Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: niet constructieve scheidingswanden
Naam: A. van der Drift, van Pre Advies b.v. (datum: 13-07-2009 08:42)

zijn niet constructieve scheidingswanden bouwvergunningplichtig in een groter geheel waar bouwconstructieve wanden gehandhaafd blijven.
Reageer
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2009 09:44)

Ligt er een beetje aan of de reden waarom je die scheidingswanden wilt gaan verplaatsen van 'niet-ingrijpende aard' is.

Wat ga je aan dat gebouw doen waarom er een noodzaak is wanden te gaan plaatsen?
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
pino (datum: 13-07-2009 10:54)

Als de constructieven en brandwerende scheidingen intact blijven in principe niet
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2009 10:56)

@ Pino,

Durf ik te betwijfelen... waarom denk jij van niet? :o)
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
Erwin , van Visiplan (datum: 13-07-2009 13:21)

Een en ander hangt natuurlijk af van het al of niet handhaven van de gebruiksfunctie van het bouwwerk. Tevens dient er gekeken te worden of er nog steeds aan de eisen wordt voldaan voor de betreffende aan te passen ruimten. Denk hier bij aan daglicht, ventilatie en dergelijke. Ook de eisen ten aanzien van brandveiligheid moeten wel nagekeken worden. Als door deze wanden te plaatsen wordt afgeweken van de huidige toetsingen, dient men dit wel aan te vragen.
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
Leon (datum: 13-07-2009 13:32)

Overleg even met de gemeente, je zult verteld staan van wat je nog vergunningsvrij mag doen. Ik heb wel eens een woonzorgcomplex gerenoveerd. Grootste ingreep (bouwkundig en dus financieel): het compleet strippen van de 80 appartementjes. Dit is echter buiten de vergunning gelaten (op advies van de gemeente!), dus dat scheelde flink in de leges. Op verzoek van de brandweer zijn de nieuwe plattegronden uiteraard wel ter info naar de gemeente gestuurd, echter deze zijn inhoudelijk niet beoordeeld met het oog op daglicht, ventilatie e.d.
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2009 15:36)

@ Erwin,

Ook dat is niet het enige criterium... Zoek met google maar eens naar 'wijziging van niet-ingrijpende aard'.

Wanneer een gemeente moet bepalen of iets wel of niet ingrijpend is, zullen ze daarmee alles meewegen wat maar enigszins met de situatie te maken heeft. Dan heb je dus te maken met stedenbouwkundige impact, uiterlijk, technische impact, en zelfs het gebruik van afzonderlijke ruimtes (naast de toets of het BP dit gebruik toelaat)

Als voorbeeld. Wanneer je een gebouw hebt waar volgens het bestemmingsplan meerdere functies zijn toegestaan, kan het toch zo zijn dat de gemeente een reguliere bouwaanvraag wil zien voor de situatie waarin je van de ene naar de andere functie wisselt. Dit is afhankelijk van de ingrijpendheid van de gevraagde verandering.

Mocht de gemeente tot de conclusie komen dat het bouwen NIET ingrijpend is, kom je bij de criteria van 3.1.k Bblb aan, en ga je zien of het bouwen vergunningsvrij of licht vergunningsplichig kan zijn. Wanneer het bouwen als INGRIJPEND wordt gezien, val je meteen terug naar de reguliere bouwaanvraag zoals in art. 40 Ww omschreven.

De enige die hier iets over kan zeggen is de desbetreffende gemeente. Maar wanneer de vraagsteller aangeeft wat nu precies de bedoeling is, kunnen we vast wel een 'educated guess' maken over wat de gemeente zal vinden.
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-07-2009 15:41)

@ Leon,

Zou kunnen, maar dan zie je ook meteen dat omvang niet het belangrijkste criterium is. Wanneer je 1 appartement zonder vergunning zou mogen renoveren (in het kader van onderhoud), waarom dan niet 80 tegelijk...

Ik neem aan dat je wel bijv. een sloopvergunning nodig had? En dat er geen grote interne wijzigingen (samenvoegen woningen, gebruikswijzigingen) werden uitgevoerd?
Re: niet constructieve scheidingswanden
Naam:
Leon (datum: 13-07-2009 17:45)

Klopt. Er is voor dit project een sloopvergunning aangevraagd, en ook een reguliere bouwvergunning overigens. Dit i.v.m. de werkzaamheden aan de overige ruimten. Maar je kunt je voorstellen dat dit een fikse besparing heeft opgeleverd ten aanzien van de leges aangezien de bouwkosten op het aanvraagformulier een stuk lager zijn. Bij dat soort projecten loont het dus om van te voren een simpel 'onderzoekje' te doen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl