Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: lichtstrook in luifel wat is Ae?
Naam: Roel (datum: 11-05-2009 16:08)


we hebben een gebouw met een grote overstek, kijk ik naar de daglichtoppeningen dan is de beta zo groot dat er geen ae overblijft. nu heeft de architect een opening in de overstek getekend. Weet iemand hoe ik dan de Ae moet berekenen?

Alvast bedankt

Reageer
Re: lichtstrook in luifel wat is Ae
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-05-2009 09:15)

De NEN geeft je hiervoor niet de mogelijkheid, maar wat ik met bijv. roosters zelf vaak doe is het volgende.

Ik bepaal aan de hand van het volledige overstek de hoek Beta, en neem daar de helft van. Bij een beta van 50 graden bijv. dus 25 graden. (Dit werkt prima voor roosters, bij losse gaten in luifels moet je wellicht zelf een logische hoek van inval bepalen.)

Ik maak op een iets grotere schaal een doorsnede-tekeningetje, en leg lijnen met die hoek van 25 graden over de hoekpunten van de opening en die van het overstek. Op dat moment kan ik in procenten bepalen hoeveel van de luifel-oppervlakte licht doorlaat.

Dat percentage maal de Ae zonder het overstek geeft volgensmij een aardige indicatie voor het daglichtoppervlak

Voordeel van deze methode is dat je de dikte van het overstek ook meeneemt. Wanneer het te dik wordt, komt er geen daglicht meer door omdat je tegen de kopse kant van de opening aankijkt.

Ik ga er daarbij wel van uit dat de opening in de luifel over de volle zichthoek van 60 graden aanwezig is. Zo niet moet je daar ook nog eens iets op gaan verzinnen (Bijv. ook beta beschouwen in stukken van 10 graden, net als je met alpha doet)
Re: lichtstrook in luifel wat is Ae
Naam:
Angelique Delnoij-Niesten , van -- (datum: 12-05-2009 09:24)

Ik heb ook eens ergens een voorbeeld gezien.
Daarbij wordt de daglichtopening in twee gedeeltes gesplitst, waardoor je twee horizontale stroken raam boven elkaar hebt. HEt geheel wordt dan als twee aparte ramen bekeken.
Van het bovenste gedeelte wordt de luifel gezien als belemmering, en rolt er dus een alfa uit. (dit kan uiteraard alleen maar als de opening in de luifel direct tegen de gevel ligt, ligt de opening verder weg krijg je toch nog een betal bij het bovenste gedeelte)
Van het onderste gedeelte bepaal je de beta.
Hieruit kan dan voor de "2" ramen de Ae bepaald worden.


Re: lichtstrook in luifel wat is Ae
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-05-2009 09:28)

Heb je een mail-adres voor me, dan stuur ik een verduidelijkend tekeningetje.
Re: lichtstrook in luifel wat is Ae
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-05-2009 09:31)

@ Angelique

Komt een beetje op hetzelfde neer, de vraag is dan alleen waar je de splitsing tussen de twee 'ramen' legt. Wat je dan kunt doen is op basis van het middelpunt van het echte raamvlak de gemiddelde hoek bepalen door de opening in je luifel, en met deze hoek het daglicht 'projecteren' op je daadwerkelijke venster. Dat gedeelte kun je dan als oppervlakte gebruiken voor de berekening zonder overstek
Re: lichtstrook in luifel wat is Ae
Naam:
Jack , van SA (datum: 12-05-2009 09:36)

Van het dichte deel tussen gevel (cq projectievlak van de daglichtopening) en de rand van opening in de overstek die het dichtst bij de gevel ligt bereken je de beta. Tov de rand van de opening die het verst van de gevel ligt bereken je de alpha.
Re: lichtstrook in luifel wat is Ae
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-05-2009 10:26)

@ Jack

Dan heb je alsnog een probleem, want wanneer alpha of beta groter wordt dan 65 graden is de Ae gelijk aan 0... Dus moet je in bijna alle gevallen alsnog met verschillende vlakken binnen 1 raam gaan werken.

Verder: hoe doe je dit wanneer je meerdere openingen hebt, of een (lamellen)rooster?

De NEN is duidelijk niet toegesneden op dit soort 'speciale' situaties.
Re: lichtstrook in luifel wat is Ae
Naam:
Jack , van SA (datum: 14-05-2009 11:04)

@Bolte;
NEN is inderdaad niet toegesneden op dit soort situaties, maar met mijn uitleg ga je als basis wel uit van de rekenmethode vlgs de NEN. Je benadeelt jezelf alleen nog omdat je een alfa uitrekent voor een belemmering waar toch gewoon nog daglicht onderdoor komt.

De vraag betrof geen roosters of lamellen, maar als dat aan de orde is zou je de overstek van elke lamel kunnen uittrekken (de hoek per lamel), deze optellen en die waarde beschouwen als beta. Rekenkundig kort je dan eigenlijk de overstek in tot ??n maat van alle dichte delen (lamellen) in de overstek tesamen, ... maar wel met de werkelijke hoek. In dat geval reken je alleen met beta, en benadeel je jezelf niet onnodig door een alfa te rekenen.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl