Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bouwwerk buren over de erfgrens
Naam: maria (datum: 01-07-2009 09:52)

Mijn buren gaan een aanbouw realiseren die volgens hun vergunningsvrij is,ze gaan echter wel een muur op mijn erf zetten,mag dat zomaar zonder bouwvergunning?? en hoe ver mag die muur maximaal op mijn grond komen?? buren hebben het over 30 cm van mijn grond die ze nodig schijnen te hebben voor die muur...Ik ben geen bouwkundige,maar 30 cm breed voor een muur lijkt me zoveel...
Reageer
Re: bouwwerk buren over de erfgrens
Naam:
Klaas (datum: 01-07-2009 11:04)

Dat ze hun uitbuw vergunningsvrij mogen bouwen zal wel kloppen (mits ze voldoen aan het Bblb, te vinden op VROM).
Dat ze zomaar op uw erf mogen bouwen omdat het vergunningsvrij is klopt niet. Het feit dat er vergunningsvrij gebouwd mag worden wil niet zeggen dat ze dat op uw grond mogen doen. Ze willen waarschijnlijk hun aanbouw zo plaatsen dat ze geen sprong in hun muur hebben binnen. Dat betekent dat ze op uw grond zouden ?moeten? bouwen. Als u hier niet aan wilt meewerken is dat uw goed recht. Het is tenslotte uw grond. Maar als u zelf in de toekomst ook een uitbouw wilt maken kunt u weer profijt hebben van deze muur. Een keuze die u moet/kunt maken. Een spouwmuur van 30 cm is overigend niet dik, een normale maat is ca. 34/35 cm. Maar 30 cm op uw terrein is ook in het geval van ?recht? doortrekken van hun binnenmuur te veel.

Re: bouwwerk buren over de erfgrens
Naam:
Paul (datum: 01-07-2009 12:29)

Het is van belang om voor de bouw goede afspraken te maken met je buren en dit ook vast te laten leggen. Als de bouw eenmaal is voltooid dan worden de buren door horizontale natrekking ook eigenaar van de muur die op jouw grond staat.

Tijdens de bouw mogen ze geen muur op jouw grond plaatsen tenzij jij daar toestemming voor geeft. Het lijkt ingewikkeld maar zo is het wettelijk nu eenmaal geregeld.
Re: bouwwerk buren over de erfgrens
Naam:
Jordi Roks , van Gemeente Moerdijk (datum: 01-07-2009 16:03)

@Paul:
In artikel 5:20 BW ligt het uitganspunt verankerd dat de eigenaar van de grond tevens eigenaar is van gebouwen en werken die duurzaam met die grond verenigd zijn. Op het in artikel 5:20 BW neergelegde uitgangspunt bestaan 2 uitzonderingen. Deze uitzonderingen betreffen de horizontale natrekking en het opstalrecht.

Een met de grond duurzaam verenigd bouwwerk behoort niet in eigendom toe aan de eigenaar van de grond, wanneer dat bouwwerk een 'bestanddeel' vormt van een bouwwerk dat aan een ander in eigendom toebehoort. Is dit het geval, dan wordt wel gesproken over 'horizontale natrekking'.

concreet komt het erop neer 'in Jip en Janneke-taal' dat de bouwer wel eigenaar is van de opstal, maar nooit eigenaar wordt van de grond.

Dus jouw stelling klopt niet. Die zou alleen kloppen bij het abusievelijk bouwen van een gedeelte op andermans grond. Maar hierop sluit 5:54 BW aan, dat er een vergoeding tegenover moet staan voor het overdragen van de onderliggende grond. Dat is als het ware een verkoop achteraf.

@vraagsteller:
Als eigenaar van jouw stuk grond hoef je nooit toe te staan dat er op jouw erf bebouwing van een ander komt. Altijd aanvechten als je bezwaren hebt.

En het voordeel om er later zelf gebruik van te maken, zie ik ook niet zitten. Stel dat je ook een aanbouw wilt, zijn er altijd legio mogelijkheden zonder dat die muur van je buren noodzakelijk is.
Re: bouwwerk buren over de erfgrens
Naam:
Paul (datum: 01-07-2009 16:20)

De buren worden na voltooiing van de bouw door horizontale natrekking eigenaar van het gehele gebouw en dus ook van de muur (en de fundering), niet van de grond. Als jij en ik dat bedoelen dan hebben wij het allebei bij het rechte eind.
Re: bouwwerk buren over de erfgrens
Naam:
Jordi Roks , van Gemeente Moerdijk (datum: 02-07-2009 08:17)

Dat klopt Paul, niet van de grond.

Ik las het wel zo. Excuus voor de verkeerde interpretatie.
Re: bouwwerk buren over de erfgrens
Naam:
Herman (datum: 03-07-2009 20:19)

Overleg even met de buren.

Een eventuele bouwvergunning kijkt niet naar het eigendom van de grond. Om daadwerkelijk te bouwen op andermans grond heb je natuurlijk wel het accoord van de eigenaar van de grond nodig.

Wat je kan bedingen is dat de funderingspoer geschikt gemaakt wordt zodat jij deze kan gebruiken als jij in de toekomst wil uitbreiden. Idem voor de muur. Op die manier kan je beiden "sprongloos" uitbouwen. Zij hebben er nu al voordeel bij, jullie wellicht in de toekomst.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl