Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam: Kuypers (datum: 06-07-2009 13:42)

Het plan omvat kavels voor vrijstaande huizen. Wij zijn eigenaar van de kavel en inmiddels bezig met onze bouwaanvraag. Onze buurman heeft zijn huis al klaar maar heeft op de erfgrens een bijgebouw (zit aan hoofdgebouw vast) geplaats wat een dakhoogte heeft van ongeveer 6 meter. Er zit tevens op de tweede verdieping een raam aan de zijkant. Volgens ons mag dit niet maar wij kunnen nergens regels vinden van (bij)gebouwen op erfsgrens.
Reageer
Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
Klaas (datum: 06-07-2009 14:08)

De regels voor het wel of niet bouwen op de erfgrens zijn vastgelegd in het bestemmingsplan. Het raam op de tweede verdieping is niet toegestaan, ook al zit het op de tweede verdieping. Artikel 50 lid 1 BW: Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven.

Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 06-07-2009 14:27)

naast de voorschriften uit het BP zijn er ook nog vergunningsvrije mogelijkheden. U kunt op www.vrom.nl een tool vinden (bouwvergunningen-online) waarmee u kunt onderzoeken of het gebouw evt. vergunningvrij is.

Het BW blijft ook in dat geval gelden. Let er wel op dat de afstand uit de erfgrens gemeten wordt loodrecht op het raamvlak waarover je het hebt. Bij een raam in een hellend dak of in de kopgevel welke naar het eigen terrein van die buurman is gericht, is het dus maar de vraag of er een probleem ontstaat.
Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
Kuypers (datum: 06-07-2009 14:28)

Hallo Klaas,

bedankt voor je reactie.
In het bestemmingsplan staat dat een bijgebouw op een erfsgrens mag staan (er staat niet bij wat er onder een bijgebouw wordt verstaan) maar is dit niet wettelijk vastgelegd?
Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
Sandra (datum: 06-07-2009 14:37)

@ J. Bolte, 6 meter hoog is toch nooit vergunningsvrij. Daarbij, als ik het goed begrijp heeft de buurman alles in een keer gebouwd. Dus is er geen spraken van een uitbouw o.i.d.
De vraag is dan, of er wel volgens vergunning is gebouwd, vooral omdat het raam dus uitzicht geeft op het naastgelegen erf. Het is wel een verschil (gevoelsmatig) of het een dakraam betreft of een "gewoon" raam. Uit een dakraam kijk je namelijk niet gemakkelijk, dus is een stuk minder inbreuk op privacy.

Ik zou in elk geval even kijken wat de afspraken waren, maar vooral niet moeilijk gaan doen tegen de buurman. Jullie moeten nog een heletijd met elkaar mee, en dit is natuurlijk geen goede basis.

Wanneer het een gewoon raam betreft, kunt u het hier uiteraard met uw buurman over hebben, en kijken naar een goede oplossing (bijv dat bij mat glas moet plaatsen o.i.d). Anders kunt u natuurlijk een boom plaatsen (op 2 meter uit de erfafscheiding) dan heeft u er over een paar jaar geen last meer van.


Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
Klaas (datum: 06-07-2009 15:09)

In het BP staan ook begripsbepalingen. Hierin wordt ook omschreven wat onder een bijgebouw wordt verstaan.
Maar idd zoals Sandra terecht aanhaalt: drijf het niet op het spits. De buurman heeft al gebouwd en jij gaat ?dwarsliggen?. Overleg en probeer er uit te komen.

Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 06-07-2009 16:00)

@ Sandra

6 meter heb je gelijk in, ik heb koffie nodig zo te zien... De vraagsteller had het trouwens over CA. 6 mtr., dus wanneer het 5 mtr. is kan het nog licht-vergunnignsplichtig zijn.

Ook MET bouwvergunning kun je trouwens de situatie krijgen dat je doorzichtige, openslaande ramen op de erfgrens krijgt. Het enige wat bijv. het bouwbesluit hierover zegt is dat je dergelijke ramen niet in berekeningen voor bijv. daglicht en ventilatie mee mag nemen, en dat ze brandwerend moeten zijn. De woningwet heeft niet een zodanige koppeling met het BW dat dit expliciet verboden wordt.
Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
Klaas (datum: 07-07-2009 08:29)

@ J. Bolte,
Mee eens, maar je kunt na het gemeentelijke traject ook privaatrechterlijk aan de slag gaan ogv het BW. Dat is dan weer een extra gang die je evt kunt maken.
De bescherming is er natuurlijk niet voor niks. De meeste architecten houden overigens wel rekening met dit feitje uit het BW.

Re: Bijgebouw als erfafscheiding
Naam:
Kuypers (datum: 08-07-2009 14:21)

Allen,

bedankt voor de verschillende informatie. In princiepe heb ik geen probleem met het raam. Maar je mag dus blijkbaar wel een bijgebouw (+/- 6m op de erfgrens bouwen maar je mag een muur niet hoger maken dan 2m.

De omschrijving van een bijgebouw staat niet in het BP.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl