Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam: Caroline (datum: 06-05-2009 22:23)

Gisteren spraken wij (bij toeval) onze buurman omdat hij in zijn tuin/achterplaats bezig was. Hij meldde dat hij eind dit jaar, begin volgend jaar een aanbouw aan het huis gaat zetten, zo groot als zijn achtertuin/-plaats groot is. Een jaar voordat wij in ons huidige huis zijn gaan wonen (2,5 jaar geleden), hebben onze buren blijkbaar een vergunning gekregen voor een uitbouw van hun huis met twee verdiepingen, direct grenzend aan ons huis en erfscheiding. Hierop hebben wij geen bezwaar kunnen maken, omdat wij toen nog niet in ons huis woonde en niet van een dergelijk voornemen tot verbouwing af konden weten. Het dak van de tweede verdieping zal naar schatting in hoogte tot halverwege ons slaapkamerraam komen en reiken tot ongeveer 3 meter vanaf de voorkant van onze gevel. Hierdoor zullen wij straks uitkijken op een blinde muur. Is er nog een mogelijkheid om bezwaar te maken op de verleende bouwvergunning?
Reageer
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
Wim (datum: 07-05-2009 00:14)

Nee, dat moet binnen zes weken na verzending van de bouwvergunning.
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
Spock (datum: 07-05-2009 09:10)

Als verkoper heb je een meldingsplicht, maar als koper ook een onderzoeksplicht. Voordat jullie het huis kochten, hadden jullie kunnen weten dat er vergunning aangevraagd/verleend is voor dit bouwwerk.
Daarentegen hadden de verkopers van jouw huis mee moeten delen wat de buurman van plan was (als zij daarvan al op de hoogte waren).
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
Sandra (datum: 07-05-2009 10:00)

Het lijkt me overigens stug dat hij zijn hele plaats gaat volbouwen. Als dat het geval is, verwacht ik dat hij geen vergunning had kunnen krijgen, aangezien je zit met de regel dat je (uit mijn hoofd) minimaal 20% van je perceel onbebouwd moet laten.

Maar wel zuur voor je..
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
pino (datum: 07-05-2009 10:13)

formeel moet je volgens mij binnen 26 weken met de bouw beginnen.
En verloopt een vergunning op den duur.

De meeste gemeente's handhaven hier echter niet of nauwelijks op.
(het verlopen diend aan de vergunningshouder te worden medegedeeld)
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
Sandra (datum: 07-05-2009 10:33)

Wat je dan nog kan doen is proberen slapende honden wakker te maken.. Bel eens naar de gemeente en vraag het eens na, misschien kunnen ze je buurman dan wel op de hoogte brengen dat zijn vergunning is verlopen?
Moeten ze een nieuwe vergunning aanvragen en kan jij bezwaar aantekenen :)
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 07-05-2009 10:57)

@ Pino,

Bouwvergunningen 'verlopen' niet. De gemeente kan in gevallen de vergunning wel intrekken, maar moet de houder daarvan op de hoogte stellen en de kans geven zijn vergunning alsnog uit te voeren.

Het is wel zo dat als de vergunning eenmaal is uitgevoerd ze haar werkingskracht verliest. Je mag een oude vorige vergunning dus niet gebruiken om opnieuw iets te bouwen.
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
Sandra (datum: 07-05-2009 11:16)

@ J. Bolte

Ik heb wel ergens gelezen dat wanneer een vergunning verleend is, deze binnen (een jaar?) uitgevoerd moet worden. Dat je daarna je vergunning moet verlengen.

Ik weet alleen niet of dat onder het nieuwe wro is, of het oude.
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 07-05-2009 11:58)

De Wro heeft weinig met de rechtsgeldigheid van een bouwvergunning te maken. De intrekkingsgronden voor de bouwvergunning staan in art. 59 Woningwet. Daar staat ook bij dat wanneer je niet binnen de in de bouwverordening aangegeven termijn begint met bouwen (meestal een half jaar) de vergunning ingetrokken KAN worden (niet MOET, dus een discretionaire bevoegdheid van B&W, dus altijd specifiek onderbouwen en een belangenafweging maken).

Uiteraard willen gemeenten graag dat afgegeven bouwvergunningen/vrijstellingen worden uitgevoerd voordat een bestemmingsplan wordt veranderd. Dit is ook vaak de reden waarom oude aanvragen worden ingetrokken. Je moet echter altijd onderzoeken of intrekking (een tamelijk zwaar middel, je vernietigt ten slotte kapitaal) wel de juiste manier is. Hierbij spelen diverse belangen mee, o.a. het financieele gevolg voor de aanvrager. Uitvoeren van de bouwvergunning heeft ALTIJD de voorkeur boven intrekken
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 07-05-2009 12:01)

PS.

Het feit alleen al dat de woningwet een limitatieve opsomming van weigeringsgronden geeft (het mag niet 'zomaar' wanneer je pet ernaar staat) is ook al een beetje een aanwijzing voor de sterke rechtspositie van de bouwvergunning.
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
pino (datum: 07-05-2009 21:03)

@ bolte

Ik geef toch ook aan dat er nauwelijks op wordt gehandhaafd.
niemand zit op dergelijke zaken te wachten.
blijft een feit dar een start binnen een half jaar wel een voorwaarde is die in de vergunning staat


Het termijn is ook voor situatie's als deze in het leven geroepen
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-05-2009 13:58)

@ Pino,

De term 'verlopen' die je gebruikt geeft aan dat het automatisch zou kunnen gaan, en dat klopt gewoon niet.

Ik twijfel eraan of een voorwaarde om binnen een half jaar gebruik te maken van de vergunning uberhaupt wel kan. Zo'n voorwaarde strekt namelijk niet direct tot het belang van hetgeen waarvoor het besluit genomen is, maar probeert het eigenlijk teniet te doen. het belang ligt in dat geval bij de gemeente, niet bij het besluit of de aanvrager. (zie art. 56 Ww) Ook gaat het hier over een bevoegdheid van B&W die gemotiveerd moet worden.

De mogelijkheid tot intrekken blijft ook wel bestaan wanneer je haar niet als voorwaarde in de vergunning zet. Ze komt tenslotte uit de woningwet. Je zou dus ook nog eens kunnen zeggen dat zo'n voorwaarde het oneigenlijk gebruik van een bevoegdheid is.

Maar goed, er staan wel meer rare dingen in bouwvergunningen...
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-05-2009 14:03)

By the way, wanneer er toch niet consequent op wordt gehandhaafd, wat heeft het dan voor nut voorwaarden op te nemen?

Een goede bouwvergunning ontstaat niet alleen door de inzet van afdeling Vergunningen... het is een samenspel van toetsing en uitvoering, je hebt de handhavers hiervoor nodig.

Het stellen van nutteloze voorwaarden geeft eigenlijk aan dat de afdelingen langs elkaar af werken in plaats van met elkaar.
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
pino (datum: 08-05-2009 16:05)

We zijn het met mekaar eens al vind ik een houdbaarheids datum op een vergunning eigenlijk wel nodig.
behalven bestemmingsplannen veranderen technische eisen ook nog wel eens.

Zou ik wettelijk gewoon mogen gaan bouwen op een vergunning van pakweg 1995 als deze niet is ingetrokken door de gemeente ?
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-05-2009 16:23)

Jazeker. Wanneer de gemeente dat had willen voorkomen hadden ze maar actief erop moeten handhaven. Je maakt me niet wijs dat er bij handhaving niet ergens een belletje gaat rinkelen wanneer ze nog zo'n antieke vergunning in de kast hebben liggen.

Maar zo vreemd is dat toch niet? Eigenlijk doe je hetzelfde wanneer je een bouwaanvraag net VOOR een wetswijziging binnenkrijgt. Het toetsingskader wat je gebruikt is dat van de datum van indiening, hoewel je datum van afgifte wellicht zover in de toekomst ligt dat de wet allang is gewijzigd. Dus eigenlijk geef je een verunning af voor iets wat niet meer aan de op dat moment geldende regelgeving voldoet.

Dat vinden we heel normaal, maar wanneer we de verleende vergunning beschouwen moet die maar worden ingetrokken bij elke wijziging?
Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
pino (datum: 09-05-2009 20:42)

Ik ken een aanltal gemeente's waar voor zover ik weet nauwelijks wordt gecontroleerd op voortgang van werken
En al helemaal niet wordt afgeschouwd.

Het zou mij niets verbazen als die nog ergens een laatje vol van die dingen hebben.

In een paar jaar kan er veel veranderen en ik vind dat toch een stukje rechtsongelijkheid naar de omgeving als dat echt zo is.

Persoonlijk zou ik er voorstander van zijn nog niet in uitvoering zijnde projecten technisch te laten aanpassen als de regelgeving wezelijk is veranderd

Re: Bezwaar maken op reeds verleende bouwvergunning.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-05-2009 09:06)

@Pino,

Elke gemeente is tegenwoordig verplicht een handhavingsbeleid te hebben. Wat staat daarin voor jullie gemeente?

En wanneer je er (blijkbaar) iets op tegen hebt dat die oude vergunningen blijven bestaan, waarom doe je er dan niet op beleidsmatig niveau iets mee?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl