Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vergunningsvrije aanbouw
Naam: Linda Slappendel (datum: 30-07-2009 16:42)

Geachte heer, mevrouw,

Wij hebben eind februari een oude boerderij gekocht in Delfgauw waar nu nog een agrarische bestemming op rust.
Er is een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding waarin de bestemming zal wijzigen in woonbestemming.

Nu wilden wij de boerderij intern renoveren en een aanbouw plaatsen aan de achtergevel (volgens bouwvergunningen-online van VROM is dit vergunningsvrij).
Nu meent de gemeente dat door die agrarische bestemming de aanbouw niet gebouwd mag worden.
Volgens de gemeente moeten we nu wachten tot het bestemmingsplan definitief is waarna de aanbouw wel mag.
Maar deze procedure kan misschien wel heel lang gaan duren.

Heeft de gemeente gelijk?

Met vriendelijke groet,

Linda Slappendel

Reageer
Re: vergunningsvrije aanbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-07-2009 16:57)

Nee, de gemeente heeft ongelijk.

Het Bblb maakt in de paragraaf waar de vergunningsvrije uitbouw wordt geregeld geen onderscheid tussen verschillende types woningen. Dat kunnen gezinswoningen zijn, woongebouwen, maar ook bedrijfswoningen. Wanneer het bestemmingsplan aangeeft dat het gebouw wat u wilt uitbreiden een bedrijfswoning is, kunt u daaraan vergunningsvrij bouwen. Zelf wanneer de woning illegaal opgericht is bestaan deze mogelijkheden nog...

Wanneer de ambtenaar van juridische tekst houdt kan hij het e.e.a. nalezen in de Tekts&Commentaar Ruimtelijk bestuursrecht, en ik neem aan dat de Motie van Toelichting op het Bblb er ook wel iets over zegt.
Ook vraag 385 (of zoeken op 'bedrijfswoning') bij de 'veelgestelde vragen' module op de website van VROM geeft hier een antwoord op. Geef dat aan de ambtenaar aan, dat weet ?e wel te vinden.

U moet nog wel onderzoeken welk stuk van het agrarisch erf beschikbaar is voor bouwwerken, dit om te voorkomen dat u na vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan qua oppervlakte in de problemen komt.
Re: vergunningsvrije aanbouw
Naam:
Barbara (datum: 31-07-2009 09:42)

Als de woning een agrarische bestemming (boerderij) heeft en je de woning wilt gebruiken als burgerwoning dan heeft de gemeente formeel wel gelijk.
Re: vergunningsvrije aanbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-08-2009 09:19)

@Barbara,

Zelfs dan waarschijnlijk niet, omdat het Bblb illegale woningen niet formeel uitsluit. Wanneer je dat letterlijk juridisch leest mag je bij elk gebouw wat als woning GEBRUIKT wordt (legaal, illegaal, met of zonder ontheffing) een vergunningsvrije aanbouw plegen.

Maar zoals gezegd, in de Tekst en Commentaar staat het duidelijk uitgelegd.
Re: vergunningsvrije aanbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-08-2009 10:46)

@Linda,

Let er wel op dat het bovenstaande ALLEEN inhoud dat de gemeente je niet kan verbieden vergunningsvrije uitbouwen neer te zetten.

Wat ze WEL kunnen is je voor wat betreft het hoofdgebouw aanschrijven omdat het gebruik daarvan (nu nog) in strijd is met het bestemmingsplan.

Het lijkt me stug dat ze dat zouden doen, al helemaal omdat ze de situatie eigenlijk al concreet legaliseerbaar hebben gemaakt, door de belofte het op te nemen in het nieuwe BP.

Een paar vraagjes dus voor jullie: Zijn jullie al aan het verbouwen, of wonen jullie daar zelfs al? Gedoogt de gemeente op dit moment het gebruik als particuliere woning? Zo ja, doet ze dit actief (met een besluit) of passief (zonder melding door de vingers zien). Hoe ver is de ontwikkeling van dat nieuwe bestemminsgplan? Is het al ter inzage gelegd?

Allemaal redenen voor een gemeente om wel of niet te gaan handhaven. Wat ze jullie misschien wilden zeggen in dat gesprek is dat ze zullen handhaven wanneer je de boerderij nu als particuliere woning gaat gebruiken.

Re: vergunningsvrije aanbouw
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-08-2009 10:55)

Ow, en nog een tamelijk belangrijke vraag: Houdt de 'renovatie' in dat delen van de boerderij welke eerst geen woning waren erbij getrokken gaan worden?

In dat geval zal de gemeente je waarschijnlijk vragen om een bouwvergunning daarvoor. Je voldoet niet aan het huidige BP, enige mogelijkheid om die bouwvergunning te verlenen is met een ontheffing, en dat gaat een Projectbesluit worden (de zwaarste versie). In die ontheffing mogen ze wel anticiperen op het nieuwe BP, maar dat doet niet af aan de te volgen procedure.

Het grote voordeel voor jullie en de gemeente om te wachten met verbouwen tot het nieuwe BP in werking is getreden, is dat je je bouwaanvraag zonder bijkomende ontheffingsprocedure kunt verlenen.

Veel gemeenten bieden daarnaast de mogelijkheid de bouwaanvraag al in te dienen voordat het nieuwe BP werkzaam is geworden. Die bouwaanvraag wordt dan aangehouden totdat het BP in werking treedt, en daarna met een 'ex nunc' toetsing aan dat nieuwe BP zonder verdere ontheffingsprocedure verleend. De wet biedt deze mogelijkheid niet (de bouwaanvraag wordt eigenlijk compleet 'ex tunc' getoetst), maar uit jurisprudentie schijnt (volgens een van onze juristen) te blijken dat de rechter dit een redelijke handelwijze vindt mits je het maar goed onderbouwt.

Vraag daar even naar bij je gemeente.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl