Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: legalisering appartement
Naam: Marianne de Weerd (datum: 30-05-2009 23:45)

Wij hebben in 2005 een appartement gekocht wat gelegen is in een oud gebouw. Het blijkt nu achteraf dat er wel gesplitst is door verkoper maar geen vergunning aangevraagd bij gemeente. De zolder verdieping is dus ook verkocht als woonruimte terwijl dit eigenlijk bij de gemeente nog als berging staat. Gemeente wil dit legaliseren als er brandwerende deuren, ramen e.d komen. Dit is geen probleem. Het blijkt echter dat de vrije hoogte in de verkeersruimte bij de laatste trede 1.82 m is. Dit moet minimaal 1.90 zijn. De rest is dit wel. Dat de bovenste trede iets minder is komt doordat er net een balk door het plafond loopt. Nu mogen we legaliseren als we niet aan de constructie komen,het geen ingrijpende aanpassing is en de trap blijft voldoen aan het besluit. Raveling zou iets verlegd kunnen worden of misschien op een andere manier maar ik denk dat ze dat zien als constructie aanpassing. Alles wat ze vragen kunnen we aanpassen maar we blijven met het probleem van 8 cm hoogte bij 1 trede. Alleen dan krijgen we legalisering. Bij een reguliere aanvraag zal er veel meer aangepast moeten worden en het is zelfs de vraag of dit wel mogelijk is.
We moeten dus een oplossing vinden voor de laatste trede zonder echt ingrijpende constructieve aanpassingen. Heeft iemand suggesties.
Reageer
Re: legalisering appartement
Naam:
JB (datum: 31-05-2009 09:44)

Als het een oud pand is hoef je niet een de bouwverordening te voldoen Maar de gemeente kan alle brandweer eisen opleggen ( voor je eigen veiligheid ).
Is het niet mogelijk boven de trap een dakraam, daklicht of dakkapel te plaatsen ?
Re: legalisering appartement
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 31-05-2009 16:45)

Die 1,9 m is volgens Bouwbesluit bestaande bouw. Als je die toegang nodig hebt om de verblijfsruimte te bereiken heb je dus inderdaad een probleem.
Je zou daar wellicht onderuit kunnen komen als je voldoende verblijfsruimte hebt die je langs een andere weg (met wel voldoende hoogte e.d.) kunt bereiken. Dan merk je de ruimte op de zolder niet aan als verblijfsruimte. Je hoeft nl. vooor een bestaande woning maar ??n verblijfsruimte te hebben.
Re: legalisering appartement
Naam:
Marianne (datum: 01-06-2009 21:57)

In principe kan een dakraam of iets dergelijks wel geplaatst worden maar dan zitten we aan de constructie en eist de gemeente een reguliere bouwaanvraag op nieuwbouw niveau. Dan moeten we aan veel meer eisen voldoen die wellicht niet allmaal mogelijk zijn.
De zolder is in feite nu een woning en de trap geeft dus toegang tot een woonruimte, er zijn dus geen andere ruimtes waarmee je ons probleem zou kunnen oplossen. Omdat alle treden even hoog moeten zijn kan je de bovenste trede en de raveling verleggen maar wordt dit gezien als constructie aanpassing, ik denk het wel. De gording die er boven hangt kunnen we ook op een andere manier ondersteunen waardoor je dus niet aan de raveling hoeft te zitten om wat meer vrije ruimte boven de laatste trede te krijgen, maar ook hier zal dit gezien worden als constructief en dus een reguliere vergunning waardoor het hele appartement aangepast zou moeten worden.
Het blijft dus een probleem om het op te lossen.
Re: legalisering appartement
Naam:
Wim (datum: 01-06-2009 22:17)

Het is een goede zaak om brandveilig te wonen en daar de nodige zorg aan te besteden (bijvoorbeeld door het plaatsen van rookmelders e.d). Het gaat wel erg ver om je in een bestaande gebouw druk te maken om een vrije ruimte van 8 cm boven je laatste traptrede. Als de gemeente je daarvoor geen ontheffing wil geven dan zou ik het niet eens willen legaliseren, zo dit al nodig zou zijn.
Re: legalisering appartement
Naam:
Tobias (datum: 01-06-2009 22:23)

Je mag bijna je hele dak vullen met dakramen zonder dat je hiervoor een bouwvergunning nodig hebt. Alleen aan de onderkant de bovenkant en de zijkanten moet je 50 cm vrij laten. Dakramen zijn trouwens ook bouwvergunningsvrij als je de dakconstructie verandert.
Re: legalisering appartement
Naam:
marianne (datum: 01-06-2009 23:03)

In de tekst van BBLB staat inderdaad dat een dakraam vergunning vrij is bij een gebouw. Ze noemen niet specifiek een woning. Als we inderdaad een raam kunnen plaatsen is het probleem opgelost. Volgens de medewerkster van de gemeente gaf zij echter aan dat een raam plaatsen wijziging van de constructie is maar wellicht is dit wel met succes aan te vechten. Het blijft wel zo dat het gebruik nu in feite illegaal is. Aan de andere kant komt het dakraam in de verkeersruimte waardoor de trap naar de toegang van het appartement nu wel de vrije hoogte krijgt.Misschien toch wel kans van slagen en minder ingrijpend dan de raveling. Ik denk dat ik mij teveel heb laten leiden door de medewerkster van de gemeente wellicht was zij ook niet echt bouwkundig op de hoogte wat wel en wat niet constructief is. Tenslotte gaf zij in een telefoon gesprek aan dat ze niet wist wat raveling was. Het is denk ik het proberen waard. Ik ben het dakraam toch weer met andere ogen gaan bekijken. Bedankt!
Re: legalisering appartement
Naam:
Tobias (datum: 02-06-2009 10:44)

Het plaatsen van een dakraam is ook bouwvergunningsvrij als de constructie wordt gewijzigd. Wat dat betreft kun je gewoon je gang gaan en hoef je niets aan de gemeente te vragen of te melden.
Gewoon plaatsen dat dakraam.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl