:38)

Onzinnige regeling!
Puur juridisch.
Technisch beschouwd kun je er goed beschouwd niets mee.
Het zegt niets over de feitelijk bereikte bouwkwaliteit (hoeveelheid licht).
Re: daglichttoetreding
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-08-2009 14:33)

@ peter

Wel wat naief van je, dat je stelt dat het alleen over de binnenkomende hoeveelheid licht gaat... Als dat zo zou zijn, waarom geeft het dan zo'n probleem wanneer je bijv. gematteerd glas wilt toepassen, of solartubes?

Het gaat ook om uitzicht. Voor beide aspecten is het wel degelijk van belang of je tegen een soort afgeschermde pijpenla aankijkt, of dat je 'vrij' daglicht binnen kunt krijgen.

Natuurlijk is het maar een model, maar je moet toch wat om je regel objectief in te kaderen... anders komt jan en alleman met de verklaring dat ze het 'wel voldoende' vinden.
Re: daglichttoetreding
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-08-2009 14:35)

En daarnaast, ook het bouwbesluit zegt niets over 'bouwkwaliteit'... :o) Dat geeft alleen maar een minimum niveau.

Stel je gaat tegen het randje aanzitten van wat nog is toegestaan... ben je dan bezig met het maken van kwaliteit? Terwijl dat juist vaak is wat ontwerpers doen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl