Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bestemmingsplan
Naam: JB (datum: 29-05-2009 12:02)

Mag een gemeente een stuk grond eerst behorend bij een ander plandeel zonder enige procedure schuiven naar een ander plandeel.
En als de gemeente dit doet mag je dan planschade vragen.
Je hebt nl. bij het wijzigen van een bestemmingsplan overgangsrecht. doordat de gemeente het stuk grond nu verschuift ontneemt de gemeente dit recht.
Ik weet zeker dat er deskundige onder u zijn die hierop een passend antwoord zullen hebben.
Hoe moet je zo'n planschade doen. En is daar een termijn voor ?
Reageer
Re: bestemmingsplan
Naam:
dk (datum: 30-05-2009 14:12)

Ik denk niet dat ik het helemaal begrijp, maar waag toch een poging. Een plandeel kan nooit zonder procedure bij een ander plandeel betrokken worden. Er moet een bestemmingsplanprocedure vooraf gegaan zijn. Het is heel normaal dat gemeentes voor grote delen van de gemeente een nieuw bestemmingsplan maken. De gemeente hoeft zich niet te houden aan bepaalde wijkindelingen. Ik ken gemeentes die voor het gehele stedelijkgebied 1 bestemmingsplan en voor het buitengebied 1 bestemmingsplan maken.

Indien de bestemming en bebouwingsvoorschriften gelijk of ruimer zijn geworden voor u, dan kunt u geen planschade eisen. Planschade is mogelijk bij een nieuwe bestemmingsplan, waardoor uw mogelijkheden beperkt worden, of de mogelijkheden van een buurperceel vergroot worden, bijv van bungalowwoning, naar 15 verdiepingen hoge flats, het hoeft niet perse een nieuw bestemmingsplan te zijn, kan ook een ontheffing/projectbesluit zijn.
Re: bestemmingsplan
Naam:
dk (datum: 30-05-2009 14:15)

Oja nog iets. Het overgangsrecht verdwijnt niet doordat je in een nieuw plangebied je perceel hebt. Je kan de gemeente altijd verzoeken om de strijdige situatie te legaliseren en vast te leggen in een nieuw bestemmingsplan. Maar het kan ook zo zijn dat de gemeente het gebruik/bouwwerk weg bestemd.
Re: bestemmingsplan
Naam:
JB (datum: 30-05-2009 18:21)

Aan Dik,

Het is als volgt. Wij hebben een tuin van 800 m2 oorspronkelijk was deze tuin onderdeel van een bestemmingsplan buitengebeid. Dit bestemmingsplan in met een voorbereidings besluit gewijzig en heerzien.
Het blijkt dat het oorspronkelijke gebied totaal is meegenomen inclusief onze 800 m2.
Nu blijkt echter dat van de 800 m2 200 m2 uit het plan is gehaald. En juist op dit gedeelte waren opstallen gerealiseerd zonder na nu blijkt de nodige vergunningen. De gemeente heeft ons ( mondeling ) beloofd dat wij gebruik konden maken van het overgangs recht. Nu blijkt heeft de gemeente bewust het voor ons zo belangrijk deel buiten het plan gehouden en wordt ons het overgangsrecht onthouden. en belanden wij in een aanschrijving procedure.
Het was heel toevallig dat dat deel 200 m2 grens aan een oud ander plan wat ook ooit herzioen zal worden maar de vraag is wanneer. Zou je ons nog kunnen adviseren ?

groet. JB
Re: bestemmingsplan
Naam:
bas (datum: 30-05-2009 22:37)

probleem zit 'm dus niet in het bestemmingsplan, maar in het clandestien gebouwde...

Re: bestemmingsplan
Naam:
JB (datum: 31-05-2009 20:45)

Er is 20 m2 terug gebouwd wat vervallen was en 29 m2 binnen vergunningsvrij gebouwd. Wij hebben bouwvergunning gevraagd en opname in het bestemmingsplan > van de gemeente hebben wij nooit iets vernomen ! Wel bewijs van ontvangst.
Re: bestemmingsplan
Naam:
JB (datum: 31-05-2009 20:46)

nog een opmerking.
het probleem zit nu wel in het bestemmingsplan. De gemeente had eenvoudig het overgangsrecht kunnen toepassen.
Re: bestemmingsplan
Naam:
Bas (datum: 02-06-2009 08:10)

indien het overgangsrecht goed wordt toegepast, geldt dit niet voor illegale bouwwerken.
Re: bestemmingsplan
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-06-2009 08:27)

Ik zou nog eens heel goed kijken of er in dat nieuwe bestemmingsplan inderdaad de mogelijkheid wordt gegeven ILLEGALE bouw onder het overgangsrecht te plaatsen.

Dit gebeurt namelijk bijna nooit. Het gaat bij overgangsrecht over zaken die legaal aanwezig zijn, maar door het nieuwe BP opeens illegaal zouden worden.

Verder: een planschadeprocedure zoals in de Wro genoemd gaat ook alleen over de gemaximaliseerde mogelijkheden voor en na het besluit wat de schade heeft veroorzaakt. Wanneer die gebouwtjes er volgens het oude BP al niet mochten staan, heeft een planschadeprocedure geen nut. U (of de vorige eigenaar) heeft zich tenslotte zelf in deze situatie gemanouvreerd, de gemeente zal daar niet voor gaan betalen.
Re: bestemmingsplan
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-06-2009 09:45)

@JB

Het gaat bij mij altijd kriebelen wanneer mensen het over buitengebied hebben... even voor mijn beeld: Hoort de woning bij een agrarisch perceel, in de zin dat het een bedrijfswoning is? Is die 800m2 op dat moment daadwerkelijk een 'tuin', of is het een 1ha blok waarop bebouwing t.b.v. dat bedrijf en die woning mogen worden opgericht?

Wanneer je dit als particuliere woning gebruikt zonder aanhangend agrarisch bedrijf heb je een probleem van een andere orde van grootte. Dan is het maar net de vraag of het gebruik wel in het BP past. Op dat moment kan ik me ook wel voorstellen dat de gemeente de ex-bedrijfsgrond niet in een nieuw BP op wil nemen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl