Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: aanbouw niet mogelijk na voltooing nieuwbouw.
Naam: van Lier (datum: 19-05-2009 12:14)

Ik ben voornemens een nieuwbouw woning te kopen. Begin november starten ze met de bouw. Hoewel we graag al bij de bouw een aanbouw wilden laten realiseren (en daardoor laten vervallen van schuurtje aan het huis) door de (project)bouwer, bleek dit niet mogelijk. Hoewel constructief simpel (geen dragende constructie) leert navraag bij de makelaar dat het achteraf niet mag, doordat de projectarchitect zo graag eenheid in de achtergevels ziet.

Het lijkt mij toch dat indien er een bouwvergunning voor wordt verleend, je later gewoon mag doen met je huis wat je wilt?

Het vreemde is dat het niet verander-beding niet is opgenomen in de koopdocumentatie. Het lijkt me toch vreemd dat het niet noodzakelijk is om dat te doen; je wordt als koper toch beperkt in wat je met je woning wilt doen --> een waardeverminderende factor.

In de tweede plaats veranderd de achtergevel nauwelijks: de zijmuren staan er al (is onderdeel project)


Overigens is de makelaar nog een en ander aan het navragen.

Kan iemand hier helderheid in scheppen?


Reageer
Re: aanbouw niet mogelijk na voltooing nieuwbouw.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 19-05-2009 13:10)

Je moet duidelijk het verschil maken tussen het privaatrecht en publiekrecht.

Wat de gemeente en het rijk doen valt onder het publiekrecht. Wanneer je daarbij iets overtreedt komt de gemeente op een publiekrechterlijke manier handhaven, waarbij ze gebruik maken van bijv. bestemmingsplannen, vergunningsplichtbepalingen etc.

De afsrpaken die je bij een koopcontract maakt vallen onder het privaatrecht, daar zit de gemeente niet tussen. Wanneer je je niet aan de bepalingen van zo'n contract houdt, kan de tegenpartij je voor de rechter dagen, maar de gemeente en haar publiekrechterlijk kader komen daar niet aan te pas.

Wanneer je dus in afwijking van je koopcontract een vergunningsvrije aanbouw neerzet (wat je recht is vanuit de Woningwet) kan en zal de gemeente je niets maken.
Je tegenpartij in het koopcontract kan je er echter wel op het private vlak aan houden. Ik vraag me echter wel af wat de consequentie voor je kan zijn wanneer je het wel doet... Om welke reden kan de tegenpartij je verplichten de aanbouw weer af te breken?

Wellicht kun je een jurist naar je akte laten kijken, om te zien of die voorwaarde houdbaar is, en of je daarmee niet in je rechten beperkt wordt.
Re: aanbouw niet mogelijk na voltooing nieuwbouw.
Naam:
van Lier (datum: 19-05-2009 13:17)

Bedankt voor de reactie. Het gekke is dus dat het beding niet is opgenomen in de (concept) verkoopakte, maar dat ik hier min of meer 'toevallig' achterkwam na contact met de makelaar.
Re: aanbouw niet mogelijk na voltooing nieuwbouw.
Naam:
Jordi Roks , van Gemeente Moerdijk (datum: 21-05-2009 11:10)

Ik vraag me af, of je privaatrechtelijk dingen kunt verbieden die publiekrechtelijk w?l zijn toegestaan.

U geeft aan dat in het conceptvoorstel hierover niets is opgenomen. Maar achteraf hoort u van de makelaar dat u in definitieve voorstel heeft getekend waarin wel de voorwaarde stond.

Als u hierop niet bent gewezen bij de ondertekening, dan zou ik me wellicht beroepen op dwaling. ""u heeft dat zo niet gewild"" ""Onder deze omstandigheden had u het contract niet getekend, als u dit destijds geweten had""

De regels omrent dwaling bij overeenkomsten staan in artikel 228 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Re: aanbouw niet mogelijk na voltooing nieuwbouw.
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 24-05-2009 23:44)

@ heer Roks,

U mag dat als gemeente inderdaad niet doen. Andere partijen dan overheden mogen privaatrechterlijk veel meer, die worden veel minder gehinderd door het publiekrecht.
Re: aanbouw niet mogelijk na voltooing nieuwbouw.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 25-05-2009 09:10)

@ Jordi,

Kan zeker wel, je krijgt dan te maken met de zgn. onrechtmatige uitvoering van een verleende bouwvergunning.

Dat kan wanneer er in contracten iets is vastgelegd (bijvoorbeeld bij een VvE die geen toestemming geeft voor verbouwing), of wanneer er rechtstreeks uit het privaatrecht een regel tegen een aspect van de bouwvergunning is.

voorbeeldje 1 : De gemeente kan een bouwaanvraag met doorzichtige, openslaande ramen op de erfgrens niet weigeren wanneer de aanvrager netjes voldoet aan het bouwbesluit m.b.t. daglicht, ventilatie en brandwerendheid. Aanvrager krijgt zijn vergunning dus, wil hem gaan uitvoeren en wordt teruggefloten door zijn buurman omdat volgens het burgerlijk wetboek er geen doorzichtige, openslaande ramen op die plek mogen zitten...

voorbeeldje 2: Je vraagt een vergunning aan die op zich binnen het BP past, maar je gebruikt voor het bouwen een stukje grond van je buren. De vergunning kan hierop niet geweigerd worden (eigendom is geen toetsingskader, en de aanvrager is zeker belanghebbend). De aanvrager krijgt dus wederom de vergunning, en wordt door zijn buurman teruggefloten. Wederom op grond van het burgerlijk wetboek, omdat hij in zijn eigendom wordt aangetast...

voorbeeldje 3: Een VvE heeft in haar regelement staan dat er niet verbouwd mag worden zonder toestemming van een meerderheid van de VvE. En dat terwijl je toch een bouwvergunning hebt gekregen voor je dakkapelletje...

In al die gevallen is er publiekrechterlijk niets misgegaan, maar loop je tegen een publiekrechterlijke muur op omdat je of een overeenkomst met iemand bent aangegaan, of je iemand in zijn recht aantast.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl