Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Vrije hoogte
Naam: Erwin, van Visiplan (datum: 13-07-2009 13:14)

Ik ben op deze site diverse vragen en reactie's tegengekomen inzake de "vrije hoogte" in gebouwen.
Ter verduidelijking voor een ieder:
Vrije hoogte = De loodrechte afstand tussen de bovenkant van een afgewerkte vloer (dus incl. tapijt / laminaat / tegels / etc.) of het aansluitende terrein en de onderkant van een daarboven aanwezig plafond, vloer of dak. Men dient hier ook rekening te houden met incidentele constructieonderdelen, alsmede met plafondlampen en andere niet-constructieonderdelen.
In het bouwbesluit wordt in geen van de artikelen gesproken over "vrije hoogte", maar alleen over "hoogte". De "hoogte" van een verblijfsruimte wordt gerekend vanaf de vloer, hier wordt dus niet eenduidig aangegeven dat het hier de "vrije hoogte" behelst, of dat dit gerekend moet worden vanaf de afgewerkte vloer. En aangezien de NEN-normen alleen een richtlijn zijn, hoeft hier niet volledig aan voldaan te worden, tenzij anders in het bouwbesluit vermeld.

Indien hier andere meningen over zijn, met duidelijke uitleg, verneem ik dat graag.
Reageer
Re: Vrije hoogte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2009 13:39)

Het bouwbesluit verwijst inderdaad nergens naar een NEN, en de hoogte die in het Bouwbesluit wordt genoemd kan dan ook alleen betrekking hebben op zaken die ook vanuit het bouwbesluit worden gevraagd. Vloerafwerkingen kunnen daar wel of niet bijhoren. (stel je hebt bijvoorbeeld een zwevende vloer om aan je geluidsisolatie te kunnen voldoen, dan wel).

Vandaar dat de hoogte ook niet geldt tot bijv. een niet-noodzakelijk systeemplafond, maar tot aan het bouwkundige plafond.

Ook moet je er rekening mee houden dat de maten in het Bouwbesluit gemaximaliseerd zijn, en dat ze OVERAL boven het betreffende vloeroppervlak gehaald moeten worden. Helemaal officieel zou je dus rekening moeten houden met de zakking van een betonvloer, en de vloer zodanig leggen dat op het laagste punt aan de hoogte-eis voldaan wordt.

Bijna geen gemeente die hierop controleert, maar VROM heeft die insteek wel.
Re: Vrije hoogte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2009 13:43)

By the way, wanneer jij zegt "vrije hoogte = ... " Heb jij blijkbaar ook de NEN als kader genomen, terwijl die nergens een grondslag heeft.

Ik denk dat we het erop kunnen houden dat de term 'vrije hoogte' algemeen geaccepteerd spraakgebruik is voor wanneer we de hoogte bedoelen die door het bouwbesluit boven een vloer wordt gevraagd.
Re: Vrije hoogte
Naam:
Erwin , van Visiplan (datum: 13-07-2009 14:34)

Goed, ik lees hoogte boven de vloer (als aangegeven in het bouwbesluit) als zijnde boven de dekvloer tot aan het bouwkundige plafond. Dus een afwerking als zijnde tegelwerk, vloerbedekking, parket, etc. worden hierin niet gekent.

Dus als ik controle zou krijgen tijdens of na een oplevering van een bouwwerk en een ambtenaar wil de hoogte controleren, dan kan dat dus ook niet meer, want hij kan alleen meten van de afgewerkte vloer en niet meer vanaf de afwerk(dek)vloer.

Klopt?
Re: Vrije hoogte
Naam:
Erwin , van Visiplan (datum: 13-07-2009 14:36)

By the way: Het bouwbesluit verwijst bijna overal wel naar een NEN.
Re: Vrije hoogte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2009 15:28)

Bijna overal, maar daarvoor dan weer niet... :o)

Je zegt dan wel heel makkelijk dat het zonder bijv. het tegelwerk is, maar wanneer jij voor je waterdichtheid in sanitaire ruimtes tegelwerk gebruikt, moet je de hoogte daarvan wel degelijk meerekenen.

Of wanneer je een systeemplafond gebruikt om aan je galm-eis te voldoen in een verkeersruimte, dan moet je tot aan dat systeemplafond meten.

Of wanneer je een gipsplaat-plafond moet maken om aan je brandwerendheid tussen woningen te voldoen. Ook daar moet je rekening mee houden.

Eigenlijk moet je dus vanaf de tekeningen bij de bouwaanvraag de vrije hoogte bepalen. Wanneer er later dan een NIET-bouwkundig afwerkpakket in komt moet ook de handhaver daar rekening mee houden bij controle.

Maarreh, vanwaar deze vragen? Kom je in een praktijksituatie iets tegen waar je het niet mee eens bent?
Re: Vrije hoogte
Naam:
Michel (datum: 13-07-2009 23:02)

En als je een fictieve vloerafwerking aanhoudt om aan de 20mm eis te voldoen, zou je in dit kader dus ook vanaf deze (toekomstige)hoogte moeten meten.
Re: Vrije hoogte
Naam:
Erwin , van Visiplan (datum: 15-07-2009 12:49)

Ik heb namelijk de situatie dat er bij een plan een hoogte heb van de afgewerkte vloer tot onderkant bovengelegen vloer 2610mm is (woonfunctie). Afhankelijk van het feit wat ik moet rekenen als vrije hoogte zou de vloer (zijn nog in tekenfase) omhoog moeten, met alle consequenties van dien.

Ik vind het hartstikke mooi dat jullie een reactie geven, maar mijns inziens blijft het bij jullie mening en ik zou graag een verwijzing naar enige jurispredentie krijgen, zodat ik dit op een verantwoorde en correcte manier kan terugkoppelen met mijn opdrachtgever.
Re: Vrije hoogte
Naam:
Klaas (datum: 20-07-2009 11:29)

Jurisprudentie ken ik niet maar ik weet wel dat als je 2610mm hebt tussen bk afgewerkte vloer en ok verd vloer je een probleem hebt met de doorbuiging van de vloer. Die is nl wel meer dan die 10mm speling die je nog hebt.
En volgens mij is peil bovenkant afgewerkte vloer (dus bk dekvloer) en niet bk vloerbedekking. Die kan wel 30mm dik zijn. Dat ligt aan de bewoner.
In vraag 433 van veelgestelde vragen van VROM: http://www.vrom.nl/bouwregelgeving_helpdesk
wordt over bovenkant bouwkundige vloer gesproken. Dus bovenkant cementdekvloer.

Re: Vrije hoogte
Naam:
Leon (datum: 20-07-2009 13:45)

Laten we het even praktisch bekijken. Stel je dient het desbetreffende plan in (met 2610 mm tussen afwerkvloer en o.k. betonvloer, gemeten op tekening welteverstaan). Een meedenkende BWT'er voorziet die problemen en maakt een opmerking dat e.e.a. aangepast dient te worden. Echter 9 van de 10 BWT'ers zou dit volgens mij helemaal niet opvallen. Gevolg: stempel van B&W er op en klaar is kees. Hoor je niets meer van terug. Mocht het toch zo zijn dat de vloerhoogte in het werk wordt gecontroleerd en het blijkt 2590 mm te zijn, dan lijkt het me niet bijster redelijk om de boel te laten slopen, alleen om die ene centimeter. De gemeente mag wel heel sterk in de schoenen staan willen ze tot die actie over gaan. De basis van de rechtspraak in Nederland bestaat uit redelijkheid en billijkheid. Het slopen/aanpassen van een woning zoals hierboven genoemd valt daar m.i. niet onder.
Re: Vrije hoogte
Naam:
Leon (datum: 20-07-2009 13:48)

Overigens is de link naar de helpdesk van VROM volgens mij vrij helder.
Re: Vrije hoogte
Naam:
Klaas (datum: 20-07-2009 13:57)

@ Leon,

Het is idd een kwestie van praktisch denken. Als je ziet dat er 2610 op tekening staat weet je dat dat niet voldoende is om de 2600 te waarborgen over de hele oppervlak. Een cm of twee doorbuiging is niet vreemd.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl